Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Ποιος είναι ο Ειδικός Παιδαγωγός

Επεισόδιο 2

Τι θα παρατηρήσει ο γονιός στο παιδί του;

Επεισόδιο 3

Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω ως γονιός, όταν διαπιστώσω πως το παιδί μου αντιμετωπίζει δυσκολίες;

Επεισόδιο 4

Η παρέμβαση του Ειδικού Παιδαγωγού

Επεισόδιο 5

Συνεργασία Ειδικού Παιδαγωγού – Οικογένειας

Ειδικός Παιδαγωγός: Ποιος ο ρόλος του και πώς μπορεί να βοηθήσει;

Η επαγγελματική ιδιότητα του ειδικού παιδαγωγού τείνει να συγχέεται από γονείς και ειδικούς του χώρου με τα άτομα που ασκούν λογοθεραπεία ή εργοθεραπεία. Οπότε ας δούμε ποιος είναι πραγματικά ο ρόλος του. 

Ποιος είναι ο Ειδικός Παιδαγωγός;

Ο Ειδικός Παιδαγωγός είναι ένας εκπαιδευτικός, ο οποίος ασχολείται με παιδιά με ειδικές ανάγκες, δηλαδή παιδιά με ήπιες ή και σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες. Παρεμβαίνει όταν ένα παιδί αντιμετωπίζει δυσκολίες ως προς την απόκτηση και χρήση ικανοτήτων ανάγνωσης, γραφής, κατανόησης, συλλογισμού και μαθηματικών.

Επίσης παρεμβαίνει όταν υπάρχει νοητική στέρηση, αυτισμός, αισθητηριακή δυσλειτουργία, κοινωνικές και συναισθηματικές διαταραχές.

Τι κάνει ο Ειδικός Παιδαγωγός αναφορικά με την παρέμβαση;

Ως προς την παρέμβαση, είναι σημαντικό ο ειδικός παιδαγωγός να ακολουθεί πολυαισθητηριακές μεθόδους για να κινεί το ενδιαφέρον του μαθητή για την μάθηση. Επιπλέον θα πρέπει να ενημερώνεται το ίδιο το παιδί για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει καθώς θα αναπτύξει κίνητρο και θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία παρέμβασης.

Επιπρόσθετα, ο ειδικός παιδαγωγός θα πρέπει να εστιάσει σε συγκεκριμένες δυσκολίες του παιδιού και να προσπαθήσει να τις κατανοήσει και να συνεργάζεται με το ευρύτερο περιβάλλον του παιδιού (γονείς, σχολείο,υπόλοιπους θεραπευτές) ώστε να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση.

Τι κάνει ο Ειδικός Παιδαγωγός;

Είναι αυτός που θα συμβουλέψει, θα στηρίξει και θα καθοδηγήσει τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Είναι αυτός που θα ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα για το μαθησιακό επίπεδο που βρίσκεται το παιδί τους, για τα στάδια εξέλιξης του και για τους τρόπους αντιμετώπισης των μαθησιακών δυσκολιών του παιδιού.

Ο Ειδικός Παιδαγωγός με την εξειδικευμένη του γνώση, την εμπειρία του αλλά και την αγάπη του για το έργο του και τα παιδιά είναι ο πλέον κατάλληλος για να τους μεταδώσει τις απαιτούμενες για την ηλικία τους γνώσεις αλλά και να τα βοηθήσει να αναπτυχθούν πνευματικά και κοινωνικά μέσα από τη διαδικασία της μάθησης.

Τι θα μάθεις για τον Ειδικό Παιδαγωγό;

Σε αυτό το βίντεο, η Μαρία Γκουγκούμη | Ειδική Παιδαγωγός, MSc | αναλύει ποιος είναι ο ρόλος του Ειδικού Παιδαγωγού, πότε η οικογένεια θα συνεργαστεί με τον Ειδικό Παιδαγωγό, με ποια παιδιά συνεργάζεται, ποιες μεθόδους χρησιμοποιεί, πως βοηθά στη διαδικασία της διάγνωσης, ποια παρέμβαση θα ακολουθήσει. 

Στόχοι βίντεο:

 • Ποιος είναι ο Ειδικός Παιδαγωγός; Πώς διαφοροποιείται από τις άλλες ειδικότητες;
 • Με ποια παιδιά συνεργάζεται; Σε ποια ηλικία ξεκινά η παρεμβαση;
 • Ποιες μεθόδους χρησιμοποιεί;
 • Ποια “σημάδια” θα παρατηρήσουν οι γονείς ό,τι χρειάζονται την παρέμβαση του Ειδικού Παιδαγωγού;
 • Ποια διαδικασία ακολουθείται, όταν ο γονιός διαπιστώσει κάποιες δυσκολίες στο παιδί του;

