Πίνακας περιεχομένων

Πρώτη μέρα στο φροντιστήριο αγγλικών

Η πρώτη μέρα στο φροντιστήριο αγγλικών είναι κάθε χρονιά μία κατάσταση που φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα μαθητές αλλά και γονείς. Οι μαθητές αγχώνονται για το άγνωστο περιβάλλον που τους περιμένει, ενώ οι γονείς ανησυχούν για το πώς τα παιδιά θα δεχτούν αυτή τη νέα εμπειρία.

Η αλήθεια είναι ότι η ανησυχία παιδιών και γονέων είναι δικαιολογημένη. Πρόκειται για ένα τελείως νέο περιβάλλον, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό τρόπο μάθησης και μοντέλο εκπαίδευσης, σε σύγκριση με αυτό του σχολείου. Νέοι συμμαθητές, νέοι δάσκαλοι ακόμα και νέα γλώσσα. Η γλώσσα επικοινωνίας και διδασκαλίας δεν είναι πλέον η μητρική τους αλλά μία νέα γλώσσα, εντελώς άγνωστη. Σίγουρα η δραματοποίηση της κατάστασης δεν πρόκειται να συντελέσει στην ομαλή ένταξη του παιδιού στη νέα αυτή εμπειρία. Και ένα πράγμα είναι σίγουρο: αν προετοιμάσουμε το παιδί κατάλληλα, αυτό θα προσαρμοστεί γρηγορότερα και θα αντιμετωπίσει το νέο του ξεκίνημα με ενθουσιασμό και θετική στάση.

“Για πρώτη φορά στο φροντιστήριο αγγλικών”

Πώς να βοηθήσετε το παιδί να προσαρμοστεί για πρώτη φορά στο φροντιστήριο αγγλικών:

  • Αφιερώστε αρκετό χρόνο πριν την έναρξη των μαθημάτων συζητώντας μαζί του. Προετοιμάστε το κατάλληλα σχετικά με το τι πρόκειται να συναντήσει στο νέο του σχολείο και τι θα πρέπει να κάνει εκεί, όσο πιο αναλυτικά γίνεται. Τα παιδιά δυσκολεύονται ιδιαίτερα με τις αλλαγές και νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια όταν γνωρίζουν τι θα αντιμετωπίσουν.
  • Δώστε χώρο στο παιδί ώστε να εκφράσει τυχόν ανησυχίες και προβληματισμούς του. Ακούστε το με κατανόηση και μην προσπαθήσετε να το πείσετε ότι δεν θα έπρεπε να αισθάνεται κατά αυτόν τον τρόπο.
  • Εστιάστε στις θετικές εμπειρίες που πρόκειται να αποκτήσει στο νέο του σχολείο, παραδείγματος χάρη, το γεγονός ότι θα μάθει να μιλάει μία νέα γλώσσα, θα αποκτήσει καινούργιους φίλους, κτλ.
  • Επισκεφτείτε το χώρο και ζητήστε από τον/την υπεύθυνο/η του χώρου να ξεναγήσει το παιδί. Έτσι, την πρώτη ημέρα μαθημάτων θα αισθάνεται το χώρο πιο οικείο και δεν θα νιώθει άβολα και αμήχανα σχετικά με το τι πρόκειται να συναντήσει.
  • Θα ήταν θετικό να πάει με συμμαθητές του ή ακόμα και γνωστούς του, ιδίως αν δυσκολεύεται να αποκτήσει νέες παρέες και φίλους.
  • Εφοδιάστε το με όλα χρειάζεται να έχει την πρώτη μέρα μαζί του για να μην νιώσει μειονεκτικά ή αμήχανα.
  • Δείξτε τον ενθουσιασμό σας για το νέο του ξεκίνημα καθώς τα παιδιά τείνουν να αντιγράφουν τη στάση και τις αντιδράσεις μας.

Και να θυμάστε: όσο πιο καλά προετοιμασμένο είναι το παιδί, τόσο λιγότερα άβολα θα νιώθει.

Αγγελική Δαβίτη

Αγγελική Δαβίτη

Αγγελική Δαβίτη

Ιδιοκτήτρια Κέντρου Ξένων Γλωσσών και Summer camp

Η Αγγελική Δαβίτη είναι εκπαιδευτικός και ιδιοκτήτρια κέντρου ξένων γλωσσών και Summer camp. Έχει ιδρύσει το Young Travelers School καθώς και το YT Summer Camp και το όνειρό της είναι να παρέχει την καλύτερη δυνατή εκπαιδευτική εμπειρία στους μαθητές της και ταυτόχρονα να βοηθήσει τους γονείς να μάθουν να επιλέγουν ποιοτικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

Διαβάστε περισσότερα