Περιγραφή

Το μητρικό γάλα αναγνωρίζεται ως η καλύτερη διατροφή για όλα τα μωρά, λόγω των οφελών που έχει, τόσο στην υγεία για τα βρέφη όσο και για τις μητέρες τους. Πώς σχετίζεται ο θηλασμός και η διατροφή; Γιατί λοιπόν μιλάμε για διατροφικές συνήθειες στον θηλασμό;

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η περίοδος της γαλουχίας είναι απαιτητική για τη μαμά, καθώς  χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να ανταπεξέλθει στο νέο της ρόλο αλλά και για να παρέχει, μέσω του γάλατος, τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο βρέφος της.

Ποιες είναι οι βασικές συνήθειες στον θηλασμό;

Για να είναι ο θηλασμός εύκολος για τη δυάδα μαμά- βρέφος, η θηλάζουσα οφείλει να ακούει τις ανάγκες της για ξεκούραση, αποφόρτιση, υγιεινή διατροφή. Μια ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες τροφίμων είναι επιθυμητή, για να καλύψει τις ανάγκες του βρέφους σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και για να είναι ευχαριστημένη η μαμά.

Θηλασμός και διατροφή

Κύριες θεματικές που θα βρεις στο ebook για τις διατροφικές συνήθειες στον θηλασμό

  • Τα οφέλη του θηλασμού για το μωρό και τη μαμά
  • Μαθαίνοντας για το θηλασμό: κάθε πότε πρέπει να θηλάζεις, ποια είναι τα σημάδια πείνας του βρέφους, Επαφή δέρμα με δέρμα κάθε στιγμή
  • Το μητρικό γάλα και η σύσταση του
  • Θηλάζουσα μητέρα ακούγοντας τις ανάγκες μου: τι χρειάζεσαι ενώ θηλάζεις
  • Η διατροφή της θηλάζουσας
  • Θέματα που μπορεί να σε απασχολήσουν: Πόσο συχνά μπορείς να θηλάζεις, Πως θα καταλάβεις ότι το μωρό μου χόρτασε, αλλεργία του βρέφους κατά το θηλασμό, κολικοί και θηλασμός, Τροφές που αυξάνουν την ποσότητα μητρικού γάλακτος
  • Ενδεικτικό διατροφικό πλάνο και συνταγές για εύκολα και θρεπτικά σνακ

Μαθαίνοντας για το θηλασμό 

Ας το πάρουμε από τη αρχή όμως! Προετοιμάσου για τον θηλασμό πριν από τον τοκετό, είναι καλό να μάθεις όσα περισσότερα μπορείς  πριν έρθει το μωρό σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να αισθανθείς πιο σίγουρη. Τα προγεννητικά μαθήματα συνήθως καλύπτουν τις πιο σημαντικά θέματα όπως η σωστή τοποθέτηση, οι θέσεις και στάσεις και η αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων. Αλλά ακόμα και εάν δεν το έχεις κάνει μην ξεχνάς ότι οποιαδήποτε στιγμή θελήσεις μπορείς να πάρεις πολύτιμες πληροφορίες για αυτό το θέμα και να λύσεις κάθε σου απορία.

Γράφουν οι:

Έλλη Καστρίκα

Έλλη Καστρίκα

Μαία, Οne to one care specialist

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την μαία Έλλη Καστρίκα. Από το 2014 εφαρμόζει το μοντέλο φροντίδας one to one care στην αίθουσα τοκετού, με κύριο γνώμονα την ολιστική προσέγγιση στον τοκετό. Eίναι εξωτερική συνεργάτης του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας. Η Έλλη, έχει μια ενεργή παρουσία στο χώρο της μαιευτικής έχοντας συμμετοχή σε συνέδρια και σεμινάρια για θέματα θηλασμού, προετοιμασίας της γονεικότητας. Είναι πιστοποιημένη επαγγελματίας για βρεφικό μασάζ. Η ίδια έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Βιολογία της Αναπαραγωγής. Παράλληλα έχει κοινωνική δράση αφού είναι εθελοντής στον οργανισμό HOPEGENESIS Την συναντάμε να ξεκινά ένα καινούργιο κύκλο σπουδών σαν Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας. Στόχος να προωθήσει μοντέλα μαιευτικής φροντίδας με ολιστική προσέγγιση προς τους μελλοντικούς γονείς.

Διαβάστε περισσότερα
Ολυμπία Βλασερού

Ολυμπία Βλασερού

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Ολυμπία Βλασερού. Με πτυχίο Διατροφής- Διαιτολογίας, από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Έχει εξειδικευτεί στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Διαβάστε περισσότερα