Περιγραφή

Η ανάπτυξη του παιδιού είναι μια διαδικασία εξέλιξης. Κάθε άτομο αναπτύσσεται ηλικιακά, σωματικά, νοητικά, γνωστικά, συναισθηματικά, κοινωνικά. Γιατί η ανάπτυξη είναι στοιχείο της ανθρώπινης φύσης. Γεννιόμαστε με την τάση να αναπτυσσόμαστε, με την επιθυμία να εξελιχθούμε.

Η ανάπτυξη είναι διαφορετική από άτομο σε άτομο

Και γι’ αυτό δεν ευθύνονται μόνο τα γονίδια, δηλαδή οι βιολογικοί παράγοντες, μα και το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει ένα παιδί, τα ερεθίσματα που θα δεχθεί, οι σχέσεις που θα συνάψει. Κι ένα βασικό στοιχείο του περιβάλλοντος, στο οποίο αναπτύσσεται κάθε παιδί, είναι το Παιχνίδι! Ίσως και το σημαντικότερο, μετά την ασφάλεια, θα μπορούσαμε να πούμε.

Πώς ενισχύεται η ανάπτυξη του παιδιού μέσα από το παιχνίδι;

Το Παιχνίδι είναι η πιο φυσική και παιδοκεντρική διαδικασία μάθησης, ανάπτυξης και ωρίμανσης. Είναι ο φυσικός τρόπος έκφρασης των παιδιών. Είναι η ¨γλώσσα¨ τους. Και μαθαίνοντας τη γλώσσα αυτή, παρατηρώντας τον τρόπο που το παιδί παίζει, μπορούμε να κατανοήσουμε την πορεία ανάπτυξης του παιδιού, την ιδιοσυγκρασία του. Και αντιστρόφως, παίζοντας με το παιδί, στοχευόμενα ή και ελεύθερα, να βοηθήσουμε το παιδί μας να αναπτυχθεί ολιστικά.

Μέσα από το παιχνίδι των παιδιών μπορούμε να παρατηρήσουμε την πορεία εξέλιξης του παιδιού και να αντιληφθούμε τυχόν δυσκολίες το παιδί μπορεί να έχει.

Μέσα σε αυτόν τον οδηγό θα βρεις για την ανάπτυξη του παιδιού μέσα από το παιχνίδι:

  • Ποιοι είναι οι Τομείς της Ανάπτυξης
  • Πώς συμβάλλει το Παιχνίδι σε κάθε Τομέα Ανάπτυξης
  • Ποια είναι τα Εξελικτικά Είδη- Στάδια του Παιχνιδιού και πώς παίζει το παιδί σε κάθε ένα από αυτά
  • Ποια είναι τα Κοινωνικά Στάδια Ανάπτυξης του Παιχνιδιού και πώς σχετίζεται το παιδί με τα άλλα άτομα σε κάθε ένα
  • Τι παρατηρούμε σε ένα παιδί όταν παίζει
  • Οδηγίες πώς να παρατηρούμε το παιδί στο σπίτι όταν παίζει
  • Πότε ο τρόπος που το παιδί παίζει είναι σημάδι κάποιας ενδεχόμενης διαταραχής
  • Πώς το παιχνίδι μπορεί να γίνει Θεραπευτικό

Γράφουν οι:

Χαρά Κουκουράκη

Χαρά Κουκουράκη

Παιγνιοθεραπεύτρια, Παιδαγωγός, Συμβουλευτική & Εκπαίδευση Αποτελεσματικών Γονέων

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Χαρά Κουκουράκη, Παιγνιοθεραπεύτρια, Παιδαγωγό, που εξειδικεύεται στη Συμβουλευτική & Εκπαίδευση Αποτελεσματικών Γονέων.

Διαβάστε περισσότερα