Περιγραφή

5 Πράγματα που χρειάζεται να γνωρίζει κάθε γονέας

Εισαγωγή:

Υπάρχουν ερωτήματα και απορίες που έχουν μείνει χωρίς απάντηση; Έχεις ανάγκη να έχεις συγκεντρωμένες βασικές γνώσεις που θα σε στηρίξουν στο πώς να μεγαλώσεις το παιδί σου; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς;

Οι Όλυ Πατσούρα, Αφροδίτη Κονδύλη & Σοφία Δούμα, Μαριαλένα Κατσούρα, Αφροδίτη Πριμικύρη και Φιλιώ Κατσαρού στο ebook τους ξεκινούν από τη σύλληψη και φτάνουν μέχρι τις κοινωνικές δομές, πλαισιώνοντας έτσι τις βασικές γνώσεις που θα σε βοηθήσουν να υποστηρίξεις βιολογικά, νευρολογικά, ψυχολογικά και κοινωνικά τη γονεϊκότητα που επιλέγεις.

Βρισκόμαστε στο πλάι σου για να μπορέσεις να επιλέξεις εσύ τον δρόμο που θέλεις να ακολουθήσεις ως γονέας, αλλά και ως άνθρωπος για τη δική σου προσωπική εξέλιξη.

Γονεϊκότητα με ενσυναίσθηση

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς – Περιεχόμενα:

  1. Σύλληψη, ενδομήτρια ζωή και τοκετός – Όλυ Πατσούρα
  2. Τι προετοιμασία χρειάζομαι για όταν θα έρθει το μωρό μου – Αφροδίτη Κονδύλη & Σοφία Δούμα
  3. Γιατί να ανταποκτιθώ στις ανάκες του παιδιού μου; Μία νευρολογική εξήγηση – Μαριαλένα Κατσούρα
  4. Η κατανόηση του σχεσιακού τραύματος στο πλαίσιο μία αρμονικής γονεϊκότητας – Αφροδίτη Πριμικύρη
  5. Πώς οι συνθήκες της κοινωνίας μας επηρεάζουν τη γονεϊκότητα μας – Φιλιώ Κατσαρού
Συναισθηματικός Δεσμός

Απόσπασμα – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς:

Σύλληψη, ενδομήτρια ζωή & τοκετός: Βιώματα υπέροχα ή βιώματα τραυματικά; 

Πώς μας ακολουθούν και καθορίζουν τη ζωή και τις σχέσεις μας μέχρι να τα αγγίξουμε.

Πρωταρχικά βιώματα: Η σύλληψη

Ακούτε συχνά τους ανθρώπους να μιλάνε για τα πρωταρχικά τους βιώματα; Μάλλον όχι. Σπάνια θα ακούσουμε κάποιον άνθρωπο να μιλάει για τη σύλληψή του, εξίσου σπάνια θα τον ακούσουμε να μιλάει για την ενδομήτρια ζωή του, ίσως κάποιες φορές κάποιος να πει κάτι για τη γέννησή του, συνήθως όταν έχει συμβεί κάτι ιδιαίτερο ή απροσδόκητο.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε τίποτα σχετικά. Κι όμως, αν το σκεφτούμε, πρόκειται για τις πρώτες εμπειρίες που έχουμε από τη ζωή, είναι το ξεκίνημά μας σε αυτόν τον κόσμο! Η σύλληψή μας είναι η πρώτη εμπειρία της ζωής μας. Η σύλληψη δεν αποτελεί μια κοινή, όμοια εμπειρία για όλους.

Το νέο μιας εγκυμοσύνης δεν είναι πάντα ένα χαρμόσυνο γεγονός και δεν είναι όλα τα μωράκια ευπρόσδεκτα, τουλάχιστον όχι από την αρχή. Πολύ συχνά τα κοσμογονικά νέα στη ζωή μας τα αντιμετωπίζουμε με ανάμεικτα συναισθήματα, ειδικά στην αρχή και μέχρι να εξοικειωθούμε με την ιδέα. Οι άνθρωποι είμαστε πολύ λιγότερο κατασταλαγμένοι και ξεκάθαροι από όσο πασχίζουμε να δείχνουμε προς τα έξω.

Δεν είναι σπάνιο ακόμα και ένα μωρό που αγαπήθηκε πολύ μετά τη γέννησή του, να αντιμετωπίστηκε αρχικά με λύπη, θυμό, απόρριψη, συναισθήματα εγκλωβισμού και απώλειας ελέγχου από τη μητέρα του, και από τον πατέρα του ή και από τους δύο, μια σχεσιακή πληροφορία που καταγράφηκε στο σύστημά του. Η σύλληψη της καθεμιάς και του καθενός από εμάς είναι μοναδική και είναι το πρώτο γεγονός της ζωής μας, καταγεγραμμένο σε κάθε μας κύτταρο, μια πληροφορία που ενδεχομένως να μην μπορεί να ανασύρει άμεσα ο συνειδητός μας νους, αλλά γνωρίζει πολύ καλά το σώμα μας και ολόκληρη η ύπαρξή μας.

