Περιγραφή

5 Πράγματα που χρειάζεται να γνωρίζει κάθε γονέας

Εισαγωγή:

Υπάρχουν ερωτήματα και απορίες που έχουν μείνει χωρίς απάντηση; Έχεις ανάγκη να έχεις συγκεντρωμένες βασικές γνώσεις που θα σε στηρίξουν στο πώς να μεγαλώσεις το παιδί σου; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς;

Οι Όλυ Πατσούρα, Αφροδίτη Κονδύλη & Σοφία Δούμα, Μαριαλένα Κατσούρα, Αφροδίτη Πριμικύρη και Φιλιώ Κατσαρού στο ebook τους ξεκινούν από τη σύλληψη και φτάνουν μέχρι τις κοινωνικές δομές, πλαισιώνοντας έτσι τις βασικές γνώσεις που θα σε βοηθήσουν να υποστηρίξεις βιολογικά, νευρολογικά, ψυχολογικά και κοινωνικά τη γονεϊκότητα που επιλέγεις.

Βρισκόμαστε στο πλάι σου για να μπορέσεις να επιλέξεις εσύ τον δρόμο που θέλεις να ακολουθήσεις ως γονέας, αλλά και ως άνθρωπος για τη δική σου προσωπική εξέλιξη.

Γονεϊκότητα με ενσυναίσθηση

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς – Περιεχόμενα:

  1. Σύλληψη, ενδομήτρια ζωή και τοκετός – Όλυ Πατσούρα
  2. Τι προετοιμασία χρειάζομαι για όταν θα έρθει το μωρό μου – Αφροδίτη Κονδύλη & Σοφία Δούμα
  3. Γιατί να ανταποκτιθώ στις ανάκες του παιδιού μου; Μία νευρολογική εξήγηση – Μαριαλένα Κατσούρα
  4. Η κατανόηση του σχεσιακού τραύματος στο πλαίσιο μία αρμονικής γονεϊκότητας – Αφροδίτη Πριμικύρη
  5. Πώς οι συνθήκες της κοινωνίας μας επηρεάζουν τη γονεϊκότητα μας – Φιλιώ Κατσαρού
Συναισθηματικός Δεσμός

Απόσπασμα – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς:

Σύλληψη, ενδομήτρια ζωή & τοκετός: Βιώματα υπέροχα ή βιώματα τραυματικά;

Πώς μας ακολουθούν και καθορίζουν τη ζωή και τις σχέσεις μας μέχρι να τα αγγίξουμε.

Πρωταρχικά βιώματα: Η σύλληψη

Ακούτε συχνά τους ανθρώπους να μιλάνε για τα πρωταρχικά τους βιώματα; Μάλλον όχι. Σπάνια θα ακούσουμε κάποιον άνθρωπο να μιλάει για τη σύλληψή του, εξίσου σπάνια θα τον ακούσουμε να μιλάει για την ενδομήτρια ζωή του, ίσως κάποιες φορές κάποιος να πει κάτι για τη γέννησή του, συνήθως όταν έχει συμβεί κάτι ιδιαίτερο ή απροσδόκητο.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε τίποτα σχετικά. Κι όμως, αν το σκεφτούμε, πρόκειται για τις πρώτες εμπειρίες που έχουμε από τη ζωή, είναι το ξεκίνημά μας σε αυτόν τον κόσμο! Η σύλληψή μας είναι η πρώτη εμπειρία της ζωής μας. Η σύλληψη δεν αποτελεί μια κοινή, όμοια εμπειρία για όλους.

Το νέο μιας εγκυμοσύνης δεν είναι πάντα ένα χαρμόσυνο γεγονός και δεν είναι όλα τα μωράκια ευπρόσδεκτα, τουλάχιστον όχι από την αρχή. Πολύ συχνά τα κοσμογονικά νέα στη ζωή μας τα αντιμετωπίζουμε με ανάμεικτα συναισθήματα, ειδικά στην αρχή και μέχρι να εξοικειωθούμε με την ιδέα. Οι άνθρωποι είμαστε πολύ λιγότερο κατασταλαγμένοι και ξεκάθαροι από όσο πασχίζουμε να δείχνουμε προς τα έξω.

Δεν είναι σπάνιο ακόμα και ένα μωρό που αγαπήθηκε πολύ μετά τη γέννησή του, να αντιμετωπίστηκε αρχικά με λύπη, θυμό, απόρριψη, συναισθήματα εγκλωβισμού και απώλειας ελέγχου από τη μητέρα του, και από τον πατέρα του ή και από τους δύο, μια σχεσιακή πληροφορία που καταγράφηκε στο σύστημά του. Η σύλληψη της καθεμιάς και του καθενός από εμάς είναι μοναδική και είναι το πρώτο γεγονός της ζωής μας, καταγεγραμμένο σε κάθε μας κύτταρο, μια πληροφορία που ενδεχομένως να μην μπορεί να ανασύρει άμεσα ο συνειδητός μας νους, αλλά γνωρίζει πολύ καλά το σώμα μας και ολόκληρη η ύπαρξή μας.

