Περιγραφή

Είναι οι γιορτές και πιο συγκεκριμένα το Πάσχα μια περίοδος δύσκολη για τις οικογένειες με παιδί στο φάσμα του αυτισμού;

Είναι σίγουρα διαφορετικές!

Ενώ πολλοί περιμένουν με χαρά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, οι οικογένειες των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού κατανοούν επίσης τις ιδιαίτερες προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν όταν τα προγράμματα διαταράσσονται και οι ρουτίνες παραβιάζονται. Ελπίζουμε ότι ακολουθώντας αυτές τις λίγες χρήσιμες συμβουλές, οι οικογένειες μπορούν να μειώσουν το άγχος της περιόδου των διακοπών και να τις κάνουν μια πιο ευχάριστη εμπειρία για όλους όσους συμμετέχουν.

Γιατί είναι σημαντικό να προετοιμαστούν για το Πάσχα οι οικογένειες με παιδιά στο φάσμα;

Πολλά παιδιά με αυτισμό επωφελούνται πολύ από τη ρουτίνα και τη δομή της ημέρας τους. Γνωρίζοντας τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια, ποιον θα δουν και την ώρα που θα εκτελέσουν τις δραστηριότητες τους μπορεί να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τον κόσμο τους και να μειώσουν το άγχος για το τι μπορεί να βιώσουν την ημέρα τους.

Η σημασία της ρουτίνας για το Πάσχα με παιδί στο φάσμα

Η ρουτίνα του σχολείου παρέχει ακριβώς αυτή την ασφάλεια σε πολλά παιδιά που αντιμετωπίζουν αυτισμό. Έχουν ορίσει ώρες μαθημάτων, μεσημεριανό γεύμα και ώρες παιχνιδιού που σπάνια διαφέρουν από μέρα σε μέρα, και ξέρουν τι να περιμένουν από τις τάξεις και τους δασκάλους τους. Μπορούν επίσης να δουν πώς θα δομηθεί ολόκληρη η εβδομάδα τους, με 5 ημέρες σχολείο και 2 ημέρες Σαββατοκύριακο. Επομένως, μια ξαφνική αλλαγή αυτής της δομής μπορεί να προκαλέσει ένταση.

Μπορούν οι γιορτές, καθότι γεμάτες εκπλήξεις να γίνουν λίγο πιο προβλέψιμες;

Μέσα στο ebook θα βρείτε μερικές τροποποιήσεις που αν και απλές, μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ασφάλειας, ηρεμίας και προβλεψιμότητας, που είναι και το ζητούμενο. Σίγουρα αν υπάρχουν και άλλα παιδιά, μεγαλύτερα ή μικρότερα, θα δυσκολευτείτε να κάνετε πράξη όλα τα παραπάνω μόνοι σας. Οπότε είναι σημαντικό και εσείς να έχετε στήριξη και πρακτική βοήθεια από άτομα του περιβάλλοντος.

Ευχόμαστε Καλό Πάσχα και να περάσετε πολύ πολύ όμορφα!

Γράφουν οι:

Μαρία Γκουγκούμη

Μαρία Γκουγκούμη

Ειδική Παιδαγωγός

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των επαγγελματιών μας τη Μαρία Γκουγκούμη. Αποφοίτησε ως ψυχοπαιδαγωγός από το τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην «Προαγωγή Ψυχικής Υγείας – Πρόληψη Ψυχικών Διαταραχών» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύθηκε στην Ειδική Αγωγή μέσα από πλήθος σεμιναρίων που σχετίζονται με την ειδική αγωγή. Εκπαιδεύτηκε στο θεραπευτικό παιχνίδι Κ.Α.Λ.Ε.Σ.Μ.Α. για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού. Είναι κάτοχος πιστοποίησης γραφής Braille και έχει εκπαιδευτεί στην εφαρμογή του TEACCH. Μετεκπαιδεύτηκε στη ΔΕΠΥ από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως ειδική παιδαγωγός με μαθητές προσχολικής και σχολικής ηλικίας με μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία, νοητική υστέρηση και διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές. Έχει λάβει μέρος σε πολλά επιστημονικά σεμινάρια σχετικά με τη διάγνωση και αποκατάσταση νευροαναπτυξιακής καθυστέρησης σε παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Είναι δημιουργός της εκπαιδευτικής πλατφόρμας www.special-learners.gr και όνειρό της είναι να δημιουργήσει εκπαιδευτικά εργαλεία, τα οποία θα κάνουν προσιτή τη γνώση σε όλα τα παιδιά!

Διαβάστε περισσότερα