Βλαστοκύτταρα και Φύλαξη: Η φύλαξη βλαστοκυττάρων αφορά τις εγκυμονούσες, τους μελλοντικούς γονείς, αφού είναι μια διαδικασία συλλογής αίματος και ιστού του ομφάλιου λώρου μέσα από την οποία κρατάμε τα πρώτα κύτταρα από το μωράκι κατά τον τοκετό της γυναίκας.
Αυτά φυλάσσονται σε ειδικές συνθήκες ως μόσχευμα πλέον, έτσι ώστε να ασφαλίσετε την υγεία του παιδιού σας στο μέλλον αν νοσήσει από δύσκολες ασθένειες.

Αυτό το άρθρο προσφέρει ενημέρωση στους μελλοντικούς γονείς για την υγεία, την ασφάλεια και την πρόληψη της οικογένειας τους με την βοήθεια των βλαστικών κυττάρων. Ας δούμε τα βασικά σημεία του άρθρου.
1. Τι είναι τα βλαστικά κύτταρα;
2. Λόγοι για να φυλάξεις τα βλαστοκύτταρα του παιδιού σου:
- Ασφάλεια και υγεία του μωρού σας
- Σωστή πρόληψη
- Μοναδικό μόσχευμα
- Αναίμακτη διαδικασία
Τι είναι τα βλαστοκύτταρα;
Τα αρχέγονα κύτταρα που έχουν την ικανότητα να διαφοροποιούνται σε όλους τους τύπους κυττάρων ενός οργανισμού. Οι διαφορετικοί τύποι κυττάρων μέσα στο σώμα προέρχονται όλα από τα βλαστικά κύτταρα – «βλαστάνουν» από αυτά – έτσι πήραν και το όνομά τους.
Τα μοναδικά τους χαρακτηριστικά είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο τα βλαστικά κύτταρα θεωρούνται μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών, ιδιαίτερα για τον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής όπου και μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία πολλών ασθενειών.
Πώς λειτουργεί το βλαστοκύτταρα ως μεταμόσχευμα;
Όταν μεταμοσχευθούν στο σώμα ενός ασθενούς, τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να επισκευάσουν ή να αντικαταστήσουν κατεστραμμένα ή άρρωστα κύτταρα, βελτιώνοντας έτσι την υγεία του ασθενούς και, σε πολλές περιπτώσεις, σώζοντας τη ζωή του.
Αν έπρεπε να συνοψίσουμε την αξία των βλαστικών κυττάρων σε μία λέξη, αυτή θα ήταν «η δυναμική» και αυτό γιατί τα βλαστικά κύτταρα έχουν εξαιρετικές και απεριόριστες δυνατότητες– δεν είναι μόνο τα δομικά στοιχεία των οργάνων και των ιστών μας, του αίματος και του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αλλά έχουν και την ικανότητα να εξελιχθούν σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα.

Τα βλαστικά κύτταρα συνοπτικά
- Είναι κύτταρα στην πιο αρχική τους μορφή (αρχέγονα).
- Δεν έχουν συγκεκριμένο ρόλο ή λειτουργία (εξειδίκευση).
- Μπορούν να αυτοανανεώνονται ή να διαφοροποιούνται σε άλλους τύπους κυττάρων.
- Ανάλογα με το περιβάλλον, μετατρέπονται στο είδος των κυττάρων που χρειάζεται π.χ. αν βρεθούν στην καρδιά θα γίνουν καρδιακός ιστός.
Βλαστοκύτταρα υπάρχουν:
- στο έμβρυο καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
- στο αίμα και τον ιστό του ομφάλιου λώρου κατά τη γέννηση.
- σε συγκεκριμένους ιστούς των ενηλίκων, όπως ο μυελός των οστών, το λίπος και ο οδοντικός πολφός.
Για ποιους λόγους είναι καλό να γίνει φύλαξη βλαστοκυττάρων;
Σύμφωνα με τα παραπάνω αντιλαμβάνεστε πως η πρόληψη για τη φύλαξη των βλαστικών κυττάρων του μωρού σας μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία του στο μέλλον.
Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν πάρα πολλές μελέτες κατά τα προηγούμενα χρόνια που ασχολήθηκαν με το πώς μπορούν διάφορα είδη βλαστικών κυττάρων, υπό κατάλληλες συνθήκες, να διαφοροποιηθούν σε κύτταρα άλλου ή διαφορετικού ιστού, ακόμα και αν δεν ήταν αρχικά προγραμματισμένα για κάτι τέτοιο. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται πλαστικότητα.
Τι είναι το φαινόμενο πλαστικότητα;
Είναι άλλη μία εξαιρετικά σημαντική ιδιότητα των βλαστικών κυττάρων που διευκολύνει τις κυτταρικές θεραπείες. Έτσι, πολλές ερευνητικές ομάδες αναφέρουν πως κατάφεραν να οδηγήσουν π.χ. τα βλαστοκύτταρα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος στο να γίνουν εντελώς διαφορετικοί τύποι κυττάρων, όπως ηπατικά, κύτταρα των πνευμόνων, κύτταρα που εκκρίνουν ινσουλίνη και C-πεπτίδιο όπως του παγκρέατος, νευρικά κύτταρα κλπ.

