Βίντεο

Εισαγωγή

Εισαγωγή

Επεισόδιο 1

Παιχνίδι & Ανάπτυξη παιδιού

Επεισόδιο 2

Επιλέγοντας παιχνίδια

Επεισόδιο 3

Ο ρόλος που παίζουν τα υλικά, από τα οποία κατασκευάζεται ένα παιχνίδι!

Επεισόδιο 4

Η αξία των ξύλινων παιχνιδιών

Επεισόδιο 5

Το συμβολικο παιχνίδι και τα οφέλη του στην ανάπτυξη του παιδιού

Επεισόδιο 6

Ας κλείσουμε παίζοντας!

Επεισόδιο 7

Κλείσιμο

Πώς επιλέγουμε παιχνίδια για τα παιδιά: Από την αίσθηση στη συναίσθηση!

Πώς επιλέγουμε παιχνίδια για τα παιδιά; Η σειρά αυτή έγινε σε συνεργασία με την PlanToys! Η PlanToys ξεκίνησε το 1979 με έδρα την Ταυλάνδη, ως  εταιρεία ξύλινων οικολογικών παιχνιδιών, κατασκευασμένα από γερασμένα καουτσουκόδεντρα και σχεδιασμένα από τον αρχιτέκτονα Vitool Viraponsavan, τα οποία αν δεν αξιοποιούνταν θα καιγόνταν ή θα κόβονταν. To 1991 η PlanToys έρχεται στην Ελλάδα, αναπτύσσοντας ένα δίκτυο 150 σημείων πώλησης των οικολογικών παιχνιδιών σε όλη την χώρα. 

Η PlanToys αγκαλιάζει και σέβεται τη μητέρα φύση. Η φιλοσοφία της βασίζεται στην εκπαίδευση, την οικολογία, την υγεία και την ψυχαγωγία για «καλύτερα παιδιά για έναν καλύτερο κόσμο», όπως αναλύεται με πολύ εύστοχο και εύληπτο τρόπο στο video της! 

Επιλέγει οικολογικά και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Έχει καθιερώσει τη χρήση ξύλου ειδικά επεξεργασμένου χωρίς βακτήρια και μικροοργανισμούς. Για την συναρμολόγηση των παιχνιδιών χρησιμοποιείται μη τοξική κόλλα χωρίς φορμαλδεΰδη και μη τοξικές βαφές με βάση το νερό χωρίς βαρέα μέταλλα, όπως είναι ο μόλυβδος, υδράργυρος κ.ά. Σε όλες τις εκτυπώσεις χρησιμοποιείται μελάνι σόγιας και μελάνι που έχει ως βάση το νερό! 

Το παιχνίδι στη ζωή των παιδιών

Το παιχνίδι αναπτύσσει, προλαµβάνει, εκπαιδεύει, ανακουφίζει, θεραπεύει, εκτονώνει, µυεί, ταξιδεύει και συµβάλλει ποικιλοτρόπως σε µια υγιή και ισορροπηµένη ανάπτυξη των παιδιών µας… Σε αυτή τη σειρά θα μοιραστούμε πληροφορίες γύρω από το πώς τα παιχνίδια που επιλέγουμε για τα παιδιά επηρεάζουν την ποιότητα και την ίδια τη διεργασία του παιχνιδιού, σκέψεις γύρω από τη σημασία του συμβολικού παιχνιδιού και πρακτικές για ατέλειωτο παιχνίδι!

