Η 1η εκπομπή που μιλά ανοιχτά για τη μαιευτική βία

“Για να ξέρεις πού είσαι και πού πας, πρέπει να ξέρεις από πού έρχεσαι”
λένε στην Πολυνησία
Σε αυτή τη σειρά εκπομπών – αφιέρωμα με τίτλο «Μαιευτική Βία ΔΙΕΚΔΙΚΩ ΤΗ ΓΕΝΝΑ ΜΟΥ», γινόμαστε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο! Λαμβάνουμε πρωτοβουλία για την αναγνώριση του περιγεννητικού τραύματος και την πρόληψή του μέσα από την ενημέρωση σχετικά με την μαιευτική βία.

Η γέννα είναι ένα κοσμογονικό καθημερινό γεγονός
Ίσως η μοναδική εμπειρία που είναι τόσο συνηθισμένη και ταυτόχρονα σχεδόν εξωπραγματική: η γέννηση ενός ολότελα νέου ανθρώπου μέσα από έναν άλλο άνθρωπο! Μια ευτυχισμένη γέννα είναι το πιο καθοριστικό και ενδυναμωτικό γεγονός στη ζωή δύο ανθρώπων: του μωρού και της μητέρας! Και όμως στις μέρες μας, μια ευτυχισμένη γέννα δεν είναι και τόσο συνηθισμένο γεγονός.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Όλο και συχνότερα οι Γυναίκες αντιλαμβάνονται ότι η δύσκολη ή και δυσάρεστη εμπειρία γέννας που είχαν δεν οφειλόταν στη φύση της ίδιας της γέννας αλλά στο ότι ο τοκετός τους ήταν τραυματικός.
Γιατί όμως να είναι τραυματικός ένας καθ’ όλα υγιής, μη παθολογικός τοκετός;
Ένα μεγάλο ποσοστό Γυναικών συνειδητοποιεί πως η εμπειρία τοκετού που βίωσε είχε στοιχεία μαιευτικής βίας. Ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό θεωρεί ή νουθετείται από τον περίγυρό της πως όλα πήγαν καλά από τη στιγμή που έχει ένα υγιές (ζωντανό) παιδί στην αγκαλιά της και είναι και η ίδια υγιής (ζωντανή).


Κι όλα αυτά ενώ ταυτόχρονα:
- τα σώματα των Γυναικών υποφέρουν από σωματικά συμπτώματα που θεωρούνται «φυσιολογικά» μετά την γέννα – αλλά δεν είναι!
- οι σκέψεις των Γυναικών επιστρέφουν στο βίωμα του τοκετού τους, ξανά και ξανά αναβιώνοντας ό,τι όμορφο και ό,τι δύσκολο έχει συμβεί – χωρίς να μπορούν να ξεχάσουν ποτέ!
- τα συναισθήματα που ακολουθούν μια δύσκολη γέννα είναι τόσο βαθιά που αποτυπώνονται στην σχέση με τα παιδιά τους, τον σύντροφο τους, το κοινωνικό τους περιβάλλον!
- και όμως τίποτα από τα παραπάνω δεν συσχετίζεται με το περιγεννητικό τραύμα με αποτέλεσμα όλη η ευθύνη και η ενοχή να πέφτει στη Γυναίκα χωρίς κανένα περιθώριο να αναγνωριστεί το βίωμά της ώστε να λάβει την απαιτούμενη και απαραίτητη φροντίδα!
Αυτή η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες και τα μωρά τους, δεν μας έπεσε από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα ιστορικών, κοινωνικών, πολιτικών και επιστημονικών διεργασιών και εξέλιξης μερικών χιλιάδων ετών. Ευτυχώς η δυναμική αυτή συνεχώς εξελίσσεται. Ο κόσμος αλλάζει, τον αλλάζουμε εμείς οι Γυναίκες και όλοι οι συνοδοιπόροι μας: σύντροφοι, συνάνθρωποι, επαγγελματίες περιγεννητικής υγείας και φροντίδας, επιστήμονες κάθε κλάδου. Αγωνιζόμαστε και εργαζόμαστε ακούραστα με αφοσίωση για μια κοινωνία με παιδιά που γεννιούνται με σεβασμό και γυναίκες που απολαμβάνουν τη γέννα τους και την θυμούνται με αγαλλίαση!
Σε αυτή τη σειρά εκπομπών – αφιέρωμα με τίτλο «Διεκδικώ τη γέννα μου», γινόμαστε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο! Λαμβάνουμε πρωτοβουλία για την αναγνώριση του περιγεννητικού τραύματος και την πρόληψή του μέσα από την ενημέρωση σχετικά με την μαιευτική βία:
- θα κατανοήσουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε και αναπαράγεται η μαιευτική βία
- θα κινηθούμε ανάμεσα στο βίωμα και την τεκμηρίωση με επιστημονικά δεδομένα προσκαλώντας γυναίκες και επαγγελματίες
- θα φωτίσουμε σκοτεινές πτυχές αντιεπιστημονικών πρακτικών που έχουν βαφτιστεί «κανονικότητα» καθώς και τους τρόπους με τους οποίους επιβάλλονται
- θα παρουσιάσουμε τα δικαιώματα και τις επιλογές των Γυναικών και των οικογενειών τους ώστε αυτά να αποτελούν σημεία αναφοράς για τη διεκδίκηση τοκετών με σεβασμό και ειρήνη
- θα προσφέρουμε έμπνευση και πληροφορία σχετικά με επανορθωτικές πρακτικές για το περιγεννητικό τραύμα του μωρού και της μητέρας

