Περιγραφή

Είναι οι γιορτές και πιο συγκεκριμένα το Πάσχα μια περίοδος δύσκολη για τις οικογένειες με παιδί στο φάσμα του αυτισμού;

Είναι σίγουρα διαφορετικές!

Ενώ πολλοί περιμένουν με χαρά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, οι οικογένειες των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού κατανοούν επίσης τις ιδιαίτερες προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν όταν τα προγράμματα διαταράσσονται και οι ρουτίνες παραβιάζονται. Ελπίζουμε ότι ακολουθώντας αυτές τις λίγες χρήσιμες συμβουλές, οι οικογένειες μπορούν να μειώσουν το άγχος της περιόδου των διακοπών και να τις κάνουν μια πιο ευχάριστη εμπειρία για όλους όσους συμμετέχουν.

Γιατί είναι σημαντικό να προετοιμαστούν για το Πάσχα οι οικογένειες με παιδιά στο φάσμα;

Πολλά παιδιά με αυτισμό επωφελούνται πολύ από τη ρουτίνα και τη δομή της ημέρας τους. Γνωρίζοντας τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια, ποιον θα δουν και την ώρα που θα εκτελέσουν τις δραστηριότητες τους μπορεί να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τον κόσμο τους και να μειώσουν το άγχος για το τι μπορεί να βιώσουν την ημέρα τους.

Η σημασία της ρουτίνας για το Πάσχα με παιδί στο φάσμα

Η ρουτίνα του σχολείου παρέχει ακριβώς αυτή την ασφάλεια σε πολλά παιδιά που αντιμετωπίζουν αυτισμό. Έχουν ορίσει ώρες μαθημάτων, μεσημεριανό γεύμα και ώρες παιχνιδιού που σπάνια διαφέρουν από μέρα σε μέρα, και ξέρουν τι να περιμένουν από τις τάξεις και τους δασκάλους τους. Μπορούν επίσης να δουν πώς θα δομηθεί ολόκληρη η εβδομάδα τους, με 5 ημέρες σχολείο και 2 ημέρες Σαββατοκύριακο. Επομένως, μια ξαφνική αλλαγή αυτής της δομής μπορεί να προκαλέσει ένταση.

Μπορούν οι γιορτές, καθότι γεμάτες εκπλήξεις να γίνουν λίγο πιο προβλέψιμες;

Μέσα στο ebook θα βρείτε μερικές τροποποιήσεις που αν και απλές, μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ασφάλειας, ηρεμίας και προβλεψιμότητας, που είναι και το ζητούμενο. Σίγουρα αν υπάρχουν και άλλα παιδιά, μεγαλύτερα ή μικρότερα, θα δυσκολευτείτε να κάνετε πράξη όλα τα παραπάνω μόνοι σας. Οπότε είναι σημαντικό και εσείς να έχετε στήριξη και πρακτική βοήθεια από άτομα του περιβάλλοντος.

Ευχόμαστε Καλό Πάσχα και να περάσετε πολύ πολύ όμορφα!

Μαρία Γκουγκούμη, Ειδική Παιδαγωγός.
Τηλέφωνο: 6947025158
Email: info@special-learners.gr
Ιστοσελίδα: https://special-learners.gr/

Γράφουν οι: