



Όλη η Ελλάδα μια αγκαλιά
Από το 1996 κάθε χρόνο, στα πλαίσια εορτασμού της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, από 1 έως 7 Νοέμβρη, πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα δράσεις για την υποστήριξη και ενημέρωση για τον μητρικό θηλασμό, από διάφορους φορείς και ομάδες. Το 2010, για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση-γιορτή, ο 1ος Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός, που πλέον αποτελεί σύμβολο της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού για τη χώρα μας.
Κάθε χρόνο το Πανελλήνιο Δίκτυο προσκαλεί σε περισσότερες από 50 πόλεις, τις μητέρες να θηλάσουν τα μωρά τους δημόσια, ως μια κίνηση ανάδειξης της φυσικότητας του μητρικού θηλασμού αλλά και των πλεονεκτημάτων του, τόσο για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών, όσο και για την υγεία των μητέρων.
Από το 2010 μέχρι και σήμερα θηλάζουσες γυναίκες κάθε χρόνο, ενώνονται σε μια γροθιά και γίνονται ένα, την πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη, για να διαδηλώσουν και να δηλώσουν την απενοχοποίηση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ θηλασμού και την εξοικείωση, εκ νέου, της κοινωνίας μας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας και πώς ο δημόσιος θηλασμός για μια μητέρα και το παιδί της ΔΕΝ είναι επίδειξη, είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ!
Όλα αυτά τα χρόνια, όμως η ανάγκη για περαιτέρω στήριξη, ενδυνάμωση, ενημέρωση, βοήθεια «από μητέρα προς μητέρα» και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με τον μητρικό θηλασμό στη θηλάζουσα μητέρα έγινε η αιτία δημιουργίας ενός Δικτύου-Εθελοντικών Ομάδων ανά την Ελλάδα.
Σκοπός αυτών των ομάδων είναι να στηρίζει η μια μητέρα την άλλη, να μοιραζόμαστε τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τα προβλήματά μας, να διαδίδουμε την πληροφορία, καθώς και να συμβάλλουμε στο να βρίσκουν όλες οι γυναίκες-μέλη των ομάδων μας, τον τρόπο να αναζητούν τη γνώση και τη σωστή ενημέρωση, για να διεκδικούν και να προσφέρουν το καλύτερο για τα παιδιά τους και τις ίδιες.
Σ’ αυτό το βίντεο, στα πλαίσια δράσεων του Δικτύου για την εβδομάδα θηλασμού, μιλάμε για τα παρακάτω:
Με την εκδήλωση του Ταυτόχρονου Θηλασμού, βοηθάμε τις μητέρες να απελευθερωθούν από την όποια συστολή τους, και τις καλούμε να συμπεριλάβουν τον θηλασμό στην καθημερινότητά τους, στη ρουτίνα της ζωής τους. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα τις βοηθήσει στη συνέχιση του θηλασμού, για όσο περισσότερο το επιθυμεί η δυάδα μητέρας παιδιού.
Με την εκδήλωση του Ταυτόχρονου Θηλασμού, διαμαρτυρόμαστε για το ΔΙΚΑΙΩΜΑ των παιδιών μας στον δημόσιο θηλασμό. Τα παιδιά μας δεν θα θηλάσουν ΠΟΤΕ ξανά σε τουαλέτες, χώρους στάθμευσης, αυτοκίνητα, σαν να είναι ντροπή. Τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα να θηλάζουν όπου και όποτε το ζητήσουν, σε εστιατόρια, σε καφέ, σε παγκάκια… ΕΛΕΥΘΕΡΑ κι ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΑ!
Με την εκδήλωση του Ταυτόχρονου Θηλασμού, θέλουμε να φωνάξουμε πως ο δημόσιος θηλασμός για μια μητέρα και το παιδί της δεν είναι επίδειξη, είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ.
Στο Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Θηλασμού & Μητρότητας, ανά περιοχή συμμετέχουν: https://bit.ly/33o21xl
Νόμος 4316/2014, άρθρο 3 περί Προαγωγής Μητρικού Θηλασμού:https://www.e-nomothesia.gr/kat-ygeia/n-4316-2014.html?fbclid=IwAR2UVg1P_sH0XWbkWWjV17pU5uSP-7a_ShRsFHnnoWOICl5js8AVzReHTOYhttps://www.unicef.org/greece/%CF%83%CF%8D%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%8D?fbclid=IwAR0Ah2pM8EjzwTESk1qhMiZIwiyumL2JL7aaKY1b_fM_piJyGFavVc4SWXkhttps://www.unicef.org/bulgaria/en/yes-breastfeeding-public-spaceshttps://www.who.int/health-topics/breastfeeding?fbclid=IwAR0Ah2pM8EjzwTESk1qhMiZIwiyumL2JL7aaKY1b_fM_piJyGFavVc4SWXk#tab=tab_1https://www.who.int/elena/titles/bbc/continued_breastfeeding/en/?fbclid=IwAR0TZfEIsjWKb3W6qBySrBuqHhBDCVzWYqRHt7sZlL7HBS9ELiJP5XkH520

Πιστοποιημένη Attached at the Heart™, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Εισηγήτρια Περιγεννητικής Γιόγκα, Βοηθός Μητρότητας