Πίνακας περιεχομένων

Αναρωτιέσαι αν χρειάζεται να φασκιώσεις ή να μην φασκιώσεις το μωρό σου; Διάβασε το άρθρο!

Να φασκιώσεις ή να μην φασκιώσεις το μωρό σου;

Φασκιώνεις το μωρό σου ή αναρωτιέσαι αν πρέπει να το φασκιώσεις;

Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι το φάσκιωμα ή η σπαργανοποίηση είναι σωτήρια και κάθε γονιός πρέπει να το δοκιμάσει, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι μια επιβλαβής πρακτική.

Τελικά τι ισχύει;

#Μαίαγαπη δημιουργήθηκε αυτός ο σύντομος οδηγός για να διευκολύνουμε τη διαδικασία για εσένα και να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις σου.

Τι είναι το φάσκιωμα;

Οι νέοι γονείς συχνά μαθαίνουν πώς να φασκιώσουν το βρέφος τους από τις μαίες στο μαιευτήριο πριν το εξιτήριο ή ακόμα κι από τα μαθήματα «ανώδυνου» τοκετού και προετοιμασίας για τη γονεϊκότητα. Ένα λεπτό πανί τυλιγμένο γύρω από το σώμα του μωρού μπορεί να προσομοιάζει το αίσθημα φωλιάς που υπήρχε μέσα στη μήτρα και να βοηθήσει το νεογέννητό να ηρεμήσει. Όταν γίνεται σωστά, το φάσκιωμα μπορεί να είναι μια αποτελεσματική τεχνική για να βοηθήσει τα βρέφη να ηρεμήσουν και να προάγουν τον ύπνο.

Ποια τα οφέλη όταν φασκιώνεις το μωρό σου;

 • Μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο, πιο υγιή ύπνο.
 • Μπορεί να ηρεμήσει ένα μωρό που κλαίει.
 • Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).
 • Μειώνει την υπερένταση.
 • Περιορίζει το αντανακλαστικό του ξαφνιάσματος.
 • Εξαλείφει τις κουβέρτες.
 • Αποτρέπει το ξύσιμο του προσώπου.
 • Διατηρεί μια ασφαλή θέση ύπνου.
 • Καταπραΰνει τους κολικούς.

Ποιοι οι κίνδυνοι και τα μειονεκτήματα του φασκιώματος;

 • Μπορεί να επηρεάσει την έναρξη του θηλασμού.
 • Μπορεί να επηρεάσει το υγιές βάρος ενός νεογέννητου.
 • Μπορεί να επηρεάσει τη θερμότητα του σώματος του μωρού.
 • Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δυσπλασίας του ισχίου.
Να φασκιώσεις ή να μην φασκιώσεις το μωρό σου;
Να φασκιώσεις ή να μην φασκιώσεις το μωρό σου;

Τα «ναι» και τα «όχι» του φασκιώματος:

✔️ Βάλε το μωρό σου ανάσκελα για να κοιμάται ενώ είναι φασκιωμένο.

✔️ Χρησιμοποίησε μια ελαφριά βαμβακερή κουβέρτα που αναπνέει και δεν μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση.

❌ Μην καλύπτεις το πρόσωπο και τους ώμους του μωρού σου.

❌ Μην τυλίγεις πολύ σφιχτά.

Ποια η σωστή θέση ύπνου για ένα φασκιωμένο μωρό;

Για να μειώσεις τον κίνδυνο του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS), είναι σημαντικό να βάζεις το μωρό σου να κοιμάται ανάσκελα – κάθε φορά που το βάζεις για ύπνο. Αυτό μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντικό εάν το μωρό σου είναι φασκιωμένο. Μερικές μελέτες έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο SIDS και ακούσιας ασφυξίας, όταν τα μωρά φασκιωθούν και τοποθετηθούν μπρούμυτα ή στο πλάι για να κοιμηθούν. Εάν τα μωρά είναι φασκιωμένα, θα πρέπει να τοποθετούνται μόνο στην πλάτη τους και να παρακολουθούνται συχνά από τους γονείς- φροντιστές ώστε να μην γυρίσουν. Θες να μάθεις κι άλλα για το βρεφικό ύπνο; Δες το ebook μας «Βρεφικός Ύπνος».

Πότε είναι καλό να σταματήσεις να φασκιώνεις το μωρό;

Μόλις το μωρό σου δείξει σημάδια ότι προσπαθεί να γυρίσει.

Μερικά μωρά αρχίζουν να γυρνάνε ήδη από την ηλικία των 2 μηνών, αλλά κάθε μωρό είναι διαφορετικό. Θα λέγαμε γύρω στους τρεις- τέσσερις μήνες ζωής, αν πρέπει να το τοποθετήσουμε σε κάποια ηλικιακή κλίμακα. Δεν υπάρχουν ερευνητικά στοιχεία σχετικά με τον κίνδυνο SIDS που να σχετίζεται με το αν τα χέρια βρίσκονται μέσα ή έξω από το πανί.

Η συμβουλή της μαίας: Το φάσκιωμα δεν λειτουργεί για όλα τα νεογέννητα. Αν και μερικά μωρά αισθάνονται άνετα κι ασφαλή, άλλα μωρά θα κλωτσήσουν και θα παλέψουν ενάντια στον περιορισμό τους.

Έρρικα Κοκκόση

Έρρικα Κοκκόση

Ανεξάρτητη Μαία, Εκπαιδευτικός

Η Έρρικα Κοκκόση είναι Ανεξάρτητη Μαία & Εκπαιδευτικός. Στόχος της η φροντίδα που παρέχει να προωθεί, προστατεύει και να υποστηρίζει την ανθρώπινη, αναπαραγωγική, σεξουαλική υγεία αλλά και τα δικαιώματα των γυναικών σεβόμενη την εθνική αλλά και πολιτισμική πολυμορφία. Η φροντίδα που παρέχει η μαία βασίζεται στις ηθικές αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ενώ η αγάπη, μπορεί να θεωρηθεί ως μηχανισμός που υποβοηθά την δημιουργία, ειδικότερα μακροπρόθεσμων σχέσεων αμοιβαίας αλληλοϋποστήριξης, με σκοπό την εδραίωση αισθημάτων ασφάλειας κι εμπιστοσύνης σε τόσο ευαίσθητες και κρίσιμες περιόδους όπως της εγκυμοσύνης, του τοκετού, της λοχείας, του θηλασμού. Η καθημερινότητά της ως ανεξάρτητη μαία βασίζεται στη μαιευτική τέχνη κι επιστήμη, γαλουχείται όμως από την Αγάπη.

Διαβάστε περισσότερα

UNICEF, THE SMART BOOK FOR MUM AND DAD Basic tips for the parents of young children (from birth to the age of three), Belgrade, 2009.

UNICEF, Health Professionals’ Guide to Caring for your Baby at Night, UK, 2021.

Nelson, E.A.S. & Taylor, B.J. (2001). International child care practices study: infant sleeping environment. Early Human Development, 62, 43-55.

NHS, Helping your baby to sleep, 2021 Ανακτήθηκε από: https://www.nhs.uk/conditions/baby/caring-for-a-newborn/helping-your-baby-to-sleep/?fbclid=IwAR3vFz68nj4lbiQs4KcMq_DKHQxUZOmu94bjrWUhllZzLn2QzgOfbnE3a-A

Κοκκόση Ε., Project Parenting, Ebook «Βρεφικός Ύπνος», 2022.