Πίνακας περιεχομένων

Όλα τα συναισθήματα έχουν θέση στη ζωή μας

Τα συναισθήματα είναι μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας. Χαρά, λύπη, θυμός, φόβος, βαρεμάρα – όλα έχουν τη δική τους θέση και σημασία. Είναι σημαντικό να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνονται όλα αυτά τα συναισθήματα.

  • Χαρά: Η χαρά μας γεμίζει ενέργεια και ενθουσιασμό. Βοηθά στην ανάπτυξη θετικών σχέσεων και στην απόκτηση εμπιστοσύνης. Όταν το παιδί σας νιώθει χαρά, ενθαρρύνετέ το να μοιραστεί τις στιγμές του μαζί σας. «Πες μου τι σε έκανε τόσο χαρούμενο σήμερα!»
  • Λύπη: Η λύπη είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που μας βοηθά να επεξεργαστούμε απώλειες και απογοητεύσεις. Μπορεί να μας διδάξει την αξία της ενσυναίσθησης και της συμπόνιας. Όταν το παιδί σας είναι λυπημένο, μπορείτε να πείτε: «Είναι οκ να αισθάνεσαι λυπημένος. Θέλεις να μιλήσουμε γι’ αυτό;»
  • Θυμός: Ο θυμός μπορεί να είναι δύσκολος, αλλά είναι επίσης μια φυσιολογική αντίδραση σε καταστάσεις που μας ενοχλούν ή μας αδικούν. Μάθετε στο παιδί σας πώς να εκφράζει τον θυμό του με υγιή τρόπο. Θα μπορούσατε να πείτε «Καταλαβαίνω ότι είσαι θυμωμένος. Μπορούμε όμως να βρούμε έναν τρόπο να το αντιμετωπίσουμε μαζί».
  • Φόβος: Ο φόβος μας προστατεύει από κινδύνους και μας βοηθά να είμαστε προσεκτικοί. Ωστόσο, οι υπερβολικοί φόβοι μπορούν να περιορίσουν την ανάπτυξη του παιδιού. Εδώ ο ρόλος του γονέα είναι πολύ σημαντικός. Βοηθήστε το παιδί να κατανοήσει τους φόβους του, αναγνωρίστε του το δικαίωμα να φοβάται αλλά ωθήστε το και να βρει τρόπους να τους αντιμετωπίσει. «Φοβήθηκες ε; Θέλεις να μου πεις τι νομίζεις ότι θα γίνει; Τι σε φοβίζει; Ας δούμε αν μπορούμε να το κάνουμε λιγότερο τρομακτικό μαζί».
  • Βαρεμάρα: Η βαρεμάρα είναι ένα φαινομενικά άχρηστο συναίσθημα, αλλά είναι στην πραγματικότητα ένα σπουδαίο εργαλείο για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης. Όταν τα παιδιά βαριούνται, δίνουν στον εγκέφαλό τους την ευκαιρία να δημιουργήσει νέες συνδέσεις και να αναπτύξει νέες ικανότητες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η βαρεμάρα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη δημιουργικότητα και πρόοδο σε διάφορους τομείς .
Όλα τα συναισθήματά μου είναι ΟΚ!

Τρόποι διαχείρισης συναισθημάτων

Η διαχείριση των συναισθημάτων ξεκινά από την αναγνώρισή τους. Μάθετε στα παιδιά να αναγνωρίζουν και να ονομάζουν αυτό που αισθάνονται. Στη συνέχεια, βοηθήστε τα να βρουν κατάλληλους τρόπους να εκφράσουν και να διαχειριστούν αυτά τα συναισθήματα.

  • Χαρά: Δημιουργήστε στιγμές που ενισχύουν τη χαρά και την ευτυχία. Για παράδειγμα, οικογενειακές δραστηριότητες όπως παιχνίδια και εκδρομές.
  • Λύπη: Επιτρέψτε στο παιδί να εκφράσει τη λύπη του με λόγια ή μέσα από τη ζωγραφική. Μπορείτε να πείτε: «Είναι εντάξει να κλαις. Θέλεις να ζωγραφίσεις πώς αισθάνεσαι; Ή θέλεις να μου κάνεις μια μικρή θεατρική παράσταση με ό,τι σε στενοχώρησε;».
  • Θυμός: Διδάξτε τεχνικές χαλάρωσης, όπως βαθιές αναπνοές ή ασκήσεις γιόγκα. Μπορείτε να πείτε: «Όταν νιώθεις θυμωμένος, μπορείς να πάρεις μερικές βαθιές αναπνοές για να ηρεμήσεις». Ακόμη καλύτερα μάθετε περισσότερα πράγματα για το νευρικό σας σύστημα και κατ’ επέκταση του παιδιού σας. Έτσι θα ξέρετε πώς να το βοηθήσετε να ηρεμήσει. Αν για παράδειγμα το παιδί ηρεμεί με το νερό μπορείτε να του προτείνετε ένα ντουζ ή ένα διασκεδαστικό μπουγέλο. 
  • Φόβος: Δημιουργήστε ένα ασφαλές περιβάλλον για να εκφράσει το παιδί τους φόβους του. «Όλοι φοβόμαστε κάτι. Ας φτιάξουμε μαζί μια ιστορία για το τι σε φοβίζει και πώς ο ήρωας της ιστορίας το αντιμετωπίζει».
  • Βαρεμάρα: Ενθαρρύνετε το παιδί να εξερευνήσει νέες δραστηριότητες και ενδιαφέροντα. Όταν το παιδί σας λέει «βαριέμαι», μπορείτε να του απαντήσετε: «Είμαι σίγουρη ότι θα βρεις κάτι δημιουργικό να κάνεις».
Όλα τα συναισθήματά μου είναι ΟΚ!

Μπορώ να μάθω στο παιδί μου να διαχειρίζεται, αυτό που δεν ξέρω να διαχειρίζομαι εγώ;

Για να μπορέσουμε να καθοδηγήσουμε σωστά τα παιδιά μας στη διαχείριση των συναισθημάτων τους, πρέπει πρώτα να αποδεχτούμε τα δικά μας συναισθήματα. 

Η αποδοχή και η κατανόηση των συναισθημάτων μας, μάς επιτρέπουν να είμαστε πιο υπομονετικοί και να αντιμετωπίζουμε με περισσότερη ενσυναίσθηση τα παιδιά μας.

Ας το πιστέψουμε λοιπόν πρώτα εμείς οι ενήλικες, ας τα αποδεχτούμε, ας εκπαιδευτούμε πάνω σε αυτά και μετά θα είμαστε έτοιμοι να περάσουμε το πιο σημαντικό μήνυμα στα παιδιά μας για να τα βοηθήσουμε να εξελιχθούν σε ισορροπημένους, ολοκληρωμένους και ευτυχισμένους ανθρώπους.

Ας πούμε όλοι μαζί λοιπόν «Όλα τα συναισθήματά μας είναι ΟΚ!».

Μάγκη Πούπλη

Μάγκη Πούπλη

Jai Certified Σύμβουλος Γονέων

Η Μάγκη Πούπλη, σύμβουλος συνδετικής γονεϊκότητας και αποτελεσματικής επικοινωνίας, έχει ιδρύσει το Bonding Nest και το όνειρό της είναι να δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες επικοινωνίας και κατανόησης για να μεγαλώσουν όλα τα παιδιά με αγάπη, ενσυναίσθηση και την ελευθερία να είναι ο εαυτός τους. Ταυτόχρονα ονειρεύεται ένα κόσμο όπου οι άνθρωποι θα έχουν αυθεντική και ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ τους για να αναζητούν λύσεις σε κάθε πρόβλημα. Είναι μεγάλη μας χαρά που την έχουμε στην ομάδα μας και θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας!

Διαβάστε περισσότερα

Boredom and Creativity: Insights from Neuroscience – https://www.psychologytoday.com/us/blog/inside-the-box/201706/boredom-and-creativity-insights-neuroscience

The Role of Boredom in Development – https://www.theatlantic.com/health/archive/2015/10/the-importance-of-boredom/411571/

The Importance of Sadness – https://www.psychologytoday.com/us/blog/mood-prep-101/201507/the-importance-sadness

Anger Management for Kids – https://www.verywellfamily.com/anger-management-for-kids-620572

Helping Children Cope with Fear – https://www.healthychildren.org/English/healthy-living/emotional-wellness/Pages/Helping-Children-Cope-with-Fear.aspx