Ποια είναι τα ιατρικά οφέλη;
Δεν υπάρχει αμφιβολία για τα άμεσα αλλά και τα δυνητικά ιατρικά οφέλη από τη χρήση των βλαστικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των νέων θεραπειών για την αντιμετώπιση νευρολογικών διαταραχών, όπως η νόσος Alzheimer, Parkinson, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης.
Τι είναι καλό να προσέξουμε;
Ωστόσο, υπάρχουν ηθικές ανησυχίες για μερικές από τις πηγές αυτών των κυττάρων και κατά κύριο λόγο για τα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα, που προέρχονται από έμβρυα που έχουν δημιουργηθεί μέσω εξωσωματικής και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.
Το αίμα και ο ιστός του ομφαλίου λώρου, με τα οποία ασχολείται η MyCells, δεν είναι τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα και συνεπώς δεν είναι αμφιλεγόμενα.
Από My Cells / Πρότυπα Εργαστήρια Βιοτεχνολογίας ΕΠΕ και την Τζένη Συκιώτη, Health Manager. info@mycells.gr

Τζένη Συκιώτη
Health Manager
Η Τζένη Συκιώτη είναι μάνατζερ υγείας. Η ιδιότητα της ως μανατζερ υγειας μπορεί να αφήνει ερωτηματικά όμως εμπεριέχει το όραμα της μέσα από την εργασία της. Δουλεύει πάνω από 10 χρόνια στον χώρο της υγείας, καταλήγοντας πως ο πιο σημαντικός της ρόλος εκτός από την επιστημονική ενημέρωση για την εξελιξη και την ορθή λειτουργία του βιοτεχνολογικού εργαστηρίου, είναι η ενημέρωση του κόσμου! Η ενημέρωση του κόσμου για την πρόοδο της ιατρικής, της βιολογίας, της χημείας, μαζί με την σωστή πρόληψη μπορεί να σώσει ζωέες! Η προτεραιότητά της είναι η ασφάλεια κ η καλή υγεία!
Διαβάστε περισσότερα
Σε συνεργασία με:
MY CELLS / ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΕ
Σας καλωσορίζουμε με πολλή χαρά στην ομάδα της MY CELLS η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό την ιδιωτική φύλαξη βλαστικών κυττάρων. Η εφαρμογή των κυττάρων αυτών, στοχεύει στην αντιμετώπιση καρδιακών, νευρολογικών, ηπατικών παθήσεων, αυτοάνοσων νοσημάτων καθώς και στην ανάπλαση – αναγέννηση κατεστραμμένων οστών, χόνδρων και κυττάρων. Είναι χαρά μας να έχουμε στην ομάδα μας μια επιστημονική ομάδα που φροντίζει για την μελλοντική υγεία των παιδιών μας.
Διαβάστε περισσότερα- 2010 Apr 28;303(16):1617-24. doi: 10.1001/jama.2010.491.Hematopoietic stem cell transplantation: a global perspective.Gratwohl A,Baldomero H,Aljurf M,Pasquini MC,Bouzas LF,Yoshimi A,Szer J,Lipton J,Schwendener A,Gratwohl M,Frauendorfer K,Niederwieser D,Horowitz M,Kodera Y;Worldwide Network of Blood and Marrow Transplantation.
- Hematopoietic stem/progenitor cells, generation of induced pluripotent stem cells, and isolation of endothelial progenitors from 21- to 23.5-year cryopreserved cord blood.Broxmeyer HE, Lee MR, Hangoc G, Cooper S, Prasain N, Kim YJ, Mallett C, Ye Z, Witting S, Cornetta K, Cheng L, Yoder MC. 2011 May 5;117(18):4773-7.
- https://www.eetoa.gr
- https://www.mycells.gr