Η επιλογή των παιχνιδιών

Το παιχνίδι θεωρείται τόσο σηµαντικό για την ανάπτυξη των παιδιών που έχει αναγνωριστεί από την Ύπατη Αρµοστεία των Ηνωµένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώµατα ως δικαίωµα κάθε παιδιού. Ανάγκη και δικαίωμα λοιπόν! Πώς όμως επηρεάζουν τα παιχνίδια που επιλέγουμε, προτείνουμε και συστήνουμε στα παιδιά, την ποιότητα της παιγνιώδους διεργασίας; Πώς συμβάλλει η ενεργοποίηση των πέντε αισθήσεων κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού στην αισθητηριακή, συναισθηματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών;

Θα έχουμε τη χαρά να ξεναγηθούμε στον κόσμο των ξύλινων παιχνιδιών και να θυμηθούμε τα πολλαπλά οφέλη της επαφής των παιδιών με αυτό το γήινο, φυσικό υλικό. Επίσης θα μοιραστούμε ιδέες για το πώς λειτουργούμε συνεργατικά με τα παιδιά κατά την επιλογή των παιχνιδιών τους αλλά και για το πώς ο δικός μας ρόλος είναι καθοριστικός όταν παίζουμε μαζί με το παιδί, υιοθετώντας κάποιες βοηθητικές πρακτικές. 

Και το συμβολικό παιχνίδι…;

Το συµβολικό παιχνίδι αποτελεί ένα ορόσηµο στην αναπτυξιακή και παιγνιώδη πορεία του παιδιού. Αναπτύσσεται σταδιακά από την ηλικία περίπου των 11-12 µηνών και εµπλουτίζεται σε έκταση και πολυπλοκότητα µετά τα 2 έτη. Το παιδί µέσα από το συµβολικό παιχνίδι πειραµατίζεται, µαθαίνει, γελάει, ευχαριστιέται, νιώθει ότι είναι σηµαντικό και άξιο παρατήρησης, εξασκεί δεξιότητες (σωµατικές και ψυχοσυναισθηµατικές), δοκιµάζει τα όριά του, λύνει προβλήµατα, αντιµετωπίζει µαταιώσεις, αναπτύσσει τη φαντασία του, επαναλαµβάνει, επικοινωνεί, σχετίζεται, εντάσσεται σε οµάδες και σε πλαίσια µε κανόνες, συνεργάζεται, δηµιουργεί, εκτονώνεται, συγκεντρώνεται, καθιστά οικείο το µακρινό και άγνωστο, ελέγχει, επεξεργάζεται καταστάσεις και συναισθήµατα, συνδέεται, συναντιέται, επινοεί, αυτοσχεδιάζει, εκφράζεται, ακούει, βλέπει και παρατηρεί τον εαυτό του και τους άλλους, συνθέτει, βιώνει µοναδικές εµπειρίες, αναπτύσσεται! Ας το εξερευνήσουμε…

Τι θα μάθεις λοιπόν;

Στη σειρά αυτή θα ταξιδέψουμε στον κόσμο των παιχνιδιών και θα αναλύσουμε τα οφέλη της κατάλληλης επιλογής τους μα και τους τρόπους που το παιχνίδι συνολικά επηρεάζει την ανάπτυξη των παιδιών σε όλους τους τομείς.

Στόχοι αυτής της σειράς είναι:

  • Να ενημερωθούμε γύρω από την επιλογή των κατάλληλων παιχνιδιών
  • Να εμβαθύνουμε στις έννοιες του ποιοτικού παιχνιδιού και της επίδρασής του στα παιδιά
  • Να αναστοχαστούμε γύρω από το δικό μας ρόλο ως συμπαίκτες των παιδιών
  • Να κατανοήσουμε τη σύνδεση συμβολικού παιχνιδιού και συναισθηματικής ανάπτυξης παιδιών
  • Να εμπλουτιστούμε με ιδέες και έμπνευση για ατέλειωτες παιγνιώδεις προτάσεις στο σπίτι!
Βίκυ Βάββα

Βίκυ Βάββα

Παιγνιοθεραπεύτρια, Σύμβουλος γονέων, Ψυχοθεραπεύτρια

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Παιγνιοθεραπεύτρια, Σύμβουλο Γονέων και ψυχοθεραπεύτρια, Βίκυ Βάββα. Χαιρόμαστε τόσο πολύ που θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας.

Διαβάστε περισσότερα