Πίνακας περιεχομένων

Το ποσοστό των διαζυγίων κάθε χρόνο, στη χώρα μας, είναι συνεχώς αυξανόμενο. Οι αιτίες διαζυγίου ποικίλλουν αλλά οι 4 πιο συχνές αιτίες διαζυγίου είναι οι παρακάτω:

Προβλήματα επικοινωνίας

Ίσως να μην έχετε διαφωνίες συχνά αλλά αυτό από μόνο του συνήθως δείχνει έλλειψη επικοινωνίας. Δηλαδή ακόμα και η έλλειψη διαλόγου είναι μια από τις αιτίες διαζυγίου. Ο ουσιαστικός διάλογος είναι χρήσιμος για να βρείτε λύσεις στα θέματα που σας απασχολούν. Έτσι δεν αποσιωπάτε ούτε τα θέματα αλλά ούτε και τα συναισθήματά σας. Η κατάρρευση των γραμμών επικοινωνίας, συνήθως δημιουργεί μείζον θέμα στη σχέση.

Τα ζευγάρια δεν βρίσκουν λύσεις για τα προβλήματα και υποφέρουν από παρεξηγήσεις λόγω της σιωπής. Η καλή επικοινωνία είναι απαραίτητη για όλα σχεδόν τα θέματα μιας σχέσης όπως το σεξ, τα οικονομικά, αν θα κάνουν παιδιά και πολλά άλλα εξίσου σημαντικά.

Οι 4 πιο συχνές αιτίες διαζυγίου

Έλλειψη εμπιστοσύνης – Απιστία

Όταν προχωράτε σε γάμο είναι πολύ λογικό να πιστέψετε ότι ο σύντροφός σας θα παραμείνει πιστός. Οπότε αν γίνει η αποκάλυψη μιας απιστίας, όλο αυτό το οικοδόμημα που χτίσατε γύρω από τη σχέση σας καταρρέει. Μπορεί να μην σκεφτείτε αμέσως το διαζύγιο αλλά σίγουρα κλονίζεται η εμπιστοσύνη σας προς τον σύντροφό σας. Τρεις ερωτήσεις έχετε στο μυαλό σας: 

 1. Μπορεί ο γάμος μου να σωθεί μετά από μια απιστία;
 2. Πώς μπορώ να τον ξαναεμπιστευτώ;
 3. Μήπως η απιστία ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ή αξίζει να παλέψω για τον γάμο μας;

Το πώς θα απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις εξαρτάται καθαρά από το αν είστε έτοιμοι να πείτε αλήθειες, να παραδεχτείτε τυχόν λάθη και να πορευτείτε πλέον μιλώντας αληθινά.

Εδώ πάντα βοηθάει ένας σύμβουλος σχέσεων. Το πιο βασικό απ’ όλα είναι η συγχώρεση από τη μια πλευρά και μια ειλικρινή συγγνώμη και δέσμευση ότι δεν θα συνεχίσει την απιστία από την άλλη. Αν ήδη έχετε απομακρυνθεί, προσπαθήστε να βρείτε τρόπους επανασύνδεσης και αποφύγετε τις κατηγορίες εκατέρωθεν.

Οι 4 πιο συχνές αιτίες διαζυγίου

Οικονομικά

Μόνο η αγάπη δεν φτάνει… Πόσες φορές θα το έχετε ακούσει ή διαβάσει. Αυτό που συνήθως εννοούν είναι ότι δεν φτάνει για να κρατάει τις ισορροπίες. Και οι ισορροπίες παραμένουν όταν υπάρχουν κοινές απόψεις σε βασικά θέματα όπως είναι τα οικονομικά.  Όπως αναφέρω και παραπάνω, τα οικονομικά είναι ένα από τα προβλήματα επικοινωνίας. Το να μην έχετε κοινούς οικονομικούς στόχους, κοινές απόψεις για τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού και τους τρόπους αντιμετώπισης κάθε οικονομικού ζητήματος, είναι από τις αιτίες διαζυγίου. 

Αν διαφωνείτε απ’ το πώς θα ξοδέψετε τα χρήματα ή αντιμετωπίζετε τις οικονομικές δυσκολίες με διαφορετικούς τρόπους, τότε υπάρχει θέμα και πρέπει άμεσα να βρείτε λύση. Όλοι οι άνθρωποι καθώς μεγαλώνουμε, αλλάζουμε. Εξελισσόμαστε, αποκτάμε διαφορετικά ενδιαφέροντα και στόχους. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δημιουργεί κάποιο θέμα στον γάμο του. Η λύση είναι απλή. Να μείνετε μαζί και στην αλλαγή. 

Οι 4 πιο συχνές αιτίες διαζυγίου

Πώς να εξαλείψετε τις αιτίες διαζυγίου;

Ο ιδανικότερος τρόπος για να έχετε μια υγιή σχέση είναι να καλλιεργείτε συνεχώς και αδιαλείπτως τον θαυμασμό και την τρυφερότητά σας για τον σύντροφό σας.

Θυμηθείτε μαζί: 

 • Πώς γνωριστήκατε; 
 • Τι νιώσατε όταν πρωτοσυναντηθήκατε; 
 • Τι σας έκανε να ξεκινήσετε της σχέση σας; 
 • Τι σας έκανε να την ολοκληρώσετε με έναν γάμο;
 • Ενθυμούμενοι αυτές τις όμορφες στιγμές είναι πολύ πιθανό να κρατήσετε αυτά που σας δένουν και να ξεπεράσετε αυτά που σας χωρίζουν. 
 • Σκοπός είναι να νιώσετε ομάδα και να μείνετε ενωμένοι στα δύσκολα.
Μάρθα Μαρκάκη

Μάρθα Μαρκάκη

Coach Διαζυγίου, Parenting Coach, Δικηγόρος, Οικογενειακή Διαμεσολαβήτρια

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Μάρθα Μαρκάκη. Είναι δικηγόρος με μεταπτυχιακές σπουδές στο Αστικό Δίκαιο, εξειδικευμένη στο οικογενειακό δίκαιο και στην οικογενειακή διαμεσολάβηση. Είναι Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια σε αστικές, οικογενειακές και εμπορικές διαφορές (IMC Canada, ΥΔ), έχει μετεκπαιδευτεί στις διαπραγματεύσεις στο Harvard Law School (Program on Νegotiation) και έχει διαπιστευτεί ως Διαπραγματεύτρια (Harvard Law School, Academy of Professional Negotiators).

Διαβάστε περισσότερα

 • Fisher, R. (2005). Daniel Shapiro Beyond reason, using emotions as you negotiate, , Penguin Books, , ISBN 9780143037781
 • Mellody P., Wells-Miller, A., Miller J.Κ. (2010). Eξάρτηση Συνεξάρτηση, εκδόσεις Φυτράκη, ISBN 9789605356255
 • Moore, C.W., & Bass, J. (2014). The mediation process, Practical Strategies for resolving conflict, 4th edition, ISBN 978111830430390000
 • Rosenberg, B. (2016). Μη βίαιη επικοινωνία, Marshall, εκδόσεις Κοντύλι, ISBN9789609661232
 • Siegel, J. P. (2014). The Mindful Couple. Clinical Social Work Journal 42(3):282-287 DOI:10.1007/s10615-014-0489-y
 • Sadhguru (2018). Relationships: Bond or Bondage. Jaico Publishing House, ISBN9386867648, 9789386867643