Περιγραφή

Σε αυτόν τον οδηγό θα μελετήσουμε την επιστημονική προσέγγιση του παιχνιδιού, όπως μελετήθηκε και δόθηκε σε εμάς μέσα από πολλές έρευνες που θα συζητήσουμε παρακάτω, καθώς και τα πολλαπλά οφέλη του παιχνιδιού ανάλογα με την κατηγορία!

Γιατί είναι σημαντικό να ξεκλειδώσουμε τα οφέλη του παιχνιδιού;

Γιατί το παιχνίδι μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να κατανοήσουμε το παιδί μας, σωματικά, πνευματικά, ψυχολογικά, κοινωνικά.

Με βάση ποιες επιστήμες θα δούμε τα οφέλη του παιχνιδιού;

  • Εξελικτική ψυχολογία
  • Aναπτυξιακή ψυχολογία
  • Ανθρωπολογία
  • Νευροεπιστήμη

Σε ποια είδη παιχνιδιού θα αναφερθούμε;

  • Στο Σωματικό παιχνίδι που περιλαμβάνει παιχνίδι δραστηριότητας
  • Στο Παιχνίδι με αντικείμενα που ξεκινά νωρίς, από τις βρεφικές κιόλας ηλικίες
  • Στο Συμβολικό παιχνίδι που ξεκινά όταν τα παιδιά αρχίζουν να επικοινωνούν για πρώτη φορά
  • Στο Pretend Play που όπως τα κλασικά παιχνίδια της φαντασίας, κατέχει το μεγαλύτερο πεδίο έρευνας. Για να μάθεις γιατί, διάβασε τον οδηγό!

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

H Μαριάννα Αντωνακάκη θεωρώντας πως η εκπαίδευση είναι μια δια βίου διαδικασία που προσεγγίζεται συνολικά στο πώς επιδρά στην εξέλιξη του ανθρώπου, ξεκίνησε τις σπουδαστικές της διαδρομές με στόχο να μη σταματήσει όσο ζει…

Τρέφοντας ιδιαίτερο σεβασμό στην υπεροχή των πολύ ευαίσθητων πληθυσμών εκείνων των βρεφών και των παιδιών, ανακατάταξε την 20ετη της εμπειρία στην Επικοινωνία και τη Συγγραφή καθώς και το ακαδημαϊκό της ως τότε υπόβαθρο στην παρατήρηση της αλλαγής σε συστήματα και περιβάλλοντα  μέσα από τη «χαρισματική» επικοινωνία. Έτσι, αποφάσισε να επενδύσει και σε χρόνο και σε σπουδές στην ψυχική υγεία και την αποτελεσματικότητα στα βρέφη, τα παιδιά και σε δυσκολεμένους από τις προκλήσεις γονείς. Η Μαριάννα, έχοντας αστείρευτη την παιγνιώδη διάθεση και τη δημιουργικότητα στο βασικό κι αξιακό της χαρακτηριστικό πέρασε ακαδημαϊκά κι επαγγελματικά στο πεδίο του Θεραπευτικού παιχνιδιού, των Ιστοριών και των Νευρογλωσσικών Μοτίβων, καθώς πιστεύει στη δύναμη που διαθέτει ο άνθρωπος να ξεπεράσει κάθε δυσκολία αν ένα παρακινητικό, συμβουλευτικό και θεραπευτικό πλαίσιο τον οδηγήσει στις ατελείωτες δυνατότητες και εφόδια που διαθέτει, ειδικά στις τρυφερές παιδικές ηλικίες. 

Γράφουν οι:

Μαριάννα Αντωνακάκη, ΜΑ

Μαριάννα Αντωνακάκη, ΜΑ

Υπ. Ερευνήτρια Ψυχολόγος, MindsetMaps™ Partner, Δημιουργός του NowLetsPlay®, Παιγνιοθεραπεύτρια

H Μαριάννα Αντωνακάκη θεωρώντας πως η εκπαίδευση είναι μια δια βίου διαδικασία που προσεγγίζεται συνολικά στο πώς επιδρά στην εξέλιξη του ανθρώπου, ξεκίνησε τις σπουδαστικές της διαδρομές με στόχο να μη σταματήσει όσο ζει...

Διαβάστε περισσότερα