*Μια μέρα βρεθήκαμε και οι τέσσερις μαζί, χωρίς παιδιά, χωρίς δουλειές, χωρίς υποχρεώσεις.. δεν ξέραμε ότι ήταν εκείνη η τελευταία φορά όμως..*

Πριν λίγο καιρό ήρθε αυτό το μήνυμα στο messenger, από το Ρηνιώ. Τη «δεύτερη» από τα αδέρφια. Βοηθάνε οι αριθμοί στις πολύτεκνες οικογένειες: «Εσύ είσαι η Φωτεινή, κάτσε… είσαι η πρώτη σωστά;»
Στα δύο τελευταία παιδιά, βόλευε περισσότερο αντί να γνωριστεί ο κόσμος με τον Γιάννη-να ξεκαθαριστεί καλύτερα πως είναι «ο μεγάλος μας» και αντίστοιχα «ο μικρότερος» ή Βενιαμίν ή Γιωργάκης που έγινε κοντά 25 για να ειπωθεί το πολύ διαφωτιστικό «ως πότε θα είναι Γιωργάκης;»

Πολύτεκνη οικογένεια παιδιά στη θάλασσα

Η αγάπη πολλαπλασιάζεται

Κάπως έτσι λοιπόν, πριν λίγες μέρες αυτά τα τέσσερα αδέρφια άρχισαν να μοιράζονται αναμνήσεις από την παιδική τους ηλικία και όσο και να μου είναι γνώριμη η θεωρία του συναισθηματικού δεσμού, πάντα το βίωμα δίνει κλωτσιές στον νεοφλοιό για να κάνει χώρο το συναίσθημα και η Σύνδεση!

Δεν ξέρω πού πρωτοάκουσα πως η αγάπη δεν διαιρείται όταν η οικογένεια μεγαλώνει – αντιθέτως πολλαπλασιάζεται! Κι αυτό γιατί οι πιθανότητες και οι δυνατότητές Σύνδεσης κυριολεκτικά πολλαπλασιάζονται! 

Πολύτεκνη οικογένεια αδέρφια τρέχουν

Τα αδέρφια είναι πάντα εκεί

Θυμάμαι πριν πολλά χρόνια, πολύ νέα τότε, γινόμουν κουμπάρα στον γάμο της καλύτερης μου φίλης, έναν γάμο που μόνες μας στολίσαμε-μόνες μας φτιάξαμε ακόμη και τη μουσική λίστα και τέλος πάντων μην τα πολυλογώ ήταν μια εμπειρία αρκετή για να πούμε πως είχαμε επαρκές CV για wedding planners! Όμως, ερασιτέχνες γαρ, τρέχαμε τελευταία στιγμή για λεπτομέρειες και επειδή έπρεπε να ισιώσουμε και μαλλί εν τέλει έτρεχαν οι πιο δικοί μας. Ποιοι άλλοι; Τα αδέρφια μου! 

«Γιάαααααννηηηη, όπως θα έρχεστε θα πάτε από δω κι από εκεί να βάλετε μπαλόνια στα πιο σημαντικά σημεία να μην χαθεί ο κόσμος γιατί η διαδρομή είναι δύσκολη από την εκκλησία στον χώρο;»
«Κι εμείς πως θα βρούμε τον δρόμο;!»
«Αχ δεν ξέρω, πάρτε με ξανά αν χρειαστείτε βοήθεια!!!»

Και δεν χρειάστηκαν – αλλά εγώ τα χρειάστηκα όταν σε επόμενο χρόνο τα άκουσα από την κολλητή μου, σε φάση «Γιατί; Γιατίιιιι πρέπει να το κάνουν τα αδέρφια σου αυτό;; Τόσος κόσμος είναι στο Πόρτο Ράφτη! Γιατί εμείς που ταξιδεύουμε από Αθήνα να το κάνουμε αυτό!;»

Πολύτεκνη οικογένεια κορίτσια στη θάλασσα

Μετά από χρόνια λοιπόν θέλω να σου πω Μίνα, αγαπημένη μου φίλη, πως το γιατί το απαντάνε τα χρόνια μαζί όλα μας τα κοινά βιώματα και όλη αυτή η οικογενειακή μας ταυτότητα που έλεγε και λέει μαζί. Αυτό που χρόνια μετά μου εκμυστηρεύτηκε ο δικός μου ο σύντροφός με ένα παράπονο.. «Αν χρειαστείς βοήθεια θα τη ζητήσεις από τα αδέρφια σου, όχι από εμένα. Είναι τόσο δυνατό αυτό που δεν χωράω». Και κάπου εκεί.. κατάλαβα.. Κατάλαβα όλες τις κλωστίτσες. Κατάλαβα πώς είχε υφανθεί η Σύνδεση μου με τον καθένα ξεχωριστά και με όλους μαζί. Ισορροπίες που κλωτσούσαν για χρόνια και χρόνια, συμπεριφορές που καθρέφτιζαν όλα τα ανείπωτα και τα δύσκολα βιωμένα, γέλια και χαρές, πότε άστρα πότε άκρη της αβύσσου.

Πολύτεκνη οικογένεια αδερφές

Τι σημαίνει να είσαι μέλος μιας πολύτεκνης οικογένειας;

Πριν χρόνια είχα πει στην ψυχοθεραπεύτριά μου πως χρωστάω μια μεγάλο συγνώμη στα αδέρφια μου που πέρασαν τόσο δύσκολα χρόνια κοντά μου.
«Κι αν σου έλεγε κάποιος πως τα αδέρφια σου, σου χρωστάνε μια συγνώμη για το φορτίο που πήρες όλο πάνω σου για να ζήσουν αυτά μια κανονική παιδική ηλικία;»

Σε μια πολύτεκνη οικογένεια όλα είναι πολύ! Και το μαζί είναι πολύ και οι ομορφιές πάμπολλες και οι δυσκολίες και τα τυφλά σημεία και οι ρόλοι και οι ταμπέλες και οι ετικέτες και τα συγνώμη και τα λυπάμαι πολύ και τα σ’αγαπώ πιο πολύ κι από πολύ!

Σ’ αγαπώ Ειρήνη ?
Σ’ αγαπώ Γιάννη ?
Σ’ αγαπώ Γιώργο ?

Σ’αγαπώ Φωτεινούλα..?

Σας αγαπώ μαμά και μπαμπά ?

*Μια μέρα που δεν κρατήσαμε στη μνήμη μας, πόσες μνήμες όμως έχουμε κρατήσει σε κάθε μας κύτταρο..*

Φωτεινή Μελετάκη

Φωτεινή Μελετάκη

Βοηθός Μητρότητας, Εισηγήτρια Περιγεννητικής Γιόγκα, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Πιστοποιημένη Attached at the Heart™

Καλωσορίζουμε με πολύ χαρά στην ομάδα των experts μας τη Φωτεινή Μελετάκη Βοηθό Μητρότητας. Το όνειρο της είναι να εναρμονιστεί ο Κόσμος μας ξανά με τις πραγματικές ποιότητες της θηλυκής ενέργειας – για την ίαση και την θεραπεία, της Μητέρας, του Παιδιού και κάθε συστήματος. Με εμπειριά στη περιγεννητική και μεταγεννητική yoga θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας!

Διαβάστε περισσότερα