Γράφουν οι:

Όλυ Πατσούρα

Όλυ Πατσούρα

Full Spectrum Doula, Βιολόγος, Ολιστική Θεραπεύτρια

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Όλυ Πατσούρα, Full Spectrum Doula, Ολιστική Θεραπεύτρια και Βιολόγο. Το όνειρό της είναι... "να δημιουργούμε μαζί έναν κόσμο αγάπης, σύνδεσης και ισορροπίας για όλους τους ανθρώπους, θεραπευμένο από τις συνέπειες του μοναχικού τραύματος".

Διαβάστε περισσότερα
Σοφία Δούμα

Σοφία Δούμα

Μαία, Σύμβουλος Θηλασμού

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Σοφία Δούμα. Η Σοφία είναι Μαία, Εκπαιδευτικός, διεθνώς πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC και πιστοποιημένη Birthlight™ Perinatal Yoga Instructor. Είναι επίσης μητέρα πέντε παιδιών. Οι εμπειρίες που βίωσε η ίδια με τον θηλασμό των 5 παιδιών της, την ενέπνευσαν να διευρύνει περισσότερο τις γνώσεις της. Μαζί με την Αφροδίτη Κονδύλη, είναι συνιδρύτριες του Κύκλου. Τη Σοφία θα τη βρεις στον Κύκλο να παρέχει την υποστήριξή της με σεμινάρια, ομιλίες και workshops ως Σύμβουλος Θηλασμού σε κάθε στάδιο της μητρότητας, από την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τον θηλασμό μέχρι τη σύνδεση της Γυναίκας με το σώμα της και το παιδί της, μέσω μαθημάτων prenatal-postnatal yoga. Το όνειρό της είναι η υποστήριξη και η φροντίδα προς τις γυναίκες και την οικογένεια, με ενσυναίσθηση και σεβασμό. #projectparenting #meetourexpert

Διαβάστε περισσότερα
Αφροδίτη Πριμικύρη

Αφροδίτη Πριμικύρη

Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια

Η Αφροδίτη Πριμικύρη, πτυχιούχος του Προγράμματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Κλινική Ψυχολογία από το ΕΚΠΑ, πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του ΑΠΘ και πιστοποιημένη Ψυχοθεραπεύτρια & σύμβουλος σταδιοδρομίας και επαγγελματικού προσανατολισμού είναι μέλος της ομάδας μας, υπηρετώντας τις ιδέες της Σύνδεσης, της Αυτογνωσίας, του Μοιράσματος και της Συνάντησης των ανθρώπων, οι οποίες σε όλα τα επίπεδα μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας!

Διαβάστε περισσότερα
Αφροδίτη Κονδύλη

Αφροδίτη Κονδύλη

PCI Parent Coach, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Σύμβουλος Θηλασμού

Η Αφροδίτη Κονδύλη είναι Parent Coach, Εκπαιδεύτρια γονέων και Σύμβουλος θηλασμού. Έχει ιδρύσει τον Κύκλο, ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών , θηλασμού και οικογενειών και το Parent Coach Lab. To όραμά της είναι οι γονείς να έχουν την υποστήριξη και την πληροφόρηση που χρειάζονται, την ευκαιρία να ανακαλύψουν το δικό τους μοναδικό μονοπάτι στην πορεία της γονεϊκότητας τους...

Διαβάστε περισσότερα
Φιλιώ Κατσαρού

Φιλιώ Κατσαρού

Εκ. Σύμβουλος ψυχικής υγείας, Σύμβουλος γονέων

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Φιλιώ Κατσαρού. H πορεία της μέχρι εδώ δεν είναι ίσως και τόσο συνηθισμένη. Σπούδασε Πληροφορική, γιατί ήταν μια επιστήμη «του μέλλοντος», όπως έλεγαν τότε όλοι. Εργάστηκε για 10 περίπου χρόνια σε αντίστοιχες εταιρίες. Με την έλευση της κόρης της, αλλάζουν πολλά και αποφασίζει να αλλάξει πορεία. Ξεκίνησε συνεργασία με το Hehe Art, Play and Therapy. Παράλληλα, εκπαιδεύεται ως Parent Educator από τον Positive Discipline Association, και ξεκινάει τις ομάδες και τα σεμινάρια γονέων. Επόμενο βήμα, η εκπαίδευση στο playtherapy από την Playtherapy Greece, εκπρόσωπο του Playtherapy International. Ακολουθεί η εκπαίδευση στο Filial play. Τo 2018 ξεκίνησε το 4ετές πρόγραμμα του Ελληνικού Κέντρου Focusing στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία και πλέον ασκεί την πρακτικής της ως σύμβουλος ψυχικής υγείας. Είναι σίγουρη πως το ταξίδι αυτό δεν θα σταματήσει εδώ, όπως δεν σταματά και το ταξίδι της γονεϊκότητας.

Διαβάστε περισσότερα