Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Αναπτυξιακά στάδια τους πρώτους μήνες

Επεισόδιο 2

Πρακτικές συμβουλές σχετικά με την καθημερινότητα

Επεισόδιο 3

Αποδοχή και προσαρμοστικότητα

Πόσες φορές σκέφτηκες, ως νέα μαμά, ότι με το μωρό δεν μπορώ να κάνω τίποτα; Η πραγματικότητα είναι ότι οι πρώτες μέρες στο σπίτι με το μωρό είναι ιδιαίτερη. Γεμάτη αγάπη, χαρά μα ταυτόχρονα με αγωνία, άγχος, κλάματα, απελπισία και πολύ κούραση. Η παλιά καθημερινότητα φαντάζει τόσο μακρινή.

Νέα μαμά και καθημερινότητα

Συχνά συναντάμε μητέρες που θηλάζουν και βιώνουν έντονη δυσκολία στο να δημιουργήσουν μια ροή στην καθημερινότητά τους. Η έντονη ανάγκη του μωρού για εκείνες συχνά τις κάνει να νιώθουν εγκλωβισμένες. Από την άλλη η συχνή ανάγκη του μωρού για θηλασμό συχνά τις προβληματίζει σχετικά με τις εξόδους τους με το μωρό ή εξωτερικές δραστηριότητες.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα πράγματα ή ερμηνεύουμε τις καταστάσεις έτσι όπως τις βιώνουμε σηματοδοτούν και το πώς κινούμαστε και αισθανόμαστε σχετικά με αυτές. Αν εξαιρέσουμε τις πρώτες μέρες της λοχείας και του θηλασμού που είναι μια περίοδος προσαρμογής, στη συνέχεια ο θηλασμός μπορεί να είναι ένα μέσο ευκολίας και μεγαλύτερης ευκολίας και ανεξαρτησίας στην καθημερινότητα με το μωρό.

Πώς είναι οι πρώτοι 6 μήνες με το μωρό;

Το πρώτο 6μηνο της ζωής το θηλάζον βρέφος είναι άμεσα εξαρτημένο από την μητέρα του λόγω σίτισης. Οι επιλογές όμως και εδώ είναι πάρα πολλές και ξεχωριστές για κάθε οικογένεια. Είναι σημαντικό λοιπόν να μην ξεκινάμε με στεγανά. Το πρώτο τρίμηνο είναι αφιερωμένο στην μαμά και το μωρό. Οι μετακινήσεις μπορεί να είναι πιο εύκολες μαζί με το μωρό. Η μητέρα μπορεί να έχει την δυνατότητα σε αυτή τα φάση να βρει δραστηριότητες για εκείνη μαζί με το μωρό.

Μετακινήσεις, εξωτερικές υποχρεώσεις και δραστηριότητες, βόλτες, εκδρομές, καθημερινές δουλειές, είναι δυνατόν να γίνουν με ένα μωρό που θηλάζει; Και τι γίνεται όταν υπάρχουν και μεγαλύτερα παιδιά; Πώς μπορώ να οργανώσω ξεχωριστό χρόνο, υπάρχει τρόπος να φροντίσω τον εαυτό μου έχοντας ένα μωρό που με έχει τόση ανάγκη; Και μετά τους 6 μήνες; Πόσο αλλάζουν τα πράγματα;

Πώς μπορούμε να οργανώσουμε τη καθημερινότητά μας;

Ακολουθώντας ρουτίνες και τον βιορυθμό μας, η καθημερινότητα μπορεί να είναι πιο εύκολη. Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες του παιδιού αλλά και τις οικογένειας, κατανοώντας τα αναπτυξιακά τους στάδια μπορούμε να οργανώσουμε την καθημερινότητα προσανατολισμένοι στην φροντίδα του μωρού, φροντίζοντας ταυτόχρονα και τις δικές μας ανάγκες.

Σ’ αυτή την πρωτότυπη σειρά από το Project Parenting η Αφροδίτη Κονδύλη και η Σοφία Δούμα από τον Κύκλο, με guest τη Ναταλία Δήμου συζητάνε για το πώς η οργάνωση της καθημερινότητας μιας νέας μαμάς, μπορεί να αλλάξει τελείως τον τρόπο που τη βιώνει!

Νέα μαμά και καθημερινότητα

Τι θα μάθεις μέσα από αυτό το βίντεο:

  1. Πώς μπορούμε να οργανώσουμε την καθημερινότητα προκειμένου να μην εξαντλούμαστε
  2. Πώς μπορούμε να μην αισθανόμαστε εγκλωβισμένοι λόγω του μωρού και του θηλασμού
  3. Τι περιμένουμε αναπτυξιακά τους πρώτους μήνες και πώς μπορούμε εμείς να οργανώσουμε την καθημερινότητά μας λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες του παιδιού.
  4. Αποδοχή και προσαρμοστικότητα, δυο απαραίτητα στοιχεία στη γονεϊκότητα.
  5. Πρακτικές συμβουλές σχετικά με τη καθημερινότητα

Bowlby, J. (1983). Attachment (2nd edition εκδ.). Basic Books.

