Βίντεο

Εισαγωγή

Εισαγωγή

Επεισόδιο 1

Τι είναι η υποβοηθούμενη γονεϊκότητα;

Επεισόδιο 2

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Επεισόδιο 3

Υιοθεσία και αναδοχή

Επεισόδιο 4

Ποιες είναι οι προκλήσεις και το κοινωνικό στίγμα που περιβάλλουν την υποβοηθούμενη γονεϊκότητα;

Επεισόδιο 5

Πώς μπορώ να προετοιμαστώ και να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις που συνδέονται με την υποβοηθούμενη γονεϊκότητα;

Επεισόδιο 6

Πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε άτομα που επιλέγουν την υποβοηθούμενη γονεϊκότητα;

Επεισόδιο 7

Κλείσιμο

Υποβοηθούμενη Γονεϊκότητα  είναι όταν επιθυμούμε, επιδιώκουμε και καταφέρνουμε να γίνουμε γονείς με άλλους τρόπους πέραν του παραδοσιακού βιολογικού τρόπου. Έτσι λοιπόν συμπεριλαμβάνει οποιαδήποτε μορφή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (εξωσωματικής γονιμοποίησης/IVF, αξιοποίησης δανεικού γενετικού υλικού ή παρενθετότητας) και επιλογές όπως η αναδοχή και η υιοθεσία. Καθώς η κοινωνίες μας αλλάζουν και προσαρμόζονται σε νέα δεδομένα οι δυνατότητες, η διαθεσιμότητα και η δημοφιλία τέτοιων δρόμων γονεϊκότητας αυξάνονται και εμπλουτίζονται.  

Ποιες επιλογές Υποβοηθούμενες Γονεϊκότητας υπάρχουν;

Οι επιλογές που έχουν τα ζευγάρια ή τα άτομα στην επιδίωξη Υποβοηθούμενης Γονεϊκότητας είναι πολλές και ο τρόπος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος επιλογή, τα κριτήρια και οι συνθήκες είναι μοναδικές για την κάθε οικογένεια.

Ο δρόμος της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής είναι ένας διαδεδομένος τρόπος όπου ο μέλλον γονέας επιδιώκει την γονιμότητα και την αναπαραγωγή μέσω τεχνικών Εξωσωματικής Γονιμοποίησης με δικό του/τους γενετικό υλικό, δανεικό γενετικό υλικό ή και παρενθετότητα (κυοφορία από παρένθετη μητέρα.) Το νομοθετικό πλαίσιο στη χώρα μας έχει πρόσφατα προσαρμοστεί, ενσωματώνοντας με κατανόηση και ευελιξία τις νέες κοινωνικές και πολιτισμικές εξελίξεις.

Η μη βιολογική Γονεϊκότητα είναι επίσης μια σημαντική επιλογή είτε με τη μορφή της Αναδοχής ή της Υιοθεσίας. Έχουν περάσει μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζουν την επίσπευση των διαδικασιών αλλά και τη διασφάλιση της αυστηρής οριοθέτησης του θεσμού για την ασφάλεια όλων και κυρίως των παιδιών προς αναδοχή και υιοθεσία.

Επίσης όλες οι παραπάνω δυνατότητες αφορούν και στις πολλαπλές μορφές οικογένειας που σήμερα καλωσορίζουμε στις κοινωνίες μας – ετερόφυλα ζευγάρια, ομόφυλα ζευγάρια, μονογονεϊκά σχήματα οικογένειας.  

Υπάρχει κοινωνικό στίγμα στην Υποβοηθούμενη Γονεϊκότητα;

Η απάντηση εξαρτάται από το σε ποιον απευθύνουμε την ερώτηση!

Δυστυχώς ακόμη για ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας οι εναλλακτικοί τρόποι γονεϊκότητας αποτελούν ταμπού και ενέχουν κοινωνικό στίγμα.

Αυτό δημιουργεί προκλήσεις και προβληματισμούς στους ανθρώπους που επιλέγουν αυτούς τους δρόμους ως προς το πώς, με ποιους και πότε να μοιραστούν την απόφαση και την εμπειρία τους.

Ένα σημαντικό θέμα είναι το πότε και πώς επιλέγει η κάθε οικογένεια να μοιραστεί αυτή την πληροφορία με το παιδί. Πολλοί το αναβάλουν ή το αποκρύπτουν τελείως με το φόβο της αντίδρασης, της απρόβλεπτης συμπεριφοράς και των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων στο παιδί όπως και στην σχέση τους με αυτό.

Τι θα μάθεις σχετικά με την Υποβοηθούμενη Γονεϊκότητα και τις προκλήσεις που μπορεί να συναντήσεις;

Σε αυτή τη σειρά θα συζητήσουμε για την Υποβοηθούμενη Γονεϊκότητα, τις επιλογές, τα ‘δώρα’ αλλά και τις προκλήσεις που μπορεί να συναντήσεις σε αυτό το ταξίδι. Επίσης θα μοιραστούμε πρακτικές ιδέες/συμβουλές για το πως να σχεδιάσεις το δικό σου τρόπο, αυτόν που ταιριάζει σε εσένα και τη δική σου οικογένεια.

Στόχοι αυτής της σειράς είναι:

  • Η ενημέρωση για τις επιλογές Υποβοηθούμενης Γονεϊκότητας.
  • Η κατανόηση των ΄δώρων’ που προσφέρουν αυτές οι επιλογές αλλά και των προκλήσεων που μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει.
  • Η συζήτηση για το κοινωνικό στίγμα, πως μπορεί αυτό να επηρεάσει τη νέα μας οικογένεια.
  • Πώς μπορούμε να ανακαλύψουμε και να σχεδιάσουμε τον τρόπο που ταιριάζει σε εμάς και την δική μας οικογένεια για τη θωράκιση απέναντι στο κοινωνικό στίγμα και επικριτικές πεποιθήσεις που ενδέχεται να συναντήσουμε εμείς ή και το παιδί μας.
  • Πώς αποφασίζουμε τον τρόπο και το χρόνο που θα μοιραστούμε την απόφαση μας με την οικογένεια μας και το κοινωνικό μας περιβάλλον;
  • Πώς και πότε συζητάμε με το παιδί μας το γεγονός ότι η οικογένεια μας είναι αποτέλεσμα Υποβοηθούμενης Γονεϊκότητας;

Gerhardt, S. 2016, Γιατί η αγάπη μετράει, Αθήνα: Καλέντης

Knott, S., 2019, Μητέρες, Αθήνα: Μεταίχμιο

Straub, R.O., 2021, Ψυχολογία της Υγείας, Αθήνα: Broken Hill Publishers Ltd

Σατίρ Βιρτζίνια, 1989, Πλάθοντας Ανθρώπους, Αθήνα: Κέδρος

Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής – Επίσημος διαδικτυακός τόπος (eaiya.gov.gr)

Υιοθεσία – Υπουργείο Εσωτερικών (ypes.gr)

Εκτός της βιβλιογραφίας, το περιεχόμενο της σειράς βασίζεται στη γνώση και την εμπειρία του επαγγελματία.

Γίνε μέλος σήμερα
Έλλη Παπαδοπούλου

Έλλη Παπαδοπούλου

Σύμβουλος Γονιμότητας & Υποβοηθούμενης Αναπαπαραγωγής, Ψυχολόγος

H Ελλη Παπαδοπούλου, είναι Ψυχολόγος (BSc), με μεταπτυχιακές σπουδές ΜΒΑ & πιστοποιημένη NLP Global Trainer & Coach, Μeta-Trauma & PTSD Trainer & Consultant. Ιδιαίτερη εξειδίκευση και πάθος της η Γονιμότητα, η Υπογονιμότητα και η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Είναι δημιουργός & ιδρύτρια της HeartFert®, με αποστολή την ψυχοκοινωνική υποστήριξη ατόμων, ζευγαριών και οικογενειών στο ταξίδι της Γονιμότητας, της Υπογονιμότητας ή άλλων προκλήσεων υγείας, και πέραν αυτών. Tί επιθυμεί να είναι για σένα? Ενημερωμένη και γεμάτη περιέργεια συνταξιδιώτης σου, πάντα με εσένα οδηγό. H Γονιμότητα είναι τρόπος σκέψης και ύπαρξης και το Γόνιμο Mindset εφόδιο ζωής!

Διαβάστε περισσότερα