Η φύλαξη βλαστοκυττάρων αφορά τις έγκυες γυναίκες, τους μελλοντικούς γονείς, αφού είναι μια διαδικασία συλλογής αίματος και ιστού του ομφαλίου λώρου μέσα από την οποία κρατάμε τα πρώτα κύτταρα από το μωράκι κατά τον τοκετό της γυναίκας. Τα βλαστοκύτταρα φυλάσσονται σε ειδικές συνθήκες ως μόσχευμα πλέον έτσι ώστε να ασφαλίσετε την υγεία του παιδιού σας στο μέλλον αν νοσήσει από δύσκολες ασθένειες.

Βασικά σημεία του άρθρου

Αυτό το άρθρο προσφέρει ενημέρωση στους μελλοντικούς γονείς και την υγεία, την ασφάλεια και την πρόληψη της οικογένειας τους με την βοήθεια των βλαστικών κυττάρων. Ας ρίξουμε μια ματιά στα βασικά σημεία του άρθρου.

1. Πηγές Βλαστοκυττάρων

2. Σε τι διαφέρουν από τα υπόλοιπα κύτταρα

 • Ιδιότητες βλαστικών κυττάρων συγκριτικά με τα υπόλοιπα
 • Πλεονεκτήματα βλαστοκυττάρων συγκριτικά με τα υπόλοιπα

3. Βλαστικά κύτταρα-Βασικά χαρακτηριστικά

·       Αυτοανανέωση

·       Διαφοροποίηση

Ποιες είναι οι πηγές για τα Βλαστοκύτταρα;

Τα βλαστικά κύτταρα είναι αρχέγονα κύτταρα που έχουν την ικανότητα να διαφοροποιούνται σε όλους τους τύπους κυττάρων ενός οργανισμού.

Τα βασικότερα είδη βλαστικών κυττάρων, υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα και μπορούμε να τα συλλέξουμε εύκολα κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου και να τα κρυοσυντηρήσουμε για μελλοντική χρήση.

Οι Σημαντικότερες Πηγές για βλαστοκύτταρα είναι :

 • Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα (ΟΠΑ), από όπου μπορούν να απομονωθούν αιμοποιητικά και μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα
 • Ο ιστός του ομφαλίου λώρου (Warton’s Jelly ή WJ), από όπου μπορούν να απομονωθούν μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα
 • Τα νεογιλά δόντια (DPSCs), καθώς ο οδοντικός πολφός είναι πλούσιος σε μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα
 • Ο λιπώδης ιστός (ASCs), από όπου μπορούν να απομονωθούν μεσεγχυματικά κύτταρα

Βλαστοκύτταρα υπάρχουν:

 • στο έμβρυο καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
 • στο αίμα και τον ιστό του ομφάλιου λώρου κατά τη γέννηση
 • σε συγκεκριμένους ιστούς των ενηλίκων, όπως ο μυελός των οστών, το λίπος και ο οδοντικός πολφός

Σε τι διαφέρουν από τα υπόλοιπα κύτταρα;

Συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο κύτταρο στο ανθρώπινο σώμα, τα βλαστικά κύτταρα έχουν τρία μοναδικά και αξιόλογα χαρακτηριστικά:

 1. Είναι αδιαφοροποίητα.
 2. Διαιρούνται και να ανανεώνουν τον εαυτό τους χωρίς να διαφοροποιούνται μπορούν να γίνουν ένα εξειδικευμένο κύτταρο μέσω της διαδικασίας που είναι γνωστή ως διαφοροποίηση.

Αυτή η μοναδική ικανότητα των βλαστοκυττάρων να διαιρούνται, να διαφοροποιούνται και να εξειδικεύονται είναι αυτό που κάνει τα βλαστικά κύτταρα ανεκτίμητα στον αναδυόμενο τομέα της αναγεννητικής ιατρικής.

Τι είναι τα βλαστοκύτταρα;

Τα βλαστικά κύτταρα είναι τα κυρίαρχα κύτταρα του σώματος, που ανανεώνονται και μετατρέπονται στα κύτταρα που σχηματίζουν το σύνολο των ιστών, των οργάνων και των συστημάτων του ανθρώπινου σώματος.

Οι διαφορετικοί τύποι κυττάρων μέσα στο σώμα προέρχονται όλα από τα βλαστικά κύτταρα – «βλαστάνουν» από αυτά – έτσι πήραν και το όνομά τους.

Τα βλαστικά κύτταρα είναι αδιαφοροποίητα και δεν έχουν ακόμη κάποια συγκεκριμένη λειτουργία. Πολύ χαρακτηριστικό τους είναι, επίσης, ότι έχουν πολύ μεγάλη ικανότητα για αυτο-ανανέωση.

