Κάθε ζευγάρι θα μπορούσε να επιλέξει να γεννήσει το μωρό του με έναν κολπικό τοκετό μετά από καισαρική τομή και αυτό που θα πρέπει να σε ενθαρρύνει είναι ότι το 90% των γυναικών που έχουν υποβληθεί σε καισαρική τομή είναι υποψήφιες για VBAC. Στις περισσότερες μελέτες βλέπουμε ότι περισσότερο από το 80%, δηλαδή περίπου 3 στις 5 γυναίκες, που έχουν προηγουμένως υποβληθεί σε καισαρική τομή μπορούν να γεννήσουν επιτυχώς με φυσιολογικό τοκετό.

Οι λόγοι που τα περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν τη μέθοδο του φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική:

1. Το μέγεθος της οικογένειας που θέλουν να αποκτήσουν και οι μελλοντικές εγκυμοσύνες:

Εάν σκοπεύετε να αποκτήσετε περισσότερα από δύο παιδιά, οι κολπικοί τοκετοί μειώνουν τους κινδύνους που εμφανίζονται από τις πολλαπλές καισαρικές τομές, όπως ο προδρομικός και διεισδυτικός πλακούντας, οι συμφύσεις, η αιμορραγία μετά τον τοκετό και η ανάγκη μετάγγισης αίματος ή ακόμα και της υστερεκτομής.

2. Χαμηλότεροι κίνδυνοι ιατρικών επιπλοκών:

Ο κολπικός τοκετός έχει χαμηλότερο κίνδυνο για υπερβολική αιμορραγία, μόλυνση, τραυματισμό των κοιλιακών οργάνων και επιπλοκές που συνοδεύουν τις μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις.

3. Χρόνος ανάρρωσης:

Οι vbac τοκετοί έχουν μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο και συνήθως μπορείτε να επιστρέψετε στην κανονική σας δραστηριότητα νωρίτερα από ότι με μια καισαρική τομή.

4. Εξατομικευμένη φροντίδα:

Η επιλογή κολπικού τοκετού επιτρέπει μεγαλύτερη ελευθερία στις επιλογές του τοκετού, στο μέρος που μπορεί να γίνει και στους επαγγελματίες. Η εξατομικευμένη φροντίδα (one to one care) είναι απαραίτητη για πολλούς γονείς.

Τα οφέλη του κολπικού τοκετού vbac για τη μητέρα

Οι μέλλουσες μητέρες έχουν να κερδίσουν πολλά οφέλη από τον vbac τοκετό που δεν θα τα είχαν μέσω της καισαρικής τομής.

Αρχικά, ο vbac τοκετός έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο πόνο στην ανάρρωση και επίσης σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο. Συνήθως, μέσα σε 1-2 ημέρες, η νέα μητέρα είναι σε θέση να επιστρέψει στο σπίτι της με το νεογέννητο μωρό της.

Το σώμα κατά τη διάρκεια του τοκετού δημιουργεί υποδοχείς ωκυτοκίνης. Η έκκριση της ωκυτοκίνης σηματοδοτεί και την παραγωγή ενδορφίνων που βοηθούν στη μείωση του πόνου και την ενίσχυση του συναισθηματικού δεσμού. Επίσης καταγράφεται μικρότερη εμφάνιση αιμορραγίας, αφού η έκκριση ωκυτοκίνης λειτουργεί προφυλακτικά.

Ο κολπικός τοκετός επιτρέπει επίσης την άμεση δυνατότητα για θηλασμό, ενώ δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσετε τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να συνοδεύουν την καισαρική τομή. Ο vbac τοκετός θα επιτρέψει στη μητέρα να είναι σε πλήρη εγρήγορση και να είναι σε θέση να θηλάσει αμέσως το μωρό της, και αυτό επιτρέπει μια μεγάλη ευκαιρία δεσμού για τη μητέρα και το παιδί στις πρώτες στιγμές της ζωής.

