Περιγραφή

ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΦΑΩ: 10+1 Τεχνικές για να δοκιμάσει το παιδί σου τρόφιμα

Η υγεία αποτελεί ένα πολύτιμο δώρο που πρέπει να φροντίζουμε με προσοχή, ιδίως κατά την παιδική ηλικία. 

Τα παιδιά ζουν στο “εδώ και τώρα” και αντιλαμβάνονται την υγεία τους μέσα από την αμεσότητα της καθημερινότητας.

Καθήκον μας ως γονείς είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν μια θετική σχέση με τη διατροφή και την υγεία, διδάσκοντάς τους την αξία της ποικιλίας, της ισορροπίας και της συνείδησης για το τι βάζουν στο σώμα τους.

Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση των υγιεινών γευμάτων, μπορεί να προκύψουν συγκρούσεις στο σπίτι. Σημαντικό είναι να υιοθετήσουμε μια προσέγγιση ενθάρρυνσης και ενεργοποίησης αντί για αντιπαράθεση. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και τροφές ολικής άλεσης είναι ο βέλτιστος τρόπος να προάγουμε την υγεία των παιδιών μας, ενισχύοντας την ανάπτυξή τους.

Το παράδειγμα που δίνουμε εμείς οι γονείς είναι καθοριστικό.

Όταν οι γονείς επιδεικνύουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, τα παιδιά τείνουν να τις αναπαράγουν περισσότερο. Σε αυτήν τη διαδικασία, ο χρόνος μαζί τους μπορεί να γίνει χρήσιμος. Μέσα από γεύματα και συζητήσεις μπορούμε να μοιραστούμε τις γνώσεις μας με τα παιδιά μας και να τα ενημερώνουμε για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής.

Βέβαια, τα παιδιά έχουν τις δικές τους προτιμήσεις και συνήθειες.

Τα μικρά παιδιά αναπτύσσουν συνήθειες και προτιμήσεις: άλλα τρώνε ό,τι τους βάλεις στο πιάτο, άλλα εκδηλώνουν καπρίτσια, και αρνούνται ακόμα και τις πιο απλές τροφές. Είναι φυσιολογικό να αντιμετωπίζουν φάσεις απαιτητικότητας ή απόρριψης ορισμένων τροφών. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η υπομονή και η επικοινωνία είναι κλειδί. Ενθαρρύνοντας την προσωπική ευαισθησία του παιδιού στη διατροφή, μπορούμε να βοηθήσουμε στην εξέλιξη των προτιμήσεών τους προς την υγιεινή κατεύθυνση.

Εναπόκειται σε εμάς να επιλέξουμε να παρέχουμε στα παιδιά μας τα εργαλεία για να καλλιεργήσουν μια θετική σχέση με τη διατροφή.

Με αγάπη, ενθάρρυνση και ζωντανό παράδειγμα, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να επιλέγουν την υγεία και την ευεξία, αποκτώντας παράλληλα την ικανότητα να φροντίζουν τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους.

Αυτό το e-book είναι για όσους γονείς θέλουν να μάθουν περισσότερα για το πώς να προσεγγίσουν τη διατροφή του παιδιού τους.

Σοφία Κανέλλου

Γράφουν οι:

Σοφία Κανέλλου

Σοφία Κανέλλου

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος MSc - Feeding Therapist

Η Σοφία Κανέλλου είναι Διαιτολόγος- Διατροφολόγος MSc. Πραγματοποιεί το όνειρό της απενοχοποιώντας τους γονείς από την ευθύνη του καθημερινού ΤΕΛΕΙΟΥ φαγητού. Σκοπός της είναι ολοένα και περισσότεροι μικροί και μεγάλοι άνθρωποι να τρέφονται απλά, θρεπτικά, οικολογικά, με σεβασμό στη φύση, τον πλανήτη και τα ζώα.

Διαβάστε περισσότερα