Βίντεο

Εισαγωγή

Εισαγωγή

Επεισόδιο 1

Τι είναι η επιλεκτική σίτιση και η νεοφοβία;

Επεισόδιο 2

Dos & Don’ts στην επιλεκτική σίτιση

Επεισόδιο 3

«Δεν θέλω να το φάω αυτό!!!» Πώς ανταποκρίνεσαι στην άρνηση του παιδιού σου;

Επεισόδιο 4

Κλείσιμο

Βάλε τέλος στην επιλεκτική σίτιση και τη νεοφοβία!

Κάθε μέρα, όταν ο Σπύρος επέστρεφε από το σχολείο, η μεγαλύτερη αδερφή του, του έδινε ένα απογευματινό σνακ. Κάθε μέρα, ήταν το ίδιο πράγμα: φιστίκια και ένα κομμάτι κίτρινο τυρί. Ο Σπύρος ήταν επιλεκτικός με το φαγητό και αυτό ήταν το μόνο σνακ που θα έτρωγε μετά το σχολείο. Η αδερφή του είχε βαρεθεί. Νόμιζε ότι ήταν κακομαθημένος. Ένα απόγευμα, αποφάσισε να βάλει αμύγδαλα αντί για φιστίκια στο πιάτο του δίπλα στο τυρί ώστε να δοκιμάσει το παιδί νέες τροφές.

«Αυτά δεν είναι φιστίκια!» φώναξε ο Σπύρος.

«Είναι. Απλώς έχουν διαφορετικό σχήμα! Μην είσαι τόσο κακομαθημένος, φάτα!» φώναξε η αδερφή του.

Ο Σπύρος δάγκωσε ένα μικροσκοπικό κομματάκι και το έφτυσε αμέσως. «Αυτά είναι διαφορετικά! Δεν έχουν την ίδια γεύση. Δεν φαίνονται ίδια. Δεν αισθάνομαι το ίδιο στο στόμα μου!» Είχε θυμώσει τόσο πολύ που δεν έφαγε κανένα από τα σνακ του εκείνη την ημέρα. Βλέπετε, οι picky eaters μπορούν να καταλάβουν από χιλιόμετρα όταν αλλάζει ξαφνικά το ασφαλές πλαίσιο στα επιλεγμένα τρόφιμά τους.

Εάν υπάρχει ένα πράγμα που γνωρίζω με βεβαιότητα, είναι ότι το τάισμα των παιδιών δεν είναι πάντα απλό και ούτε μια εύκολη υπόθεση. Είμαι εδώ για να σας βοηθήσω να αποτρέψετε αυτές τις αγχωτικές διατροφικές μάχες. Η αντιστροφή της επιλεκτικής σίτισης είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία και έχουμε ένα σωρό πράγματα να πούμε που θα σας βοηθήσουν σε όλη τη διαδικασία αλλαγής και να μάθει και το δικό σας παιδί νέες τροφές ! Αυτή η σειρά είναι μια ασπίδα σωτηρίας στις μάχες για το φαγητό!

Τι σημαίνει επιλεκτική σίτιση και πως σχετίζεται με τη νεοφοβία;

Επιλεκτική σίτιση και νεοφοβία δεν είναι το ίδιο πράγμα. Υπάρχουν αρκετοί συσχετισμοί και πολλές φορές συγχέονται οι δύο αυτές καταστάσεις. Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται ιδιαίτερη παρέμβαση, όταν όμως τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν κι οι φροντιστές νιώθουν οτι εγκλωβίζονται σε μερικές δεκάδες επιλογές φαγητού, τότε ίσως χρειάζονται κάποια εργαλεία.

Τι θα μάθεις σχετικά με την επιλεκτική σίτιση;

Σε αυτή τη σειρά του Project Parenting θα συζητήσουμε για τις ιδιοτροπίες που μπορεί να εμφανίζουν κάποια παιδιά με το φαγητό. Θα δώσουμε πρακτικές συμβουλές, ιδέες και επιλογές με στόχο να δοκιμάσει το παιδί νέες τροφές και την ειρήνη την ώρα του γεύματος.

Στόχοι αυτής της σειράς είναι:

  • Η αποδόμηση των εννοιών επιλεκτική σίτιση και νεοφοβία
  • Η συναισθηματική υποστήριξη του παιδιού και των γονέων
  • Πρακτικές εφαρμογές για λειτουργική καθημερινότητα
  • Με ποιο τρόπο μπορούμε να επικοινωνούμε την υγιεινή διατροφή στο παιδί μας
  • Εγκατάσταση υγιεινών διατροφικών συνηθειών σε όλη την οικογένεια, “αναίμακτα”
Γίνε μέλος σήμερα
Σοφία Κανέλλου

Σοφία Κανέλλου

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος MSc - Feeding Therapist

Η Σοφία Κανέλλου είναι Διαιτολόγος- Διατροφολόγος MSc. Πραγματοποιεί το όνειρό της απενοχοποιώντας τους γονείς από την ευθύνη του καθημερινού ΤΕΛΕΙΟΥ φαγητού. Σκοπός της είναι ολοένα και περισσότεροι μικροί και μεγάλοι άνθρωποι να τρέφονται απλά, θρεπτικά, οικολογικά, με σεβασμό στη φύση, τον πλανήτη και τα ζώα.

Διαβάστε περισσότερα