Τα οφέλη του κολπικού τοκετού vbac για το μωρό

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα όταν πρόκειται για vbac τοκετό είναι ότι το μωρό εκτίθεται σε αυτό που είναι γνωστό ως “μικροβίωμα” από τον γεννητικό σωλήνα της μητέρας του. Καθώς το μωρό κινείται μέσω του γεννητικού σωλήνα, το υγρό περνάει από τη μύτη και το στόμα του μωρού, φτάνοντας στο πεπτικό σύστημα. Αυτό το υγρό περιέχει τα ωφέλιμα μικρόβια, τα οποία είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού, ενώ ταυτόχρονα καταπολεμούν τα επιβλαβή μικρόβια που προσπαθούν να εισέλθουν στο πεπτικό σύστημα του μωρού.

Τα μωρά που γεννιούνται κολπικά μπορεί επίσης να έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων, όπως το άσθμα και οι τροφικές αλλεργίες. Μπορεί επίσης να έχουν μικρότερο κίνδυνο να αποκτήσουν δυσανεξία στη λακτόζη καθώς μεγαλώνουν. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή είναι πιο πιθανό να νοσηλευτούν για παθήσεις όπως το άσθμα και οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τέλος, τα μωρά που γεννιούνται με vbac τοκετό είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν παροδική ταχύπνοια τις πρώτες ώρες ζωής του. Είναι μια κατάσταση κατά την οποία παγιδεύεται υγρό στους πνεύμονες του νεογέννητου και χρειάζεται περισσότερο χρόνο προσαρμογής και αυξάνει παρεμβάσεις όπως η χρήση οξυγόνου. Το νεογέννητο ενός vbac αφού διέρχεται από τον κολπικό σωλήνα, το περιττό υγρό συμπιέζεται από τους πνεύμονες του μωρού πράγμα που δρα θετικά στη μη εμφάνιση της συγκεκριμένης κατάστασης.

Σε αυτό το σημείο θα σου παραθέσω µια τοποθέτηση από µια γυναίκα που προετοιμαζόμασταν μαζί για το vbac τοκετό της:

«Ανακούφιση. Σήμερα ένιωσα τη δύναμη που μας δίνει η φύση και στεναχωρήθηκα για την άγνοια που έχουμε όλες. Στον τοκετό μου θέλω να συνδεθώ με το σώμα μου, να υπάρχει ηρεμία, γνώση του τι συμβαίνει, να είμαι σε θέση να καλωσορίσω το μωράκι μου με τον τρόπο που αρμόζει, με σεβασμό και αγάπη.»

Η παραπάνω τοποθέτηση λοιπόν είναι τα πραγματικό όφελος του να επιλέγεις το τρόπο που θέλεις να γεννήσεις. Επιλέγεις συνειδητά τι θέλεις να νιώσεις στο σώμα σου και πώς θέλεις να υποδεχτείς το μωρό σου.

Πώς μπορώ να καταφέρω ένα vbac;

Όταν πρόκειται για vbac τοκετό, τείνουμε να έχουμε φόβους όχι μόνο γύρω από τον ίδιο τον τοκετό, αλλά και όλα τα “τι θα γινόταν αν” και τις αμφιβολίες από προηγούμενες εμπειρίες και τους ανθρώπους γύρω μας.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι δεν υπάρχει αποτυχία σε μια γέννα. κάθε γέννα είναι ένα απίστευτο επίτευγμα, ακόμη και αν καταλήξει στο να χρειαστείς μια επαναληπτική καισαρική τομή. Μια καισαρική τομή με επίκεντρο εσένα μπορεί επίσης να είναι μια ήρεμη και θεραπευτική εμπειρία τοκετού, είτε είναι η πρώτη σας επιλογή είτε όχι.

Τρόποι για να προετοιμαστείς και να σχεδιάσεις έναν vbac τοκετό.

Πριν περάσουμε στους πρακτικούς τρόπους, ας σκάψουμε λίγο πιο βαθιά στις σκέψεις που έχουμε γύρω από τη γέννα και τον τοκετό μας.