Γράφουν οι:

Φιλιώ Κατσαρού

Φιλιώ Κατσαρού

Εκ. Σύμβουλος ψυχικής υγείας, Σύμβουλος γονέων

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Φιλιώ Κατσαρού. H πορεία της μέχρι εδώ δεν είναι ίσως και τόσο συνηθισμένη. Σπούδασε Πληροφορική, γιατί ήταν μια επιστήμη «του μέλλοντος», όπως έλεγαν τότε όλοι. Εργάστηκε για 10 περίπου χρόνια σε αντίστοιχες εταιρίες. Με την έλευση της κόρης της, αλλάζουν πολλά και αποφασίζει να αλλάξει πορεία. Ξεκίνησε συνεργασία με το Hehe Art, Play and Therapy. Παράλληλα, εκπαιδεύεται ως Parent Educator από τον Positive Discipline Association, και ξεκινάει τις ομάδες και τα σεμινάρια γονέων. Επόμενο βήμα, η εκπαίδευση στο playtherapy από την Playtherapy Greece, εκπρόσωπο του Playtherapy International. Ακολουθεί η εκπαίδευση στο Filial play. Τo 2018 ξεκίνησε το 4ετές πρόγραμμα του Ελληνικού Κέντρου Focusing στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία και πλέον ασκεί την πρακτικής της ως σύμβουλος ψυχικής υγείας. Είναι σίγουρη πως το ταξίδι αυτό δεν θα σταματήσει εδώ, όπως δεν σταματά και το ταξίδι της γονεϊκότητας.

Διαβάστε περισσότερα
Όλυ Πατσούρα

Όλυ Πατσούρα

Full Spectrum Doula, Βιολόγος, Ολιστική Θεραπεύτρια

Διαβάστε περισσότερα
Σοφία Δούμα

Σοφία Δούμα

Μαία, Σύμβουλος Θηλασμού

Εκπαίδευση Πτυχίο: Μαιευτική, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας Τ.Ε.Ι. Αθηνών, 1995 Εκπαιδεύσεις & Πιστοποιήσεις: Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης στη Σχολική Ψυχολογία, E-Learning Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ΕΚΠΑ, 2012 Απόκτηση Τίτλου Διεθνώς...

Διαβάστε περισσότερα
Αφροδίτη Πριμικύρη

Αφροδίτη Πριμικύρη

Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια

Η Αφροδίτη Πριμικύρη, πτυχιούχος του Προγράμματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Κλινική Ψυχολογία από το ΕΚΠΑ, πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του ΑΠΘ και πιστοποιημένη Ψυχοθεραπεύτρια & σύμβουλος σταδιοδρομίας και επαγγελματικού προσανατολισμού είναι μέλος της ομάδας μας, υπηρετώντας τις ιδέες της Σύνδεσης, της Αυτογνωσίας, του Μοιράσματος και της Συνάντησης των ανθρώπων, οι οποίες σε όλα τα επίπεδα μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας!

Διαβάστε περισσότερα
Αφροδίτη Κονδύλη

Αφροδίτη Κονδύλη

AATH Εκπαιδεύτρια Γονέων, PCI Certified Parent Coach®, Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Εκπαίδευση Πτυχίο: Φαρμακοποιός, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 2008 Εκπαιδεύσεις & Πιστοποιήσεις Απόκτηση τίτλου Διεθνώς Πιστοποιημένου Συμβούλου  IBCL, 2015 Επαγγελματική Εκπαίδευση Βοηθών Μητρότητας, ΣΥΒΟΜΕ, 2016...

Διαβάστε περισσότερα
Μαριαλένα Κατσούρα

Μαριαλένα Κατσούρα

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Μαριαλένα Κατσούρα. Άρχισε να γνωρίζει τον χώρο της συμβουλευτικής πριν από 10 χρόνια, όταν επέστρεψε Ελλάδα μετά από τις σπουδές της σε Γερμανία, Λουξεμβούργο και Βέλγιο και την απασχόλησή της στο μεταφραστικό τμήμα τριών διαφορετικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρχικά, ασχολήθηκε βιωματικά με τη συμβουλευτική γονέων στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Αποτελεσματικού Γονέα & Δασκάλου (Gordon’s PET/ΤΕΤ), μεταφράζοντας παράλληλα σχετικά βιβλία για την Gordon Hellas (Ages & Stages, Consent for Kids κ.λπ.), και στη συνέχεια μεταπήδησε και επαγγελματικά πλέον στη συμβουλευτική ενηλίκων γενικότερα. Εκπαιδεύτηκε στην προσωποκεντρική συμβουλευτική και τη συνοδεία focusing ως σύμβουλος ψυχικής υγείας. Συνεχίζοντας στην προσέγγιση του ενήλικου παιδιού, εκπαιδεύτηκε στη συγκινησιακά εστιασμένη θεραπεία ζεύγους (EFT) και τον Κύκλο της Ασφάλειας για Γονείς (CoS®- P™) που βασίζονται μεταξύ άλλων στη θεωρεία του δεσμού (attachment). Συνεχίζει να εκπαιδεύεται στους εκάστοτε τομείς ενδιαφέροντος (π.χ. αναπτυξιακές διαταραχές σε παιδιά, τραυματοθεραπεία, σεξουαλικές δυσλειτουργίες σε ζευγάρια κ.λπ.) ακολουθώντας τη ροή. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε περισσότερα