Britton, J. R., Britton, H. L., & Gronwaldt, V. (2006, May 24). Breastfeeding, Sensitivity, and Attachment. Pediatrics.

Dumas, L., Lepage, M., & Bystrova, K. (2013, January 3). Influence of Skin-to-Skin Contact and Rooming-In on Early Mother–Infant Interaction: A Randomized Controlled Trial. Clinical Nursing Research, 22(3).

Faircloth, C. (2013). ‘Intensive motherhood’ in comparative perspective: feminism, full- term breastfeeding and attachment parenting in London and Paris. Στο Parenting in Global Perspective (σ. 17). Taylor & Francis Group.

Faircloth, C., Hoffman, D. Μ., & La, L. L. (Επιμ.). (2013). Parenting in Global Perspective. Negotiating Ideologies of Kinship, Self and Politics (1 εκδ.). London: Taylor & Francis Group.

Gibbs, B. G., Forste, R., & Lybbert, E. (2018). Breastfeeding, Parenting, and Infant Attachment Behaviors. Maternal and Child Health Journal, 22, σσ. 579-588.

Stuart-Macadam, P., & Dettwyler, K. A. (Επιμ.). (1995). Breastfeeding: Biocultural Perspectives (1 εκδ.). New York.

Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού. (2015). Μητρικός Θηλασμός: Οδηγός για Επαγγελματίες Υγείας. (Ι. Αντωνιάδου- Κουμάτου, & Α. Σοφιανού, Επιμ.) Αθήνα, Ελλάδα.

 

Είναι τα πρώτα μας γενέθλια & γιορτάζουμε μαζί! Επιπλέον -35% έκπτωση στην ετήσια συνδρομή με τον κωδικό "Birthday"!
Σοφία Δούμα

Σοφία Δούμα

Μαία, Σύμβουλος Θηλασμού

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Σοφία Δούμα. Η Σοφία είναι Μαία, Εκπαιδευτικός, διεθνώς πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC και πιστοποιημένη Birthlight™ Perinatal Yoga Instructor. Είναι επίσης μητέρα πέντε παιδιών. Οι εμπειρίες που βίωσε η ίδια με τον θηλασμό των 5 παιδιών της, την ενέπνευσαν να διευρύνει περισσότερο τις γνώσεις της. Μαζί με την Αφροδίτη Κονδύλη, είναι συνιδρύτριες του Κύκλου. Τη Σοφία θα τη βρεις στον Κύκλο να παρέχει την υποστήριξή της με σεμινάρια, ομιλίες και workshops ως Σύμβουλος Θηλασμού σε κάθε στάδιο της μητρότητας, από την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τον θηλασμό μέχρι τη σύνδεση της Γυναίκας με το σώμα της και το παιδί της, μέσω μαθημάτων prenatal-postnatal yoga. Το όνειρό της είναι η υποστήριξη και η φροντίδα προς τις γυναίκες και την οικογένεια, με ενσυναίσθηση και σεβασμό. #projectparenting #meetourexpert

Διαβάστε περισσότερα
Αφροδίτη Κονδύλη

Αφροδίτη Κονδύλη

AATH Εκπαιδεύτρια Γονέων, PCI Certified Parent Coach®, Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των επαγγελματιών μας την Αφροδίτη Κονδύλη που είναι Φαρμακοποιός, διεθνώς πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC, Attached at the Heart™ Εκπαιδεύτρια Γονέων και εκπαιδευόμενη Parent Coach. Κάποια από τα όνειρά της έγιναν πραγματικότητα, όταν δημιούργησε τη δική της οικογένεια και το 2013 γέννησε την κόρη της και όταν 3 χρόνια μετά, δημιούργησε τον Κύκλο Υποστήριξης Γυναικών στην Ηλιούπολη. Σήμερα δραστηριοποιείται ως φαρμακοποιός και παράλληλα, ως Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC και Εκπαιδεύτρια Γονέων ενώ συνεχίζει την εκπαίδευσή της στο Parent Coaching. Είναι επίσημη συνεργάτιδα του δικτύου Attachment Parenting Hellas που σκοπό έχει την προαγωγή της γονεϊκότητας με ενσυναίσθηση και ισορροπία. Την Αφροδίτη θα τη βρεις στον Κύκλο να παρέχει σεμινάρια, ομιλίες και workshops, αλλά μπορείς και να επικοινωνήσεις μαζί της, επιλέγοντάς τη για σύντροφο υποστήριξης σε όλο το ταξίδι της σύλληψης, της εγκυμοσύνης, της μητρότητας και της γονεϊκότητας. #projectparenting #meetourexpert

Διαβάστε περισσότερα
Κύκλος

Σε συνεργασία με:

Κύκλος

Ο Κύκλος ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών και των οικογενειών τους. Λειτουργεί από το 2015, στηρίζοντας τη γυναίκα ολιστικά, στην περιγεννητική περίοδο, στη γονεϊκότητα αλλά και σε κάθε άλλη στιγμή που το έχει ανάγκη. Μάθε περισσότερα για τον Κύκλο στην πλατφόρμα μας!

Διαβάστε περισσότερα