Πίνακας περιεχομένων

Όσο και να προσπαθούν οι γονείς να διατηρήσουν μία ρουτίνα για τα παιδιά τους, οι αλλαγές στη ζωή τους είναι αναπόφευκτες. Έναρξη σχολείου, αλλαγές σχολείου, μετακόμιση, διαζύγιο, ερχομός νέου παιδιού, αλλαγή δουλειάς γονέων είναι κάποιες από τις αλλαγές που συμβαίνουν στην οικογενειακή ζωή και επηρεάζουν και τα παιδιά.

Γιατί είναι δύσκολες οι αλλαγές στα παιδιά;

Από την πρώτη στιγμή που γεννιούνται τα παιδιά, στόχος των γονέων είναι η δημιουργία μίας ρουτίνας. Ρουτίνα ύπνου, ρουτίνα θηλασμού, ρουτίνα δραστηριοτήτων κτλ. Η ρουτίνα δημιουργεί στα παιδιά ένα αίσθημα ασφάλειας. Τα παιδιά θέλουν να ξέρουν τι ακολουθεί και τι να περιμένουν. Οι αλλαγές, λοιπόν, διαταράσσουν αυτήν την ασφάλεια, με αποτέλεσμα να φέρνει σε αμηχανία τα παιδιά και να μην ξέρουν πώς να ενεργήσουν.

(Lindon, 2022)

Βοηθώντας τα παιδιά να διαχειριστούν τις αλλαγές

Πώς μπορούν οι αλλαγές να επηρεάσουν τα παιδιά;

Εάν τα παιδιά σας επηρεάστηκαν από τις αλλαγές που συμβαίνουν στην οικογένειά σας θα φανεί άμεσα από τη συμπεριφορά τους. Κάποιες από τις συμπεριφορές που παρουσιάζουν μετά από μία αλλαγή είναι οι παρακάτω:

 • είναι προσκολλημένα πάνω σας
 • είναι κυκλοθυμικά
 • έχουν νευρικότητα
 • δείχνουν στενοχωρημένα
 • είναι ανήσυχα / φοβούνται
 • είναι λιγότερο κοινωνικά από όσο είναι συνήθως

(University of Winconsin-Madison, 2005)

Βοηθώντας τα παιδιά να διαχειριστούν τις αλλαγές

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να προσαρμοστεί στις αλλαγές;

 • Προετοιμάστε το παιδί για την αλλαγή: εάν είναι εφικτό, συζητήστε μαζί του για την αλλαγή που πρόκειται να συμβεί, έτσι ώστε να έχει τον χρόνο να την επεξεργαστεί.
 • Ακούστε τις ανησυχίες του: δώστε του χώρο να περιγράψει αυτά που το ανησυχούν και βοηθήστε το να εκφράσει τα συναισθήματά του.
 • Διατηρήστε τη ρουτίνα σας: ό,τι αλλαγή και να έχει συμβεί, προσπαθήστε να κρατήσετε σταθερή την υπόλοιπη καθημερινότητά σας, όπως για παράδειγμα η ώρα του ύπνου.
 • Παρέχετε σύνδεση στο παιδί: ξεκαθαρίστε στο παιδί σας ότι ό,τι κι αν συμβεί, εσείς θα είστε δίπλα του να το στηρίζετε.
 • Δώστε του επιλογές: είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να έχουν την αίσθηση ότι αποφασίζουν κι αυτά και έχει σημασία η άποψή τους. Εάν, για παράδειγμα, η αλλαγή είναι μία μετακόμιση, μπορείτε να του ζητήσετε να αποφασίσει το χρώμα του δωματίου του.
 • Συζητήστε για άλλες αλλαγές που έχουν συμβεί στο παρελθόν: αυτή η συζήτηση θα βοηθήσει το παιδί να καταλάβει ότι οι αλλαγές συμβαίνουν και είναι ικανό να τις αντιμετωπίσει.

(Cullins, 2021)

Ιωάννα Τρικούπη-Μπάγια

Ιωάννα Τρικούπη-Μπάγια

Ψυχολόγος MSc

Η Ιωάννα Τρικούπη-Μπάγια είναι ψυχολόγος και έχει δημιουργήσει τη σελίδα @easyparenting_GR στο Instagram με στόχο όλοι οι γονείς να έχουν πρόσβαση σε επιστημονικές οδηγίες σχετικά με την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών τους. Μεγάλο μου όνειρο είναι να εκπαιδεύω γονείς με παιδιά όλων των ηλικιών, έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένοι για κάθε δοκιμασία που θα συναντήσουν.

Διαβάστε περισσότερα

Cullins, A. (2021). 7 Ways to Help Kids Cope with Big Life Changes. Ανακτήθηκε από: https://biglifejournal.com/blogs/blog/help-kids-cope-big-life-changes 

Lindon, J. (2022). Helping children cope with change. Ανακτήθηκε από: https://early-education.org.uk/helping-children-cope-with-change/ 

University of Winconsin-Madison (2005). Helping Children Deal with Change. Ανακτήθηκε από: https://fyi.extension.wisc.edu/wiomk/files/2012/10/KidsAndChange.pdf