– Μαμά άσε με να κάνω λίγο ακόμα σκανταλιές… άσε με να ανέβω στο τραπέζι… δεν πειράζει για 5 λεπτά ακόμα! Μου αρέσει που πειράζω λίγο τα πραγματάκια εδώ πάνω στο τραπέζι, εξερευνώ καινούργια παιχνίδια τώρα. Εσύ κοίταζέ με, χαμογέλα μου και απλά πρόσεχέ με για να μην πέσω!

Αγαπημένοι μας γονείς…

Το ξέρουμε ότι κάποιες φορές είναι δύσκολο να βάλουμε τα όριά μας στο παιδί. Παρόλ’ αυτά είμαστε εμείς οι κατάλληλοι που θα δείξουμε στο παιδί μέχρι πού μπορούμε να αντέξουμε και για πόσο χρόνο. Επίσης, από ποιο σημείο τα όρια μας ταράζονται και δοκιμάζεται η αντοχή μας. Μην ξεχνάτε πως καλό είναι να είμαστε ξεκάθαροι στα όρια. Η οριοθέτηση προσφέρει μεγάλη ασφάλεια στο παιδί.

Ας ακολουθήσουμε μια άλλη διαδρομή

Κάποιες φορές υπάρχουνε εκείνες οι στιγμές που χρειάζεται να σπάσουμε λίγο τα όρια μας. Ειδικά αυτές τις στιγμές που είμαστε κλεισμένοι μέσα στο σπίτι, τα όριά μας δοκιμάζονται καθημερινά και συνεχώς. Ας αφήσουμε το παιδί να εξερευνήσει λίγο παραπάνω, ακόμα και αν αυτό είναι πέρα των ορίων μας. Εάν μπορούμε να το αντέξουμε, τότε μπορούμε να είμαστε εκεί δίπλα του υποστηρικτικοί, χαμογελαστοί και να προσέχουμε για την ασφάλεια του.

Τι μαθαίνουμε;

Παρατηρήστε τη συμπεριφορά σας και τη συμπεριφορά του παιδιού σας! Ποια συναισθήματα αναδύθηκαν “σπάζοντας” λίγο τα όρια; Ήταν ευχάριστο για κάποιους; Ή ίσως κάποιους τους δυσκόλεψε παραπάνω;

Το παιδί έχει την ανάγκη της δικής μας υποστήριξης και παρηγοριάς. Αυτή η μικρή στιγμή που θα αφήσετε να ξεπεράσει τα όριά σας (και θα είστε κατάλληλα έτοιμοι συναισθηματικά να το αντιμετωπίσετε) θα είναι μια στιγμή που θα σας δώσει τη γνώση να αναγνωρίστε τις δικές σας ανάγκες και τις ανάγκες του παιδιού. Και πόσο διαφωτιστικό θα είναι αυτό το μικρό breaking rules; Πάρα πολύ!

Δήμητρα Σαββιδάκη, Ψυχολόγος
Τηλέφωνο: 6956564718, 2111181052
Email: info@paixnidoxoros.gr
Ιστοσελίδα: https://paixnidoxoros.gr/

Παιχνιδοχώρος

Σε συνεργασία με:

Παιχνιδοχώρος

Ποιοι είμαστε Ο Παιχνιδοχώρος σαν ιδέα υπήρχε από το 2016, υλοποιήθηκε και ξεκίνησε το ταξίδι του το 2020. Πρόκειται για έναν χώρο αναζήτησης και συζήτησης,...

Διαβάστε περισσότερα