Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα στις γιορτινές απολαύσεις! Και μια οικογένεια που έχει την τιμή να έχει κοντά της ένα μέλος με διατροφικές ιδιαιτερότητες, θα βρει τον τρόπο να είμαστε συμπεριληπτικοί σε κάθε γιορτινό πρωινό ή γιορτινό κέρασμα! Για αυτό λοιπόν εδώ έχουμε Χριστουγεννιάτικα σνακ ιδανικά για διατροφικές ιδιαιτερότητες. Όλες οι συνταγές είναι από το Dairy-free, ένα ελληνικό site θησαυρός για όσα μικρά και μεγάλα έχουμε δυσανεξία/αλλεργία σε γαλακτοκομικά, γλουτένη, αυγά, ξηρούς καρπούς και κάθε συνδυασμό τους!
Πάμε να δούμε όλες τις συνταγές για Χριστουγεννιάτικα σνακ ιδανικά για διατροφικές ιδιαιρερότητες

Τρουφάκια
Υλικά
- 15 χουρμάδες Medjool ή 30 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
- 1 κούπα αμύγδαλα
- 1/2 κούπα ινδοκάρυδο
- 2 κουτ. σούπας κακάο
Επικάλυψη
- Κακάο σε σκόνη
- Ξηροί καρποί (αλεσμένοι)
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τους απλούς χουρμάδες σε νερό για 15 λεπτά, τους στίβουμε καλά και τους στεγνώνουμε. Αν έχουμε βασιλικούς χουρμάδες δεν χρειάζεται αυτή η διαδικασία.
Χτυπάμε όλα μας τα υλικά στο multi μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα πιάτο.
Πλάθουμε το μίγμα σε μπαλάκια και τα τοποθετούμε πάνω στο χαρτί.
Κυλάμε τα τρουφάκια στο κακάο, στους ξηρούς καρπούς ή τα αφήνουμε σκέτα.
Βάζουμε τα τρουφάκια για τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο να σταθεροποιηθούν.
Διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.
ΣόκοΦυστικοβουτυράκια
Υλικά
Στρώση φιστικιού
- 3/4 κούπας βούτυρο φιστικιού
- 1/4 κούπας λάδι καρύδας (λιωμένο)
- 2 κουτ. σούπας μέλι
Στρώση σοκολάτας
- 1/2 κούπα λάδι καρύδας (λιωμένο)
- 3 κουτ. σούπας κακάο
- 4 κουτ. σούπας μέλι
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το λάδι καρύδας σε χαμηλή θερμοκρασία (αν δεν είναι ρευστό).
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της στρώσης φιστικιού μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μίγμα.
Γεμίζουμε με το μίγμα φιστικιού θήκες για μάφινς ή θήκες σιλικόνης μέχρι τη μέση και βάζουμε τις θήκες μάφινς στην κατάψυξη για 15 λεπτά.
Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της στρώσης σοκολάτας μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μίγμα.
Βγάζουμε τις θήκες μάφινς από την κατάψυξη, ρίχνουμε το μίγμα σοκολάτας πάνω από το μίγμα φιστικιού και βάζουμε τις θήκες μάφινς στην κατάψυξη για 15 λεπτά ακόμη ή στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί το μίγμα.
Διατηρούμε τα cups στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
Pancakes χωρίς γλουτένη
Υλικά
- 3 αυγά
- 3 κουτ. σούπας αλεύρι καρύδας
- 4 κουτ. σούπας λάδι καρύδας (λιωμένο)
- 3-4 κουτ. σούπας νερό
- 1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή τα σποράκια από 1/2 μπαστουνάκι βανίλιας
- 1/4 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα (προαιρετικό)
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με έναν αυγοδάρτη.
Προσθέτουμε τη βανίλια, το νερό, το λάδι καρύδας, τη σόδα, το αλεύρι καρύδας και συνεχίζουμε να χτυπάμε το μίγμα μέχρι να γίνει χυλός.
Σε ένα τηγάνι απλώνουμε λίγο λάδι καρύδας και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε στο τηγάνι με μία κουτάλα 1 κουταλιά από το μίγμα.
Μόλις το πάνω μέρος του pancake σχηματίσει μικρές τρυπίτσες, γυρίζουμε το pancake από την άλλη πλευρά.
Περιχύνουμε με μέλι, χριστουγεννιάτικα φρούτα, ινδοκάρυδο ή ό,τι άλλο μας αρέσει!

Μπανανοφουρνίτες
Υλικά
- 2 αυγά
- 1 μπανάνα (ώριμη)
- Κανέλα
Γαρνίρισμα
- Μέλι , βούτυρα ξηρών καρπών
- Φρούτα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς, στον αέρα.
Ανακατεύουμε το αυγό και τη μπανάνα στο multi.
Μόλις η μπανάνα λιώσει, προσθέτουμε την κανέλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.
Ρίχνουμε κουταλιές από το μίγμα στο ταψί αφήνοντας αρκετό κενό ανάμεσα σε κάθε τηγανίτα.
Ψήνουμε τις τηγανίτες στον φούρνο για 10 λεπτά.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε τις τηγανίτες να κρυώσουν καλά πριν τις βγάλουμε από το ταψί.
Σερβίρουμε με μέλι, βούτυρα ξηρών καρπών, φρέσκα φρούτα και ό,τι άλλο μας αρέσει!
*υπάρχει και η επιλογή, αντί για τηγανίτες να βάλουμε το μείγμα ολόκληρο σε ένα στρογγυλό ταψάκι και να βγει κάτι μεταξύ κρέπας και Pancake.
*η ίδια συνταγή μπορεί να γίνει και στο τηγάνι, απλά αλλάζουμε την ονομασία σε: μπανανοτηγανίτα!!!

