Επειδόσια

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Θηλασμός, συναισθηματικός δεσμός & υγιής προσκόλληση

Πολλοί γονείς αναφέρουν ως πρόβλημα την προσκόλληση του βρέφους ή νηπίου που θηλάζει στη μητέρα του. Συχνά ακούμε ότι το παιδί χρειάζεται να αποθηλάσει ώστε να γίνει ανεξάρτητο. Πόσο είναι εφικτό αυτό; Τι είναι όμως έτοιμο να κατακτήσει αναπτυξιακά;

Κύρια ερωτήματα γύρω από τον θηλασμό και την υγιή προσκόλληση

Τι είναι ο ασφαλής συναισθηματικός δεσμός; Σε τι αναφερόμαστε όταν μιλάμε για προσκόλληση του παιδιού στον βασικό του φροντιστή; Γιατί η υγιής προσκόλληση είναι ένα ζητούμενο και όχι κάτι αρνητικό στη σχέση γονέα παιδιού; Πώς συμβάλλει ή όχι ο θηλασμός σε όλα αυτά; 

Πώς επηρεάζονται οι νέες μητέρες

Σε πολλές μητέρες  ασκείται πίεση ως προς τη συμπεριφορά που δείχνουν τα παιδιά τα πρώτα 3 χρόνια ειδικά όταν θηλάζουν. Αυτή η πίεση είναι ένας βασικός παράγοντας μη ευημερίας για τη μητέρα. Οι οικογένειες λαμβάνοντας λανθασμένες οδηγίες και συχνά παραπλανητικές απόψεις αμφισβητούν τις επιλογές τους, αποδυναμώνονται. Ο θηλασμός είναι ο πρώτος που κατηγορείται ως υπεύθυνος για την μη ανεξαρτησία του βρέφους-παιδιού.

Τι θα δεις στο βίντεο

 • Πώς επηρεάζει ή όχι ο θηλασμός όλα τα παραπάνω
 • Κατάρριψη παγειωμένων μύθων 
 • Ανάλυση εννοιών που είναι παρεξηγημένες ή παρερμηνεύονται

Θα μάθεις για:

 • Τα αναπτυξιακά στάδια.
 • Τη δημιουργία του δεσμού μεταξύ βρέφους-παιδιού και του βασικού του φροντιστή.
 • Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό του και πώς ο δεσμός επηρεάζει την ανάπτυξή του.
 • Τη σχέση της προσκόλλησης με την αυτονομία και την ανεξαρτησία.
 • Τις αναμενόμενες συμπεριφορές ενός μωρού και αργότερα νηπίου στην περίπτωση που θηλάζει ή δεν θηλάζει.

Απαντήσεις στις ερωτήσεις:

 1. Tι είναι ο συναισθηματικός δεμός και η υγιής προσκόλληση και γιατί είναι σημαντική;
 2. Πώς συμβάλλει ο θηλασμός;
 3. Τι περιμένουμε αναπτυξιακά τα πρωτα χρόνια σχετικά με την προσκόλληση;
 4. Είναι τα παιδιά που θηλάζουν πιο προσκολλημένα στη μαμά;
 5. Ο θηλασμός κάνει τα παιδιά λιγότερο ανεξάρτητα; Τι πρεπει να περιμένουν οι γονείς σχετικά με αυτό;

Britton, J. R., Britton, H. L., & Gronwaldt, V. (2006, May 24). Breastfeeding, Sensitivity, and Attachment. Pediatrics.

Faircloth, C. (2013). ‘Intensive motherhood’ in comparative perspective: feminism, full- term breastfeeding and attachment parenting in London and Paris. Στο Parenting in Global Perspective (σ. 17). Taylor & Francis Group.

Faircloth, C., Hoffman, D. Μ., & La, L. L. (Επιμ.). (2013). Parenting in Global Perspective. Negotiating Ideologies of Kinship, Self and Politics (1 εκδ.). London: Taylor & Francis Group.

Gibbs, B. G., Forste, R., & Lybbert, E. (2018). Breastfeeding, Parenting, and Infant Attachment Behaviors. Maternal and Child Health Journal, 22, σσ. 579-588.

