Περιγραφή

Τα οφέλη του παιχνιδιού, πώς διαλέγω παιχνίδια και πώς παίζω με το παιδί

Το παιδί χτίζει τον κόσμο του μέσα από το παιχνίδι. Είναι στη φύση μας να το αναζητάμε, καθώς λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Προλαμβάνει, διδάσκει, ανακουφίζει, θεραπεύει, μας ταξιδεύει, μεγαλώνει… γερά παιδιά και εξασφαλίζει… ωρίμανση χωρίς κατάπτωση σε παιγνιώδεις ενήλικες! Σας καλωσορίζω λοιπόν σε αυτή την ξενάγηση στον αγαπημένο μου τόπο: τον τόπο του παιχνιδιού!

Το παιδί μέσα από το παιχνίδι…

πειραματίζεται, μαθαίνει, γελάει, ευχαριστιέται, νιώθει ότι είναι σημαντικό και άξιο παρατήρησης, εξασκεί δεξιότητες (σωματικές και ψυχοσυναισθηματικές), δοκιμάζει τα όριά του, λύνει προβλήματα, αντιμετωπίζει ματαιώσεις, αναπτύσσει τη φαντασία του, επαναλαμβάνει, επικοινωνεί, σχετίζεται, εντάσσεται σε ομάδες και σε πλαίσια με κανόνες, συνεργάζεται, δημιουργεί, εκτονώνεται, συγκεντρώνεται, καθιστά οικείο το μακρινό και άγνωστο, ελέγχει, επεξεργάζεται καταστάσεις και συναισθήματα, συνδέεται, συναντιέται, επινοεί, αυτοσχεδιάζει, εκφράζεται, ακούει, βλέπει και παρατηρεί τον εαυτό του και τους άλλους, συνθέτει, βιώνει μοναδικές εμπειρίες, αναπτύσσεται

Πώς συνδεόμαστε με το παιδί μέσα από το παιχνίδι;

Η ανταπόκριση της μητέρας, του πατέρα, των βασικών φροντιστών, η σταθερότητα και η συνέπεια, η προβλεψιμότητα των αντιδράσεών τους, η ανοχή τους σε δυσφορικές εκδηλώσεις του βρέφους (window of tolerance – παράθυρο ανοχής – Siegel, 2020) και η ικανότητά τους να συντονίζονται με τις ανάγκες και να μεταφράζουν τα σήματα του βρέφους, θα καθορίσουν τον σχεσιακό «χορό» που θα χορέψει αυτή η δυάδα. 

Ας θυμόμαστε ότι το παιχνίδι

  • βοηθά στην απελευθέρωση οξυτοκίνης (ωκυτοκίνη: η ορμόνη της «αγάπης» και της γαλουχίας)
  • είναι φυσικό αγχολυτικό
  • ενισχύει την ασφάλεια και την ευεξία
  • συμβάλλει σε καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού
  • βοηθά και στη διαδικασία της μάθησης! (Brown, 2010; Winnicott, 2000)

Τι άλλο θα μάθεις μέσα από το ebook;

Ποια είναι τα οφέλη του παιχνιδιού; Πώς μπορεί το παιδί να λύσει προβλήματα μέσα από αυτό; Τι παιχνίδια να διαλέξεις ανάλογα με την ηλικία του και τι δεξιότητες καλλιεργεί κάθε κατηγορία παιχνιδιών; 

Κάθε παιδί είναι μοναδικό και θα αρχίσει να αναπτύσσει τις δικές του προτιμήσεις και επιλογές. Είναι στη δική μας ευχέρεια να παράσχουμε από νωρίς ερεθίσματα τέτοια ώστε να υπάρχει ποικιλία, διάθεση πειραματισμού, υψηλή αισθητική και κριτήρια ποιότητας, μέτρο και επιλεκτικότητα. Ο σεβασμός στις προτιμήσεις του παιδιού θεωρείται αυτονόητος: Όπως παίζουμε μαζί του με διάθεση να μάθουμε και να ακολουθήσουμε τις ιδέες του, έτσι και στην αγορά παιχνιδιών είναι σημαντικό να μπορούμε να αφουγκραστούμε τα ενδιαφέροντά του και να συντονιστούμε με τις επιλογές του. 

Γράφουν οι:

Βίκυ Βάββα

Βίκυ Βάββα

Παιγνιοθεραπεύτρια, Σύμβουλος γονέων, Ψυχοθεραπεύτρια

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Παιγνιοθεραπεύτρια, Σύμβουλο Γονέων και ψυχοθεραπεύτρια, Βίκυ Βάββα. Χαιρόμαστε τόσο πολύ που θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας.

Διαβάστε περισσότερα