Βλαστικά κύτταρα: Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά;

 1. Τα βλαστικά κύτταρα έχουν τη μοναδική ικανότητα να διαφοροποιούνται σε μια μεγάλη ποικιλία κυττάρων:

Όταν ένα βλαστικό κύτταρο διαιρείται για να πολλαπλασιαστεί, κάθε νέο κύτταρο που προκύπτει έχει τη δυνατότητα είτε να παραμείνει βλαστικό είτε να γίνει ένας άλλος τύπος κυττάρου με μια πιο εξειδικευμένη λειτουργία – όπως ένα μυϊκό κύτταρο, ένα ερυθροκύτταρο ή ένα νευρικό κύτταρο.

 • Αναλόγως με το περιβάλλον στο οποίο θα βρεθούν, τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να δημιουργήσουν ιστούς που αποτελούν τα διάφορα όργανα.

Λειτουργούν, επίσης, ως ένα είδος «επιδιορθωτικού» συστήματος για το σώμα, καθώς μπορούν να διαιρεθούν κατ ‘επανάληψη και στη συνέχεια να διαφοροποιηθούν και να αναπληρώσουν κύτταρα που έχει ανάγκη το σώμα.

 • Σε κάποιους ιστούς, όπως για παράδειγμα το δέρμα, τα εν μέρει διαφοροποιημένα βλαστοκύτταρα υπάρχουν εκεί για ολόκληρη τη ζωή του ανθρώπου.

Αυτά τα βλαστικά κύτταρα συνεχώς πολλαπλασιάζονται ώστε να διαφοροποιηθούν σε πιο ώριμες μορφές και έτσι να ανανεώνουν τον ιστό στον οποίο βρίσκονται (π.χ. το δέρμα), τα κύτταρα του οποίου πεθαίνουν γρήγορα και πρέπει να αναπληρωθούν.

 • Επίσης, τα αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα είναι το είδος των βλαστικών κυττάρων που ανανεώνουν συνεχώς τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια του αίματος.
 • Κάποια βλαστικά κύτταρα εμφανίζονται μόνο κατά τη διάρκεια της εμβρυικής περιόδου της ζωής μας και μετά την εκπλήρωση του ρόλου τους εξαφανίζονται.
 • Κάποια βλαστικά κύτταρα διαφέρουν από τα άλλα σε ό,τι αφορά την ωριμότητά τους.

Τα πιο ανώριμα βλαστικά κύτταρα μπορούν να αναπτυχθούν σε διάφορους τύπους κυττάρων, ενώ πιο ώριμα κύτταρα είναι σε θέση να μετατραπούν μόνον σε ορισμένους τύπους κυττάρων.

Με μόλις 5’ συλλογής βλαστικών κύτταρων, προσφέρετε ζωή στο παιδί σας!!

** Το άρθρο απευθύνεται σε Ενήλικες (Μελλοντικούς γονείς- έγκυες γυναίκες).

Από My Cells / Πρότυπα Εργαστήρια Βιοτεχνολογίας ΕΠΕ και την Τζένη Συκιώτη, Health Manager. info@mycells.gr

Τζένη Συκιώτη

Τζένη Συκιώτη

Health Manager

Η Τζένη Συκιώτη είναι μάνατζερ υγείας. Η ιδιότητα της ως μανατζερ υγειας μπορεί να αφήνει ερωτηματικά όμως εμπεριέχει το όραμα της μέσα από την εργασία της. Δουλεύει πάνω από 10 χρόνια στον χώρο της υγείας, καταλήγοντας πως ο πιο σημαντικός της ρόλος εκτός από την επιστημονική ενημέρωση για την εξελιξη και την ορθή λειτουργία του βιοτεχνολογικού εργαστηρίου, είναι η ενημέρωση του κόσμου! Η ενημέρωση του κόσμου για την πρόοδο της ιατρικής, της βιολογίας, της χημείας, μαζί με την σωστή πρόληψη μπορεί να σώσει ζωέες! Η προτεραιότητά της είναι η ασφάλεια κ η καλή υγεία!

Διαβάστε περισσότερα
MY CELLS / ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΕ

Σε συνεργασία με:

MY CELLS / ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΕ

Σας καλωσορίζουμε με πολλή χαρά στην ομάδα της MY CELLS η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό την ιδιωτική φύλαξη βλαστικών κυττάρων. Η εφαρμογή των κυττάρων αυτών, στοχεύει στην αντιμετώπιση καρδιακών, νευρολογικών, ηπατικών παθήσεων, αυτοάνοσων νοσημάτων καθώς και στην ανάπλαση – αναγέννηση κατεστραμμένων οστών, χόνδρων και κυττάρων. Είναι χαρά μας να έχουμε στην ομάδα μας μια επιστημονική ομάδα που φροντίζει για την μελλοντική υγεία των παιδιών μας.

Διαβάστε περισσότερα