Linde, K., Lehnig, F., Nagl, M., & Kerst, A. (2020, February). The association between breastfeeding and attachment: A systematic review. Midwifery, 81.

Scharfe, E. (2012, January 17). Maternal Attachment Representations and Initiation and Duration of Breastfeeding.

Tharner, A., Luijk, M. P., Raat, H., Ijzendoorn, M. H., Bakermans-Kranenburg, M. J., Moll, H. A., . . . Tiemeier, H. (2012, June). Breastfeeding and Its Relation to Maternal Sensitivity and Infant Attachment. Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics, 33(5), σσ. 396-404.

Είναι τα πρώτα μας γενέθλια & γιορτάζουμε μαζί! Επιπλέον -35% έκπτωση στην ετήσια συνδρομή με τον κωδικό "Birthday"!
Σοφία Δούμα

Σοφία Δούμα

Μαία, Σύμβουλος Θηλασμού

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Σοφία Δούμα. Η Σοφία είναι Μαία, Εκπαιδευτικός, διεθνώς πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC και πιστοποιημένη Birthlight™ Perinatal Yoga Instructor. Είναι επίσης μητέρα πέντε παιδιών. Οι εμπειρίες που βίωσε η ίδια με τον θηλασμό των 5 παιδιών της, την ενέπνευσαν να διευρύνει περισσότερο τις γνώσεις της. Μαζί με την Αφροδίτη Κονδύλη, είναι συνιδρύτριες του Κύκλου. Τη Σοφία θα τη βρεις στον Κύκλο να παρέχει την υποστήριξή της με σεμινάρια, ομιλίες και workshops ως Σύμβουλος Θηλασμού σε κάθε στάδιο της μητρότητας, από την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τον θηλασμό μέχρι τη σύνδεση της Γυναίκας με το σώμα της και το παιδί της, μέσω μαθημάτων prenatal-postnatal yoga. Το όνειρό της είναι η υποστήριξη και η φροντίδα προς τις γυναίκες και την οικογένεια, με ενσυναίσθηση και σεβασμό. #projectparenting #meetourexpert

Διαβάστε περισσότερα
Αφροδίτη Κονδύλη

Αφροδίτη Κονδύλη

AATH Εκπαιδεύτρια Γονέων, PCI Certified Parent Coach®, Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των επαγγελματιών μας την Αφροδίτη Κονδύλη που είναι Φαρμακοποιός, διεθνώς πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC, Attached at the Heart™ Εκπαιδεύτρια Γονέων και εκπαιδευόμενη Parent Coach. Κάποια από τα όνειρά της έγιναν πραγματικότητα, όταν δημιούργησε τη δική της οικογένεια και το 2013 γέννησε την κόρη της και όταν 3 χρόνια μετά, δημιούργησε τον Κύκλο Υποστήριξης Γυναικών στην Ηλιούπολη. Σήμερα δραστηριοποιείται ως φαρμακοποιός και παράλληλα, ως Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC και Εκπαιδεύτρια Γονέων ενώ συνεχίζει την εκπαίδευσή της στο Parent Coaching. Είναι επίσημη συνεργάτιδα του δικτύου Attachment Parenting Hellas που σκοπό έχει την προαγωγή της γονεϊκότητας με ενσυναίσθηση και ισορροπία. Την Αφροδίτη θα τη βρεις στον Κύκλο να παρέχει σεμινάρια, ομιλίες και workshops, αλλά μπορείς και να επικοινωνήσεις μαζί της, επιλέγοντάς τη για σύντροφο υποστήριξης σε όλο το ταξίδι της σύλληψης, της εγκυμοσύνης, της μητρότητας και της γονεϊκότητας. #projectparenting #meetourexpert

Διαβάστε περισσότερα
Κύκλος

Σε συνεργασία με:

Κύκλος

Ο Κύκλος ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών και των οικογενειών τους. Λειτουργεί από το 2015, στηρίζοντας τη γυναίκα ολιστικά, στην περιγεννητική περίοδο, στη γονεϊκότητα αλλά και σε κάθε άλλη στιγμή που το έχει ανάγκη. Μάθε περισσότερα για τον Κύκλο στην πλατφόρμα μας!

Διαβάστε περισσότερα