Πίνακας περιεχομένων

Μόνο σε περιβάλλον αγάπης ανθίζουν τα λουλούδια. Το ίδιο και τα παιδιά. Αυτό είναι και το μότο της σελίδας @easyparenting_gr. Πώς όμως μπορείτε να δημιουργήσετε αυτό το περιβάλλον για τα παιδιά σας;

Δώστε έμφαση στην επικοινωνία

Το πρώτο βήμα για να πετύχετε τον στόχο σας είναι να έχετε αποτελεσματική επικοινωνία με τα παιδιά σας. Πώς θα το πετύχετε αυτό; Αυτό που θα σας βοηθήσει είναι να είστε ενεργός ακροατής. Ενεργητική ακρόαση είναι όταν υπάρχει βλεμματική επαφή μεταξύ των ατόμων, γίνονται ανοιχτές ερωτήσεις (δηλαδή όχι ερωτήσεις που απαντώνται μόνο με ένα ναι ή όχι) και σκοπός των ατόμων είναι να ακούσει πραγματικά ο ένας τον άλλον. Δυστυχώς, εξαιτίας του ρυθμού της καθημερινότητας, προσπερνάμε αυτά τα απλά βήματα, με αποτέλεσμα να ακούμε τα παιδιά μόνο και μόνο για να τους απαντήσουμε κάτι και όχι για να τα κατανοήσουμε. Γίνετε, λοιπόν, ενεργοί ακροατές και έτσι θα κερδίσετε και την εμπιστοσύνη τους.

Σεβαστείτε τα συναισθήματά τους

 Ένα περιβάλλον αγάπης έχει χώρο για όλα τα συναισθήματα, καθώς όλα τα συναισθήματα είναι αποδεκτά. Αυτό που δεν είναι αποδεκτό κάποιες φορές είναι η συμπεριφορά που προκαλείται από κάποιο συναίσθημα. Γεγονός που είναι σύνηθες ειδικά στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Μην τα αποπαίρνετε όμως. Προσπαθήστε να διδάξετε στα παιδιά σας τη συναισθηματική νοημοσύνη, προκειμένου να μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους αποτελεσματικά. 

Πώς να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον αγάπης για τα παιδιά σας

Εκτός από αυτό, μην ξεχνάτε να δείχνετε ενσυναίσθηση στο βίωμα των παιδιών σας. Πολλές φορές, οι γονείς, από συνήθεια, βιάζονται και προσπαθούν να βρουν σε όλα μία λύση, ακόμα και στα προβλήματα των παιδιών. Τα παιδιά, ωστόσο, έρχονται να σας μιλήσουν, όχι πάντα για να τους βρείτε μία λύση, αλλά για να βρουν ένα στήριγμα και έναν άνθρωπο να επικοινωνήσουν την εμπειρία τους. Κάντε ένα βήμα πίσω, δείξτε τους ενσυναίσθηση και ακούστε ενεργά αυτά που έχουν να σας πουν. 

Αφιερώστε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, πλέον οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι αυξημένοι, με αποτέλεσμα οι γονείς να αφιερώνουν ελάχιστο έως μηδαμινό χρόνο με τα παιδιά τους. Δουλειά, σχολείο, φροντιστήρια, ΚΔΑΠ, δραστηριότητες είναι κάποια από τα πράγματα που γεμίζουν το πρόγραμμα της οικογένειας. Έτσι, φτάνει το βράδυ και δεν έχουν αλληλεπιδράσει οι γονείς με τα παιδιά τους. 

Ο ποιοτικός χρόνος είναι τόσο εποικοδομητικός στη σχέση γονέων-παιδιών και συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία του περιβάλλοντος αγάπης μέσα στην οικογένεια. Βάλτε στόχο να αφιερώνετε καθημερινά χρόνο, έστω 15 λεπτά, με τα παιδιά σας. Μπορείτε να παίξετε μαζί τους τα αγαπημένα σας παιχνίδια, να φτιάξετε το αγαπημένο σας φαγητό, να ακούσετε μαζί μουσική και να χορέψετε ή οτιδήποτε άλλο κάνετε μαζί με τα παιδιά σας, με σκοπό να αλληλεπιδράσετε μαζί τους και να έρθετε κοντά. 

Πώς να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον αγάπης για τα παιδιά σας

Να είστε ειλικρινείς μαζί τους

Πολλοί γονείς, για να μη στενοχωρήσουν τα παιδιά τους ή να μην τους φορτώσουν με τα δικά τους προβλήματα, κρύβουν τα συναισθήματά τους ή τους προβληματισμούς τους. Έτσι, όμως, κλονίζεται η εμπιστοσύνη των παιδιών και απομακρύνονται σταδιακά. 

Να είστε ειλικρινείς μαζί τους εννοούμε να μοιράζεστε με τα παιδιά τις σκέψεις σας και τα συναισθήματά σας, ακόμα και αν δεν είναι ολόκληρη η αλήθεια. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά ακούν ακόμα και τη σιωπή. Επομένως, αντιλαμβάνονται αμέσως ότι δεν είστε καλά. Μπορείτε απλά να τους πείτε ότι είχατε μία δύσκολη μέρα ή ότι στενοχωρηθήκατε με κάτι που συνέβη στη δουλειά, χωρίς να μπείτε σε λεπτομέρειες.

Ιωάννα Τρικούπη-Μπάγια

Ιωάννα Τρικούπη-Μπάγια

Ψυχολόγος MSc

Η Ιωάννα Τρικούπη-Μπάγια είναι ψυχολόγος και έχει δημιουργήσει τη σελίδα @easyparenting_GR στο Instagram με στόχο όλοι οι γονείς να έχουν πρόσβαση σε επιστημονικές οδηγίες σχετικά με την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών τους. Μεγάλο μου όνειρο είναι να εκπαιδεύω γονείς με παιδιά όλων των ηλικιών, έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένοι για κάθε δοκιμασία που θα συναντήσουν.

Διαβάστε περισσότερα

Alvarado, J.  Tips for spending quality time with your child. Ανακτήθηκε από:https://www.naeyc.org/our-work/families/spending-quality-time-with-your-child

Centers for Disease Control and Prevention (2019). Active Listening. Ανακτήθηκε από: https://www.cdc.gov/parents/essentials/toddlersandpreschoolers/communication/activelistening.html

Segal, J. (2024). Raising emotionally intelligent children. Ανακτήθηκε από: https://www.helpguide.org/articles/mental-health/raising-emotionally-intelligent-children.htm

The Center for Parenting Education. The skill of listening. Ανακτήθηκε από: https://centerforparentingeducation.org/library-of-articles/healthy-communication/the-skill-of-listening/