Δεν έχεις σκεφτεί ποτέ τι να κάνεις τα φάρμακα που σου μένουν στο σπίτι; Γιατί να επιλέξεις να κάνεις δωρεά φαρμάκων;

Ευτυχώς ο βήχας δεν εμφανίστηκε ξανά στη Μικαέλλα. Είχα πάρει 2 επιπλέον σιρόπια όμως που είναι ακόμα κλειστά και σε 1,5 μήνα λήγουν…

Άλλαξε τη θεραπεία του ο παππούς και μας έχουν μείνει… ούτε ξέρω πόσα φάρμακα.” 

Θα πάω στο φαρμακείο, να θυμηθώ να πάρω παυσίπονα για τον πονοκέφαλο, το κουτί που είχα έληξε.

Αν έστω μια από τις παραπάνω σκέψεις έχουν περάσει από το μυαλό σου, το άρθρο αυτό είναι ό,τι χρειάζεσαι!

Γιατί η δωρεά φαρμάκων είναι επίκαιρη;

Πλέον, οι σύγχρονοι γονείς είναι ευαισθητοποιημένοι για θέματα που αφορούν την υγεία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Επιλέγουν ποιοτικές και υγιεινές τροφές για τα παιδιά τους, τα μεγαλώνουν με αγάπη και παρά τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, υιοθετούν οικολογικές συνήθειες και πρακτικές. 

Μια πρακτική με σημαντικά οφέλη για την υγεία, την κοινωνία και το περιβάλλον είναι η δωρεά φαρμάκων

Τι ισχύει στην Ελλάδα σήμερα;

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα, 34 εκατομμύρια κουτιά φαρμάκων λήγουν και πετιούνται αναξιοποίητα. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι μεγάλες ποσότητες φαρμάκων απορρίπτονται στους νιπτήρες, τις τουαλέτες και τα σκουπίδια κάθε μέρα, προκαλώντας την ανησυχία των Αρχών Περιβαλλοντικής Προστασίας για τους υγειονομικούς κινδύνους και τις επιπτώσεις στα οικοσυστήματα. 

Πώς μπορεί να βοηθήσει η δωρεά φαρμάκων;

Την ίδια στιγμή, σχεδόν 2 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Τα προγράμματα δωρεάς και επαναχρησιμοποίησης φαρμάκων μπορούν να διασφαλίσουν την εξοικονόμηση μέρους του χαμηλού εισοδήματος των ατόμων αυτών, το οποίο μπορούν να το διαθέσουν για την κάλυψη άλλων αναγκών τους. 

Πώς μπορείς να βοηθήσεις εσύ;

  1. Έχεις φάρμακα που δε χρειάζεσαι; Δώρισέ τα πριν λήξουν! Κάντο εύκολα και γρήγορα μέσα από το GIVMED. 

Μπες στον χάρτη με τα σημεία δωρεάς εδώ και αναζήτησε την περιοχή σου. Βρες το κοντινότερο σε εσένα σημείο δωρεάς και παράδωσε τα φάρμακα που δε χρειάζεσαι! 

Εναλλακτικά, με ένα τηλεφώνημα στο 210 300 7222, η ομάδα του GIVMED θα σε καθοδηγήσει.
Προσοχή: Για λόγους ασφαλείας ληγμένα φάρμακα, φάρμακα που χρειάζονται ψυγείο, δίγραμμα φάρμακα, ανοιχτά σιρόπια, αλοιφές, εισπνεόμενα, ΔΕΝ μπορούν να δωρηθούν.

  1. Κάνε μια οικονομική δωρεά εδώ! Με κάθε 10€ που συγκεντρώνονται το GIVMED προσφέρει 3 κουτιά φαρμάκων σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.
  2. Κάποια από τα φάρμακά σου έληξαν; Διαχειρίσου τα σωστά! 

Επισκέψου το φαρμακείο της γειτονιάς σου και πέταξέ τα στον ειδικό πράσινο κάδο προκειμένου να καταστραφούν με ασφάλεια.

Τι είναι το GIVMED;

Το GIVMED είναι η μη κερδοσκοπική οργάνωση που εξασφαλίζει την πρόσβαση κοινωνικά ευπαθών ομάδων σε φάρμακα (ηλικιωμένους, παιδιά, άπορους, πρόσφυγες, ψυχικά ασθενείς). Ιδρύθηκε τον Μάρτιο 2016 και μέχρι σήμερα έχει προσφέρει συνολικά 437.000 κουτιά φαρμάκων και άλλων προϊόντων υγείας, αξίας 2.500.000€  μέσω ενός δικτύου 144 κοινωφελών φορέων-σημείων δωρεάς σε όλη την Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες για το GIVMED θα βρεις:

Email: hello@givmed.org
Facebook: @GIVMED
Instagram: @givmed_share_medicine
Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=DOoojXfLhC0 
Newsletter: https://givmed.org/el/dorea-farmakon/?newsletter=true