Γνωρίζεις ότι ένα παιδί καταπίνει 2.000 φορές κάθε μέρα; Τώρα φαντάσου, εάν κάθε φορά που ένα παιδί καταπίνει, σπρώχνει με  τη γλώσσα του τα μπροστινά δόντια του… Και τις 2.000 φορές, κάθε μέρα τα δόντια του σπρώχνονται από τη γλώσσα και ελαφρώς προωθούνται! Αυτό ειναι η Εξώθηση Γλώσσας!

Αυτή η συνήθεια -Εξώθηση Γλώσσας (Tongue Thrust) – μπορεί να προκαλέσει προβλήματα:

 • στην οδοντοστοιχία,
 • το δάγκωμα,
 • το μάσημα / φαγητό
 • και μερικές φορές στην ομιλία.

Ας το δούμε, όμως, αναλυτικότερα…

Εξώθηση Γλώσσας, είναι η συνήθεια του να σπρώχνεις τη γλώσσα πάνω ή ανάμεσα στα άνω μπροστινά δόντια κατά την κατάποση ή/και την ομιλία.

Αναφέρεται, επίσης, συνήθως ως αντίστροφη ή ανώριμη κατάποση και είναι φυσιολογική σε βρέφη και νήπια. Κανονικά, τα παιδιά θα ξεπεράσουν αυτό το μοτίβο κατάποσης. Ωστόσο, εάν δεν το κάνουν, ένας Λογοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει στην επανεκπαίδευση των μυών σε ένα φυσιολογικό πρότυπο κατάποσης.

Τι την προκαλεί, όμως; Ποια είναι τα αίτια;

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες εξώθησης της γλώσσας:

 • στοματικές συνήθειες (π.χ. πιπίλισμα αντίχειρα, δάγκωμα νυχιών, μύτη των χειλιών, σφίξιμο και λείανση των δοντιών),
 • αλλεργίες,
 • διογκωμένες αμυγδαλές και αδενοειδής (κρεατάκια)
 •  και/ή κληρονομικοί παράγοντες

Ποια είναι τα αποτελέσματα της εξώθησης αυτής;

 • Ομιλία: Εάν επηρεαστεί η ομιλία, οι ήχοι που πιθανότατα θα παράγονται λανθασμένα είναι οι /σ, ζ, ξ, ψ, τσ, τζ/. Για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να εκφέρει τη λέξη /σαλάτα/ ως /θαλάτα/.  

Επίσης, οι ήχοι /τ, ντ, ν και λ/ μπορεί να παραμορφωθούν, λόγω μυϊκής αδυναμίας στην άκρη της γλώσσας. Μερικές φορές, ωστόσο, ο λόγος μπορεί να μην επηρεάζεται καθόλου.

 • Οδοντοφυΐας: Επειδή η γλώσσα πιέζει υπερβολικά τα μπροστινά δόντια, μπορεί να επανατοποθετηθούν προς τα εμπρός και προς τα πάνω σε ένα ανοιχτό δάγκωμα (τόξο). Ένα ανοιχτό δάγκωμα συμβαίνει, όταν ένα παιδί δαγκώνει τους πίσω γομφίους του, αλλά τα μπροστινά πάνω και κάτω δόντια δεν εφάπτονται. Η ώθηση της γλώσσας μπορεί να αντιστρέψει την ορθοδοντική εργασία που έχει ήδη γίνει.
 • Φαγητό (Πλημμελής Κατάποση): Ένα παιδί με Tongue Thrust, συχνά μασάει το φαγητό με τα χείλη του ανοιχτά, παίρνει μεγάλες ποσότητες φαγητού  και καταπίνει πριν να μασήσει εντελώς το φαγητό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θορυβώδη μάσηση και κατάποση και σε ακατάστατο χώρο φαγητού. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει αναστάτωση στο στομάχι από την κατάποση υπερβολικού αέρα κατά τη διάρκεια του φαγητού.

Μπορεί να «διορθωθεί»;

Μπορεί να διαγνωστεί από οδοντίατρο, ορθοδοντικό, λογοθεραπευτή. Ένας Λογοθεραπευτής μπορεί να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα θεραπείας για να βοηθήσει στην αποκατάσταση εξώθηση της γλώσσας. Αυτό το σχέδιο μπορεί να περιλαμβάνει στόχους για:

 • τη μείωση ανεπιθύμητων στοματικών συνηθειών (π.χ. πιπίλισμα αντίχειρα)
 • τη βελτίωση της ευαισθητοποίησης των μυών που χρησιμοποιούνται στο στόμα και στο πρόσωπο
 • τη βελτίωση της ευαισθητοποίησης για τις στάσεις του στόματος και της γλώσσας
 • τη βελτίωση του μυϊκού συντονισμού και της δύναμης
 • τη βελτίωση των δεξιοτήτων άρθρωσης
 • τη βελτιώστε τα πρότυπα κατάποσης.

Η Εξώθηση της Γλώσσας, από μόνη της πιθανότατα, δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο. Ωστόσο, εάν εντοπιστεί έγκαιρα (περίπου στα 5 με 6 έτη), ένα παιδί μπορεί να είναι επιλέξιμο να ενταχθεί σε ένα εξατομικευμένο λογοθεραπευτική παρέμβαση.

Δημιούργησε στιγμές που θα θυμάται το παιδί σου για πάντα με το Τετράδιο Φαντασίας!

Εάν σου άρεσε το άρθρο της Στέλλας Ζαντίδου, δες και το βίντεο της για τη συνεργασία γονέα και θεραπευτή:

Από τη Στέλλα Ζαντίδου, Λογοθεραπεύτρια.
speechfourfouri@gmail.com

Στέλλα Ζαντίδου

Στέλλα Ζαντίδου

Λογοθεραπεύτρια

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των expert τη Στέλλα Ζαντίδου, κλινική Λογοθεραπεύτρια και υπεύθυνη του Πρότυπου Κέντρου Λογοθεραπείας «Φουρφούρι» στην πόλη της Καστοριάς. Το Φουρφούρι αποτελεί έναν όμορφο χώρο, φιλικό προς κάθε παιδί και την οικογένειά του. Στόχος της Στέλλας είναι η δημιουργία ομάδας, μέσω του τριγώνου παιδί- γονέας- θεραπευτής, για να επιτευχθούν πιο σύντομα και ολιστικά οι θεραπευτικοί στόχοι. Επίσης, οι δράσεις που πραγματοποιεί στον χώρο της, αποσκοπούν στην ενίσχυση της περιβαντολλογικής συνείδησης και της ανάπτυξης της επικοινωνίας και των δεξιοτήτων, μέσα από κατασκευές, μουσική και φυσικά, το παιχνίδι. Αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας, αποτελεί η συζήτηση, καθοδήγηση και στήριξη του γονέα, ο οποίος αποτελεί πρότυπο για το κάθε παιδί.

Διαβάστε περισσότερα