Chocolate cake pops
Υλικά
1 κέικ της επιλογής μας!
Μερέντα χωρίς γλουτένη
20-40 γρ. λάδι καρύδας λιωμένο
40 γρ. μέλι
30-40 γρ. κακάο
1 πρέζα αλάτι (μπορεί να παραβλεφθεί)
Σε ένα μπολ ή μίξερ ανακατεύουμε τα υλικά.
Αποθηκεύουμε τη μερέντα σε ένα γυάλινο βάζο και τη διατηρούμε εκτός ψυγείου.
(Μπορούμε να πλάσουμε και τρουφάκια σοκολάτας και γενικά να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη σοκολάτα με διάφορους τρόπους όπως να περιχύσουμε μπανάνες και φράουλες ή να την βάλουμε στο μπλέντερ μαζί με μπανάνα και αβοκάντο για να γίνει μους!)
Υλικά
Γλάσο
4 κουτ. σούπας ή 60 γρ. λάδι καρύδας
110 γρ. άοσμο λάδι καρύδας ή βούτυρο κακάο
100 γρ. κακάο
4 κουτ. σούπας ή 80 γρ. μέλι
2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε όλα τα υλικά πολύ καλά σε χαμηλή φωτιά.
Μόλις είναι έτοιμο το γλάσο, το ρίχνουμε σε μια κούπα ή μπολ και περιμένουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου προτού βουτήξουμε μέσα τα cake pops.
Αν το γλάσο βγει πηχτό, προσθέτουμε ελάχιστο λάδι σταδιακά μέχρι να γίνει σε μορφή όπως της φωτογραφίας.
Αν θέλουμε τα cake pops να έχουν γυαλιστερή όψη, ρίχνουμε λίγες σταγόνες ηλιέλαιο.

Cake pops
Από το κέικ της επιλογής μας (περιμένουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου) αφαιρούμε τα πιο σκληρά και ξεροψημένα μέρη του με τα δάχτυλα μας και το τρίβουμε μέχρι να γίνει σε μορφή πούδρας.
Ρίχνουμε σταδιακά τη «μερέντα» στο κέικ που έχουμε θρυμματίσει.
Με τα χέρια μας ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε ένα μίγμα που να μοιάζει με πλαστελίνη. Θέλουμε το μίγμα πολύ ζουμερό και εύπλαστο.
Με τη χούφτα μας παίρνουμε μία μικρή ποσότητα από τη μάζα του κέικ και ζυγίζουμε σε μια ζυγαριά για να φτιάξουμε μια μπαλίτσα των 30 γραμμαρίων. Αυτό βοηθάει να έχουν ομοιόμορφο σχήμα όλα τα cake pops μας.
Φτιάχνουμε μικρές μπαλίτσες, τις βάζουμε σε μία πιατέλα και στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον ή κατάψυξη για 1 ώρα προτού τα βουτήξουμε στο γλάσο. Τα cake pops πρέπει να σφίξουν πολύ καλά. Ιδανικό είναι, αν υπάρχει χρόνος, να μείνουν στο ψυγείο όλη την νύχτα.
Ετοιμάζουμε το γλάσο.
Παίρνουμε τα ειδικά καλαμάκια για cake pops ή ξυλάκια για σουβλάκια, βουτάμε το καλαμάκι στη μύτη του μέσα στο γλάσο και το καρφώνουμε μέσα στο κάθε μπαλάκι μέχρι να φτάσει στα 2/3 του, όχι παραπάνω γιατί θα σπάσει.
Βουτάμε το κάθε cake pop μέσα στο γλάσο μέχρι να δούμε ότι έχει καλυφθεί ολόκληρο.
Αφήνουμε να στραγγίξουν τα cake pops μέσα σε ένα ποτήρι. Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με ζάχαρη καρύδας ή καστανή ζάχαρη.
Μόλις τα cake pops κρυώσουν, τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να καταναλωθούν.
Τώρα μπορείτε να απολαύσετε ελεύθερα Χριστουγεννιάτικα σνακ ιδανικά για διατροφικές ιδιαιτερότητες.
Όλες οι συνταγές είναι από το Dairy-free , ένα ελληνικό site θησαυρός για όσα μικρά και μεγάλα έχουμε δυσανεξία/αλλεργία σε γαλακτοκομικά, γλουτένη, αυγά, ξηρούς καρπούς κτλ
Καλή απόλαυση!

Φωτεινή Μελετάκη
Βοηθός Μητρότητας, Εισηγήτρια Περιγεννητικής Γιόγκα, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Πιστοποιημένη Attached at the Heart™
Καλωσορίζουμε με πολύ χαρά στην ομάδα των experts μας τη Φωτεινή Μελετάκη Βοηθό Μητρότητας. Το όνειρο της είναι να εναρμονιστεί ο Κόσμος μας ξανά με τις πραγματικές ποιότητες της θηλυκής ενέργειας – για την ίαση και την θεραπεία, της Μητέρας, του Παιδιού και κάθε συστήματος. Με εμπειριά στη περιγεννητική και μεταγεννητική yoga θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας!
Διαβάστε περισσότερα