Δημιουργούμε μια μεγάλη αγκαλιά που μας χωράει όλες,
ανεξάρτητα από το πώς γεννήσαμε και γιατί.
Μια αγκαλιά αγάπης, κατανόησης, αποδοχής, φροντίδας και
ενδυνάμωσης για εμάς, τα παιδιά μας και
τις οικογένειές μας, για την κοινωνία μας.
ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΒΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΩ ΤΗ ΓΕΝΝΑ ΜΟΥ – Παρουσιάζουν:

Γεια σου είμαι η Όλυ!
Για να γνωριστούμε λίγο καλύτερα, θα ήθελα να σου μιλήσω για μένα και την πορεία μου.
Από παιδί ήθελα να καταλάβω γιατί ο κόσμος μας είναι τόσο δύσκολος. Όταν ήρθε η ώρα να σπουδάσω, το εφηβικό μου μυαλό σκέφτηκε πως για να καταλάβω γιατί η ανθρώπινη κοινωνία είναι έτσι, θα πρέπει να κατανοήσω τον άνθρωπο: “Άρα θα πρέπει να μάθω για τον οργανισμό του και θα πρέπει να μάθω για το πνεύμα του. Επομένως, θα ασχοληθώ με τη φιλοσοφία και τη βιολογία. Φιλοσοφία μπορώ να διαβάσω μόνη μου, άρα θα σπουδάσω βιολογία”. Τελείωσα το σχολείο στο Λουξεμβούργο όπου ζούσαμε οικογενειακώς και σπούδασα Βιολογία στο Βέλγιο. Το 2008 επέστρεψα στην Ελλάδα όπου ξεκίνησα να εκπαιδεύομαι σε εναλλακτικές θεραπευτικές μεθόδους με στόχο να εργάζομαι ως Ολιστική Θεραπεύτρια, όπως και κάνω από το 2010.
Το 2011 και μετά από μια κομβική βιωματική εμπειρία κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής μου στη θεραπευτική μέθοδο σωματικής ψυχοθεραπείας Gentle Bio-Energetics της Εύα Ράιχ, η οποία εστιάζει στο τραύμα και πολύ στοχευμένα στο περιγεννητικό τραύμα του παιδιού που γεννιέται και της γυναίκας που γεννά, διαπίστωσα ότι στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι έχουν αρνητική εμπειρία γέννησης, καθώς επίσης και το γεγονός ότι καθοριστικά μοτίβα συμπεριφοράς των ενήλικων ανθρώπων διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό από την εμπειρία της σύλληψης, της ενδομήτριας ζωής και της γέννησής τους.
Εκείνη την ημέρα αποφάσισα πως θα ασχοληθώ με το ζήτημα της γέννας. Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να βιώνουν μαζικά ως τραύμα την τόσο σημαντική στιγμή της γέννησής τους και της γέννας των παιδιών τους.
Το 2013 ολοκλήρωσα την εκπαίδευσή μου ως Βοηθός Μητρότητας από τον Σύλλογο Βοηθών Μητρότητας Ελλάδας και έκτοτε υποστηρίζω γυναίκες και οικογένειες σε θέματα υπογονιμότητας, απώλειας, προετοιμασίας για τη σύλληψη, κατά την εγκυμοσύνη, στον τοκετό, στη λοχεία, στο θηλασμό και μέχρι και τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών τους.