 • Αυγερινού Pietrzyk Δ. Ο ρόλος του Ειδικού Παιδαγωγού. Ανακτήθηκε από https://thelonaginosuperman.wordpress.com/about/ο-ρόλος-του-ειδικού-παιδαγωγού/
 • Ειδικός Παιδαγωγός. Ανακτήθηκε από https://www.kentrologousx.gr/eidikos-paidagogos/
 • Μανιακουδάκη Κ. Ο Ειδικός Παιδαγωγός και ο ρόλος του (2019). Ανακτήθηκε από https://katanoisi.gr/ειδικός-παιδαγωγός-ρόλος/
 • Αγοραστού Ε. Ο ρόλος του Ειδικού Παιδαγωγού (2017). Ανάκτηθηκε από https://www.eleftheria.gr/m/απόψεις/item/170268.html
 • Ηλιοπούλου Μ. (2016) Τι σημαίνει τελικά Ειδικός Παιδαγωγός; Ανάκτηθηκε από http://www.dimotikiagoratislakonias.gr/arthrografia/item/528-ti-simainei-telika-eidikos-paidagogos
 • Παπαδοπούλου Ε. (2018) Ο ρόλος του ειδικού παιδαγωγού. Ανακτήθηκε από https://meallamatia.gr/o-rolos-tou-eidikou-paidagogou/ 
 • Χρήστου Ε. (2021) Ο σύγχρονος ρόλος του ειδικού παιδαγωγού – Συνέντευξη με την Άντα Λιακοπούλου. Ανακτήθηκε από https://www.supermammasblog.gr/?p=3004
Είναι τα πρώτα μας γενέθλια & γιορτάζουμε μαζί! Επιπλέον -35% έκπτωση στην ετήσια συνδρομή με τον κωδικό "Birthday"!
Μαρία Γκουγκούμη

Μαρία Γκουγκούμη

Ειδική Παιδαγωγός

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των επαγγελματιών μας τη Μαρία Γκουγκούμη. Αποφοίτησε ως ψυχοπαιδαγωγός από το τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην «Προαγωγή Ψυχικής Υγείας – Πρόληψη Ψυχικών Διαταραχών» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύθηκε στην Ειδική Αγωγή μέσα από πλήθος σεμιναρίων που σχετίζονται με την ειδική αγωγή. Εκπαιδεύτηκε στο θεραπευτικό παιχνίδι Κ.Α.Λ.Ε.Σ.Μ.Α. για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού. Είναι κάτοχος πιστοποίησης γραφής Braille και έχει εκπαιδευτεί στην εφαρμογή του TEACCH. Μετεκπαιδεύτηκε στη ΔΕΠΥ από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως ειδική παιδαγωγός με μαθητές προσχολικής και σχολικής ηλικίας με μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία, νοητική υστέρηση και διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές. Έχει λάβει μέρος σε πολλά επιστημονικά σεμινάρια σχετικά με τη διάγνωση και αποκατάσταση νευροαναπτυξιακής καθυστέρησης σε παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Είναι δημιουργός της εκπαιδευτικής πλατφόρμας www.special-learners.gr και όνειρό της είναι να δημιουργήσει εκπαιδευτικά εργαλεία, τα οποία θα κάνουν προσιτή τη γνώση σε όλα τα παιδιά!

Διαβάστε περισσότερα
Special Learners

Σε συνεργασία με:

Special Learners

Καλωσορίζουμε με πολλή χαρά στην ομάδα μας την πλατφόρμα special-learners, ένα site για όσους αναζητούν κάτι φρέσκο και διασκεδαστικό που λατρεύουν τόσο οι μαθητές κι οι γονείς τους όσο και οι θεραπευτές. Έχουν αναπτύξει υλικό με βάση το Διαδίκτυο που είναι δημιουργικό, προσιτό, φιλικό και προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε παιδιού. Η δημιουργός του Μαρία Γκουγκούμη, πιστεύει ότι οι μαθησιακές δραστηριότητες πρέπει να είναι διασκεδαστικές, λειτουργικές και διαδραστικές. Γνωρίζει ότι δεν έχουν όλοι οι θεραπευτές χρόνο να αναζητήσουν νέες ιδέες ή τον προϋπολογισμό για να αποκτήσουν νέο υλικό. Από την επαφή της με τους γονείς, γνωρίζει πως οι γονείς αναζητούν συνεχώς υλικό για τα παιδιά τους που είναι να είναι διασκεδαστικό και να τους δίνεται η δυνατότητα να ανακαλύπτουν μόνα τους τη γνώση. Οι μαθητές περνούν όλο και περισσότερο χρόνο στις smartphone συσκευές και δείχνουν εξοικειωμένοι με τη χρήση τους. Με τα διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια μαθαίνουν παίζοντας! Για να βοηθήσει, έχει δημιουργήσει αυτή την ψηφιακή πλατφόρμα και σας καλεί να να την επισκεφτείτε!

Διαβάστε περισσότερα