Πίνακας περιεχομένων

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ποια είναι η σύσταση του μητρικού γάλακτος μετά τον 6ο μήνα θηλασμού, τι προσφέρει στο βρέφος και κατά πόσο καλύπτει τις διατροφικές, ενεργειακές και ανοσολογικές ανάγκες των βρεφών μετά τον 6ο μήνα ζωής.

Τι αλλαγές συμβαίνουν στη σύσταση του μητρικού γάλακτος μετά τον 6ο μήνα θηλασμού;

Μακροθρεπτικά συστατικά

Τα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος) αλλάζουν κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Στις μητέρες που θήλασαν για περισσότερο από 18 μήνες, βρέθηκε ότι το λίπος και η πρωτεΐνη αυξήθηκαν ενώ οι υδατάνθρακες μειώθηκαν σημαντικά μετά τον 12ο μήνα, ενώ μετά το 2ο έτος και μέχρι το 4ο έτος, η συγκέντρωση λίπους, πρωτεΐνης και υδατανθράκων στο μητρικό γάλα παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα. Φαίνεται πως η πηγή ενέργειας από το μητρικό γάλα για τα μεγαλύτερα παιδιά είναι κυρίως το λίπος, ενώ για τα μικρότερα είναι οι υδατάνθρακες. Με τον τρόπο αυτό το μητρικό γάλα προσαρμόζεται ώστε να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν.

Οι μικρότερες συγκεντρώσεις υδατανθράκων στο μητρικό γάλα  και οι αυξημένες συγκεντρώσεις λίπους όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, φαίνεται να σχετίζονται με μειωμένες πιθανότητες παχυσαρκίας και αυξημένου δείκτη μάζας σώματος στα παιδιά αυτά. (Czosnykowska-Łukacka M, 2018)

Σπάμε το στερεότυπο: Μετά τους 6 μήνες, το γάλα γίνεται νερό!

Μικροθρεπτικά συστατικά

Τι συμβαίνει όμως με τα μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, ασβέστιο, κλπ)

Σε  έρευνες που έχουν γίνει, μετά τους 12 μήνες, μια ποσότητα 448ml μητρικού γάλακτος καλύπτει:

  • Το 29% των ενεργειακών απαιτήσεων του παιδιού,
  • Το 43% των αναγκών του σε πρωτεΐνη,
  • Το 36% των αναγκών του σε ασβέστιο,
  • Το 75% των αναγκών σε βιταμίνη Α,
  • Το 76% των αναγκών σε φολικό οξύ (folate),
  • To 94% των αναγκών σε βιταμίνη Β12,
  • Το 60% των αναγκών σε βιταμίνη C

(Dewey, 2001).

Οι βιταμίνες Κ και D υπάρχουν σε μικρά ποσοστά στο μητρικό γάλα, ενώ ο ψευδάργυρος μειώνεται όσο απομακρυνόμαστε από τον τοκετό.

Σπάμε το στερεότυπο: Μετά τους 6 μήνες, το γάλα γίνεται νερό!

Αντισώματα, αυξητικοί παράγοντες, ανοσολογικοί παράγοντες, ζωντανά κύτταρα

Αντισώματα και ανοσολογικοί παράγοντες υπάρχουν στο μητρικό γάλα σε όλη τη διάρκεια της γαλουχίας, καλύπτοντας το παιδί που μέχρι και τον 6ο χρόνο ζωής έχει ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Εκατομμύρια ζωντανά κύτταρα και βλαστοκύτταρα, συμβάλλουν στην υγεία του μωρού και του παιδιού για όσο καιρό θηλάζει. 

Το m-RNA, συνεχίζει και μετά τους 6 μήνες να μεταφέρει πληροφορίες και βοηθά το παιδί να προσαρμοστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο περιβάλλον του. 

Με αυτόν τον τρόπο, το μητρικό γάλα συνεχίζει να προγραμματίζει την υγεία του παιδιού,  και συμβάλλει στη σωματική, διανοητική και ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη, τόσο για το διάστημα που θηλάζει, όσο και για όλη του τη ζωή. (Institute of Medicine, 1991)

Σοφία Δούμα

Σοφία Δούμα

Μαία, Σύμβουλος Θηλασμού

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Σοφία Δούμα. Η Σοφία είναι Μαία, Εκπαιδευτικός, διεθνώς πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC και πιστοποιημένη Birthlight™ Perinatal Yoga Instructor. Είναι επίσης μητέρα πέντε παιδιών. Οι εμπειρίες που βίωσε η ίδια με τον θηλασμό των 5 παιδιών της, την ενέπνευσαν να διευρύνει περισσότερο τις γνώσεις της. Μαζί με την Αφροδίτη Κονδύλη, είναι συνιδρύτριες του Κύκλου. Τη Σοφία θα τη βρεις στον Κύκλο να παρέχει την υποστήριξή της με σεμινάρια, ομιλίες και workshops ως Σύμβουλος Θηλασμού σε κάθε στάδιο της μητρότητας, από την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τον θηλασμό μέχρι τη σύνδεση της Γυναίκας με το σώμα της και το παιδί της, μέσω μαθημάτων prenatal-postnatal yoga. Το όνειρό της είναι η υποστήριξη και η φροντίδα προς τις γυναίκες και την οικογένεια, με ενσυναίσθηση και σεβασμό. #projectparenting #meetourexpert

Διαβάστε περισσότερα
Κύκλος

Σε συνεργασία με:

Κύκλος

Ο Κύκλος ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών και των οικογενειών τους. Λειτουργεί από το 2015, στηρίζοντας τη γυναίκα ολιστικά, στην περιγεννητική περίοδο, στη γονεϊκότητα αλλά και σε κάθε άλλη στιγμή που το έχει ανάγκη. Μάθε περισσότερα για τον Κύκλο στην πλατφόρμα μας!

Διαβάστε περισσότερα

Czosnykowska-Łukacka M, K.-O. B.-P. (2018, Dec 3). Breast Milk Macronutrient Components in Prolonged Lactation. Nutrients. doi:10.3390/nu10121893

Dewey. (2001, Feb). Nutrition, growth, and complementary feeding of the breastfed infant. Pediatr Clin North Am, 1(48). doi:10.1016/s0031-3955(05)70287-x

Institute of Medicine. (1991). Nutrition During Lactation. Washington, DC: The National Academies Press. doi:10.17226/1577