Προσέφερα για χρόνια εθελοντικά συμβουλευτική και επιστημονική ενημέρωση όσον αφορά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, το θηλασμό, τη βρεφική και παιδική θρέψη και την γονεϊκότητα μέσα από διαδικτυακές ομάδες, λαμβάνοντας ως δώρο θησαυρό γνώση και τεράστια εμπειρία μέσα από την επαφή με χιλιάδες ανθρώπους. Μέσα στο πλαίσιο της επαγγελματικής πλέον ενασχόλησής μου με την γονεϊκότητα έγινα μέλος του σημαντικού δικτύου Attachment Parenting Hellas.
Γεια σου είμαι η Φωτεινή!
Για να γνωριστούμε λίγο καλύτερα, θα προσπαθήσω να υφάνω μερικές κλωστές της ζωής μου και να σου δώσω μια μικρή εικόνα για εμένα.
Θυμάμαι, την πρώτη μέρα της εκπαίδευσης μου ως Βοηθός Μητρότητας – τα πρώτα λόγια της εκπαιδεύτριας μας: «Εφόσον είστε εδώ, είστε ήδη Βοηθοί Μητρότητας». Τόσο μεγάλη Α-λήθεια για εμένα που κυριολεκτικά με έβγαλε από την λήθη. Ήμουν εκεί, όχι για να επιμορφωθώ αλλά για να ξαναθυμηθώ! Και ξαναθυμήθηκα!
Όπως κάθε Γυναίκα που γίνεται Μητέρα, ξέρει! Και αυτό που μόνο μπορεί να χρειαστεί πολλές φορές είναι να ξαναθυμηθεί. Αυτή είναι η δική μου εργασία ζωής, να στέκομαι καθρέπτης για την κάθε Γυναίκα που γεννάει την Μητέρα. Και το μεγαλύτερο μου δώρο είναι η ευλογία του να γίνομαι μάρτυρας στο πως ένα μωρό γεννάει ολόκληρη την Οικογένεια.
Παράλληλα, μαθητεύω χρόνια στον χώρο της Yoga και παρακολουθώντας τα εκπαιδευτικά προγράμματα Birthlight Yoga διδάχτηκα μια κατασταλαγμένη διδασκαλία των προσαρμογών της κλασικής γιόγκα στην Προ- και Μετά-γεννητική γιόγκα που έχει αναπτύξει η Françoise Freedman.
Τον τελευταίο χρόνο, προσγειώθηκα στην αγκαλιά της Attachment Parenting Hellas. Θυμάμαι ήμουν πολύ μικρή μαμά όταν το Attachment Parenting μπήκε ευτυχώς στη ζωή μου και μαλάκωσε την μητρική μου καρδιά, ολόσφιχτη από τις παραδοσιακές μορφές ανατροφής. Η θεωρία του συναισθηματικού δεσμού είναι κάτι περισσότερο από μια φιλοσοφία ανατροφής, έξω και πέρα από τις “αρχές” είναι ένας δρόμος καρδιάς. Κι η γονεϊκότητα είναι μονόδρομος προς αυτήν.

ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΒΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΩ ΤΗ ΓΕΝΝΑ ΜΟΥ – Μαζί μας θα είναι:
