Περιγραφή

Θυμάστε τους μεγαλύτερους φόβους της Riley στο θρυλικό Inside out (Τα μυαλά που κουβαλάς); Μπρόκολο και κλόουν, βαθιά κρυμμένα στο υποσυνείδητο! Είναι ο φόβος και η φοβία το ίδιο; Ποιοι είναι αναλυτικά οι φόβοι και φοβίες ανάλογα με την ηλικία του παιδιού; Πώς επηρεάζουν οι δικοί μας φόβοι τη γονεϊκότητά μας; 

Πώς μας επηρεάζουν φόβοι και φοβίες στη ζωή μας;

Υπάρχουν φόβοι που βασανίζουν όλους τους ανθρώπους κατά την παιδική τους ηλικία. Εμφανίζονται και εξαφανίζονται. Αντανακλούν τα στάδια ωρίμανσης του παιδικού ψυχισμού. Φόβοι μικροί, μεγάλοι, υγιείς, υπερβολικοί. Απέναντι σε όλους αυτούς του φόβους, οφείλουμε να εκφράσουμε σεβασμό και αμέριστη συμπαράσταση προς τα παιδιά που τους βιώνουν!

Υπάρχουν πιθανά triggers ανεξάρτητα από την ηλικία που πυροδοτούν φόβους και φοβίες;

Στα παιδιά όλων των ηλικιών οι φόβοι μπορεί να γίνουν εντονότεροι σε περιόδους έντονου στρες όπως μια ασθένεια, ο ερχομός ενός νέου μωρού, το διαζύγιο των γονέων, μια μετακόμιση κτλ. ή ένα τραυματικό γεγονός όπως ένα επεισόδιο παρ’ ολίγον πνιγμού, εγκαύματος ή τραυματισμού από ένα ζώο. Αλλά και μερικές φορές από τα δικά μας “μη” και “πρόσεχε” που δίνουν σήμα κινδύνου και την πιθανότητα ότι κάτι πολύ κακό μπορεί να συμβεί, παρά το γεγονός ότι ο στόχος είναι να προστατεύσουμε το παιδί. 

Όταν εμφανίζονται φόβοι και φοβίες στο παιδί, φταίει κάποιος;

Πριν από όλα, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Οι γονείς δεν είστε ένοχοι για ό,τι συμβαίνει στο παιδί σας, άρα ούτε και για τους φόβους ή τις φοβίες του! Η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι αδιαίρετο αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης γονιδιακών, οικογενειακών και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων και των μοναδικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας. 

Διάβασε το ebook για να μάθεις όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις γύρω από τους φόβους και φοβίες του παιδιού σου, αλλά και του εαυτού σου. Βρες και πρακτικούς τρόπους αντιμετώπισεις τόσο σε εσωτερικό επίπεδο όσο και αναφορικά με το παιδί. 

Τι θα μάθεις για τους φόβους και τις φοβίες:

  • Tι είναι ο φόβος;
  • Τι είναι η φοβία;
  • Η απόκριση του εγκεφάλου στον φόβο
  • Τι προκαλεί τους φόβους και τις φοβίες; 
  • Πώς επηρεάζει ο γονιός την εμφάνιση φόβων ή φοβιών στο παιδί του;
  • Πώς να ξεπεράσω τους φόβους μου; 
  • Διαχειρίσου τον φόβο σου με Ενσυνειδητότητα
  • Γεφυρώνοντας τη δική μας εμπειρία με τις εμπειρίες των παιδιών
  • Οι φόβοι στην παιδική ηλικία. Χαρτογράφηση του φόβου
  • Δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν. Πότε να συμβουλευτώ παιδοψυχολόγο; 

Γράφουν οι:

Βίκυ Βάββα

Βίκυ Βάββα

Παιγνιοθεραπεύτρια, Σύμβουλος γονέων, Ψυχοθεραπεύτρια

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Παιγνιοθεραπεύτρια, Σύμβουλο Γονέων και ψυχοθεραπεύτρια, Βίκυ Βάββα. Χαιρόμαστε τόσο πολύ που θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας.

Διαβάστε περισσότερα
Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ

Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ

Οικογενειακή Σύμβουλος, Ψυχολόγος

Η Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ είναι Ψυχολόγος και Οικογενειακή Σύμβουλος, PhD και πιστοποιημένη εισηγήτρια σεμιναρίων διαχείρισης του στρες, με βάση τις αρχές της Ενσυνειδητότητας (Mindfulness-Βased Stress Reduction) και ανάπτυξης της επικοινωνίας και της κοινωνικοποίησης στα φυσικά περιβάλλοντα των παιδιών (Τhe Hanen Method). Η Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ είναι Ψυχολόγος & Οικογενειακή Σύμβουλος, PhD. Με κίνητρο την ανάγκη της να υποστηρίξεις τα παιδιά στην ανακάλυψη και την αποδοχή της πραγματικής τους φύσης, ξεκίνησε να μελετά τον εγκέφαλο, τις διεργασίες γνωστικής ανάπτυξης, τη σύνδεση νου-καρδιάς, τον γονεϊκό ρόλο και τις οικογενειακές δυναμικές. Aπό αυτήν τη σκοπιά, προσπαθεί να βρίσκεται δίπλα στον καθένα που επιθυμεί να ανακαλύψει τον πραγματικό εαυτό του και να αγκαλιάσει τη ζωή. Παράλληλα με την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και οικογένειες διδάσκει σε διαφορετικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα ψυχολογίας σε πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Κύπρου και παρέχει επιμορφωτικά σεμινάρια για γονείς και επαγγελματίες πρώτης παιδικής ηλικίας σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα