Περιγραφή

Messy Play στο σπίτι: Συνταγές & Συμβουλές

Τι είναι το sensory play;

Ένα από τα πιο αγαπημένα και φυσικά παιχνίδια των μικρών παιδιών είναι το αισθητηριακό παιχνίδι (sensory play), το οποίο αφορά οποιαδήποτε δραστηριότητα περιλαμβάνει τη χρήση των αισθήσεων 

  1. της αφής
  2. της όρασης
  3. της γεύσης
  4. της όσφρησης
  5. της ακοής 
  6. και της κίνησης,

σε συνδυασμό με αισθητηριακά υλικά και εργαλεία. Σκοπός είναι το ελεύθερο παιχνίδι, η εξερεύνηση, η μάθηση και η θεραπεία. 

Τι είναι το messy play;

To messy play είναι ακριβώς το ίδιο, μόνο που σε αυτό χρησιμοποιούνται σε μεγαλύτερο βαθμό «ανοιχτά» υλικά τα οποία μπορούν να λερώσουν πολύ παραπάνω τον περιβάλλοντα χώρο και το σώμα! Το Messy Play λοιπόν είναι 

«το αισθητηριακό παιχνίδι που λερώνει, είναι το παιχνίδι κατά τη διάρκεια του οποίου, παιδιά όλων των ικανοτήτων και ηλικιών, χρησιμοποιούν υλικά που απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις… εξερευνούν ελεύθερα και πειραματίζονται, με τον δικό τους τρόπο και στο δικό τους χρόνο, καθοδηγούμενα από τον εαυτό τους και μόνο» (Ελένη Οικονομίδου, 2015). 

Messy play Συνταγές & Συμβουλές

Μήνυμα από την Ελένη

Γεια σας, είμαι η Ελένη και θα ήθελα να σε καλωσορίσω στον κόσμο του Project Parenting και του eBook που κρατάς στα χέρια σου. Ως αναπτυξιακή ψυχολόγος γνωρίζω σε βάθος πόσο πολύτιμες και απαραίτητες είναι αυτές οι εμπειρίες για τη σωστή και ολιστική ανάπτυξη του παιδιού. Εδώ και χρόνια φροντίζω να παίζω με αισθητηριακά υλικά δίπλα σε παιδιά και γονείς, προτρέποντας τους να ενσωματώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούν αυτές τις εμπειρίες στην καθημερινότητά τους, χωρίς να φοβούνται για το λέρωμα που μπορεί να προκληθεί.   

Messy Play Συνταγές & Συμβουλές – Περιεχόμενα:

Το e-book «Messy Play Συνταγές & Συμβουλές» δεν αποτελεί απλά και μόνο ένα βιβλίο. Δεν είναι απλά ένα βιβλίο με συνταγές – αυτές εύκολα βρίσκονται στο διαδίκτυο άλλωστε! Κυρίως πρόκειται για ένα βιβλίο που επιδιώκει να σας προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις, ώστε να αναγνωρίσετε τη σημαντικότητα του μη κατευθυντικού, αισθητηριακού παιχνιδιού και του τρόπου προσέγγισής του. Έτσι θα μπορείτε να αρχίσετε να το προσφέρετε στο παιδί με παιχνιδιάρικη διάθεση. Και πάνω απ’ όλα, με τον απαραίτητο σεβασμό για τις πραγματικές του ανάγκες για ελεύθερο παιχνίδι και αισθητηριακές εμπειρίες.

Τα παιδί σας θα ενθουσιαστεί με την απόφασή σας! Αλλά και εσείς πιθανότατα θα ξαναζήσετε συγκινήσεις που έχετε από παιδί να βιώσετε. Θα σας δοθεί η ευκαιρία να ανοίξετε ένα νέο δρόμο επικοινωνίας και έκφρασης, παρέα με το παιδί σας!  

5+1 Δημιουργικά Πακέτα Δραστηριοτήτων για το παιδί το καλοκαίρι

Γράφουν οι:

Ελένη Οικονομίδου

Ελένη Οικονομίδου

Αναπτυξιακή Ψυχολόγος MSc

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Ελένη Οικονομίδου, Αναπτυξιακή Ψυχολόγο (MSc), επιστημονικά υπεύθυνη & συντονίστρια των ομάδων & των σεμιναρίων Messy, Sensory & Clay Play, καθώς και πρόεδρος του Hehe Art, Play & Therapy. Εργάζεται ακατάπαυστα με στόχο τη διάδοση του μη κατευθυντικού αισθητηριακού παιχνιδιού και απολαμβάνει να παίζει δίπλα σε παιδιά, γονείς και παιδαγωγούς, να «λερώνεται» και να συνδέεται μαζί τους μέσα από το παιχνίδι, τόσο στο χώρο της στη Θεσσαλονίκη, όσο και σε δομές όλης της Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα