Περιγραφή

Τι θα βρεις σε ένα ebook σχετικά με τις μαθησιακές δυσκολίες και το διάβασμα; Πώς μπορείς να βοηθήσεις το παιδί σου να διαβάσει και να γράψει; Τι είναι η δυσλεξία και τι η δυσγραφία; Πώς μπορείς να στηρίξεις το παιδί σου αν έχει δυσλεξία ή δυσγραφία; 

Τι είναι οι μαθησιακές δυσκολίες;

Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι μια μεγάλη ομάδα διαταραχών, οι οποίες περιλαμβάνουν δυσκολίες σε δεξιότητες ακρόασης, ομιλίας, ανάγνωσης, γραφής, σκέψης και μαθηματικής ικανότητας. Οι διαταραχές αυτές θεωρούνται εγγενείς και οφείλονται σε δυσλειτουργίες του κεντρικού νευρικού συστήματος και μπορεί να επηρεάζουν τη συμπεριφορά και την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Μέρος 1: Οργάνωση σχολικής μελέτης σε μαθητές με δυσλεξία

Η σχολική μελέτη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών. Είναι η στιγμή που τα παιδιά καλούνται να ανακαλέσουν γνωστικές πληροφορίες που έχουν διδαχθεί στο σχολείο και οι γονείς να πάρουν τον ρόλο του δασκάλου. 

Πώς μέσα από τη μελέτη μπορούμε να στηρίξουμε τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες;

Η σχολική μελέτη έχει στόχο την εξάσκηση και εμβάθυνση αυτών που διδάχθηκαν τα παιδιά ώστε να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες που έχουν νόημα και που θα χρησιμοποιήσουν στη ζωή τους είτε στο μέλλον είτε άμεσα.

Μέσα από τη διαδικασία της μελέτης ο μαθητής μπορεί να εντοπίσει αυτό που πραγματικά του αρέσει (νοοτροπίες, μουσικές, γλώσσες, ιδέες). Το παιδί αποκτά εμπιστοσύνη στον εαυτό του βλέποντας άμεσα τα αποτελέσματα των κόπων του. Τέλος, μπαίνουν οι βάσεις για την εργασία στο μέλλον και αυξάνονται οι επιλογές του ακαδημαϊκά και επαγγελματικά.

Μέρος 2: Δυσγραφία: Τι είναι & πώς βοηθάμε τα παιδιά

Μία αρκετά σημαντική και μεγάλη υποκατηγορία μαθησιακών δυσκολιών είναι η Δυσγραφία (Διαταραχή στη γραπτή έκφραση). Πρόκειται για μια ήπια νευρολογική διαταραχή και αφορά δυσκολίες σε δραστηριότητες γραφής. Πρωτοεμφανίζεται όταν το παιδί ξεκινά τις πρώτες απόπειρες για γράψιμο (περίπου στο νηπιαγωγείο). Τις περισσότερες φορές συνυπάρχει και με άλλες μαθησιακές δυσκολίες. Συχνά τα παιδιά με δυσγραφία παρουσιάζουν γράμματα με λάθος μέγεθος ή/και κατεύθυνση και γράφουν λάθος λέξεις με ορθογραφικά λάθη ακόμα και αν ο ενήλικας έχει υποδείξει το σωστό.

Κατέβασε το ebook και μάθε τρόπους για να βοηθήσεις το παιδί σου τόσο στο διάβασμα όσο και στις καθημερινές του συνήθειες.

Στη συγγραφή του ebook συμμετέχει η Μαρία Γκουγκούμη, Ειδική Παιδαγωγός.
Τηλέφωνο: 6947025158
Email: info@special-learners.gr
Ιστοσελίδα: https://special-learners.gr/

Γράφουν οι:

Ήλια Λέφα

Ήλια Λέφα

Εργοθεραπεύτρια

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Ήλια Λέφα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Εργοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Σ.Ε.Υ.Π. Τμήμα Εργοθεραπείας). Έχει επικεντρώσει την κατάρτισή της στην παιδιατρική Εργοθεραπεία έχοντας ολοκληρώσει το σεμινάριο «The Greenspan Floortime Approach» και παρακολουθώντας την εκπαίδευση στη μέθοδο της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης. Επιπρόσθετα έχει στο βιογραφικό της πλήθος σεμιναρίων και εκπαιδεύσεων όπως η Εκπαίδευση στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση της Συμπεριφοράς (ΑΒΑ), σεμινάριο «Άτυπα Εργαλεία Αξιολόγησης για παιδιά & ενήλικες». Παρακολουθεί ετήσιους εποπτικούς κύκλους στην Παιδιατρική Εργοθεραπεία. Έχει εργαστεί σε πολλά πλαίσια αναλαμβάνοντας παιδιά και ενήλικες με νευρολογικές, αναπτυξιακές και ψυχιατρικές διαταραχές.

Διαβάστε περισσότερα