Περιγραφή

Γονεϊκότητα με ενσυναίσθηση: Χτίζοντας έναν ασφαλή συναισθηματικό δεσμό με το παιδί σου.

Γιατί γίνεται τόση συζήτηση για την ενσυναίσθηση; Τι είναι ο ασφαλής συναισθηματικός δεσμός; Τι επιλογές έχω στη γονεϊκότητα; Πώς μπορώ να βάλω όρια με αγάπη και σεβασμό; Πώς μπορώ να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις και να κρατήσω την προσωπική μου ισορροπία;

Γονεϊκότητα με ενσυναίσθηση

Μια λέξη που ακούγεται έντονα τα τελευταία χρόνια, πολλές φορές εύστοχα και άλλες ιδιαίτερα παρεξηγημένα. Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται συνεχώς οι γονείς που αναζητούν, ενημερώνονται και επιλέγουν να απομακρυνθούν από τα πιο εξουσιαστικά ή αυταρχικά πρότυπα διαπαιδαγώγησης ή ανατροφής. Σε αυτό συνέλαβαν παιδαγωγικές προσεγγίσεις και συστήματα που εμφανίστηκαν ή διατυπώθηκαν το δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα, ψυχολογικά ρεύματα και ανακαλύψεις στις επιστήμες της ψυχολογίας, της κοινωνιολογίας, της νεύρο-βιολογίας, της ιατρικής, της παιδαγωγικής. Γνωρίζουμε πια πολλές περισσότερες πληροφορίες για το πώς αναπτύσσεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος, τα αναπτυξιακά ορόσημα, τις φυσιολογικές συμπεριφορές, όπως γνωρίζουμε επίσης πολύ περισσότερα πράγματα σχετικά με τη συναισθηματική ανάπτυξη, τη σημασία του συναισθηματικού δεσμού και των εμπειριών της παιδικής ηλικίας στην ενήλικη ζωή.

Γονεϊκότητα με ενσυναίσθηση

Τι είναι όμως η ενσυναίσθηση;

Η ενσυναίσθηση είναι μια ψυχική, συναισθηματική και κοινωνική δεξιότητα. Διαφέρει σημαντικά από τη συμπόνοια ή τη συμπάθεια. Η ενσυναίσθηση είναι η δεξιότητα που αναπτύσσει ένα άτομο και το βοηθάει να αναγνωρίζει και να κατανοεί τα συναισθήματα και τη θέση του άλλου ατόμου ακόμα και αν βρίσκεται απέναντί του, μπορεί να σταθεί δίπλα του με κατανόηση, όχι αποδεσμεύοντας τον άλλον από το βάρος, αλλά κρατώντας του τον χώρο να το βιώσει. Υπάρχουν εδώ λοιπόν δυο ζητούμενα, η ενσυναίσθηση που θα δείξουμε εμείς προς τα παιδιά μας, και το πώς θα υποστηρίξουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν τη δική τους ενσυναίσθηση. Και με αυτά θα ξεκινήσουμε αυτή την περιεκτική περιήγηση σε αυτές τις ευαισθητοποιημένες μορφές γονεϊκότητητας.

Γονεϊκότητα με ενσυναίσθηση – Περιεχόμενα:

  • Είδη γονεϊκότητας (positive parenting, attachment parenting, mindful parenting).
  • Γιατί είναι σημαντικός ένας ασφαλής συναισθηματικός δεσμός;
  • Πώς μπορώ να βάλω όρια χωρίς τιμωρίες;
  • Πόσο σημαντική είναι η ισορροπία μεταξύ προσωπικής και οικογενειακής ζωής;
  • Πώς ανταποκρίνομαι με φροντίδα και ευαισθησία στο παιδί μου;
  • Τι να περιμένω αναπτυξιακά 0-5 ετών.

Η Αφροδίτη Κονδύλη, PCI Certified Parent Coach, Εκπαιδεύτρια Γονέων και Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC, μιλά για την ευαισθητοποιημένη γονεϊκότητα, τον συναισθηματικό δεσμό, τη θετική διαπαιδαγώγηση, αλλά και τι να περιμένεις ως γονέας τα πρώτα χρόνια με τα παιδιά σου.

Ο ρόλος μου ως γονιός και η αποδοχή του νέου μου εαυτού

Γράφουν οι:

Αφροδίτη Κονδύλη

Αφροδίτη Κονδύλη

PCI Parent Coach, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Σύμβουλος Θηλασμού

Η Αφροδίτη Κονδύλη είναι Parent Coach, Εκπαιδεύτρια γονέων και Σύμβουλος θηλασμού. Έχει ιδρύσει τον Κύκλο, ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών , θηλασμού και οικογενειών και το Parent Coach Lab. To όραμά της είναι οι γονείς να έχουν την υποστήριξη και την πληροφόρηση που χρειάζονται, την ευκαιρία να ανακαλύψουν το δικό τους μοναδικό μονοπάτι στην πορεία της γονεϊκότητας τους...

Διαβάστε περισσότερα