Το mindset που θα μας βοηθήσει να καταφέρουμε να κάνουμε πράξη έναν τοκετό vbac περιλαμβάνει μια καθημερινή μας δήλωση στον καθρέφτη:

Όποια μέρα και με κάθε τρόπο, θα καταφέρω να ζήσω τον τοκετό που είναι ιδανικός για το σώμα μου και το μωρό μου.

Σκέψου ότι ο φόβος και οι πεποιθήσεις γύρω από ένα vbac είναι στην ουσία οι σκέψεις μου που τις βάλαμε σε έναν μεγεθυντικό φακό και πια έχουν μεγαλώσει τόσο πολύ που γίνονται η πραγματικότητά μου.

 1. Πάρε ένα φύλλο χαρτί.
 2. Γράψε τους φόβους σου. Ίσως τώρα που πας να τους γράψεις να γίνονται πιο απλοί.
 3. Διάβασέ τους δυνατά.
 4. Τώρα σκίσε το χαρτί.

Έκανες ένα βήμα πιο κοντά στο να πετύχεις τον στόχο σου.

Μάθε να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και το ένστικτό σου. Ξέρω δεν είναι πάντα εύκολο και η εγκυμοσύνη μπορεί να το κάνει ακόμα πιο δύσκολο, αλλά σκέψου ότι το να αγαπάς τον εαυτό σου, να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου, να συγχωρείς τον εαυτό σου είναι από μόνο του ενδυναμωτικό. Ξεκίνα κάθε μέρα με το να φροντίζεις τον εαυτό σου.

Αυτό το άρθρο αποτελεί απόσπασμα από το e-Book “Θέλω να γεννήσω με VBAC: Πώς θα το καταφέρω”.

Γίνε μέλος στο Project Parenting και διάβασε το e-book και μάθε όλα όσα θέλεις για τον VBAC τοκετό, αλλά και όλες τις προϋποθέσεις που χρειάζεσαι για να τον καταφέρεις και όλα όσα χρειάζεσαι για να νιώσεις σιγουριά.

Έλλη Καστρίκα, Οne to one care specialist, Μαία
Τηλέφωνο: 6955962928
Email: mkastrika@gmail.com

 1.  American College of Obstetricians and Gynecologists. Safe prevention of the primary cesarean delivery. Obstetric Care Consensus No. 1. Obstet Gynecol. 2014;123:693–711. [PubMed] [Google Scholar]
 2. Martin JA, Hamilton BE, PhD, et al. Births: Final Data for 2009. Natl Vital Stat Reports.2011;60(1) [PubMed] [Google Scholar]
 3. Martin JA, Hamilton BE, Osterman MJKS. Births in the United States, 2016 Key findings
  Data from the National Vital Statistics System. 2016;(287):1–8.
 4. U.S. Department of Health and Human Services. Healthy People 2020, Objective MICH-7.2.
 5. Martin JA, Hamilton BE, Osterman MJK, Driscoll AK, Drake P. Births: Final Data for 2016.
  Natl Vital Stat Rep. 2018;67(1):1–104. [PubMed] [Google Scholar]
 6. Gregory KD, Fridman M, Korst L. Trends and Patterns of Vaginal Birth After Cesarean Availability in the United States. 2010 [PubMed] [Google Scholar]
 7. Zweifler J, Garza A, Hughes S, Stanich MA, Hierholzer A, Lau M. Vaginal birth after cesarean
  in California: Before and after a change in guidelines. Ann Fam Med. 2006;4(3):228–234.
  doi: 10.1370/afm.544. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
 8. The American College of Obstetrics and Gynecology. Practice Bulletin No. 115: Vaginal Birth
  After Previous Cesarean Delivery. Obstet Gynecol. 2010;116(2 Pt 1):450–463. [PubMed]
  [Google Scholar]
 9. Committee on Practice Bulletins – Obstetrics. Vaginal Birth After Cesarean Delivery. Obstet
  Gynecol. 2017;95(184):e217–e233. [PubMed] [Google Scholar]
 10. Uddin SFG, Simon AE. Rates and success rates of trial of labor after cesarean delivery in the
  United States, 1990–2009. Matern Child Health J. 2013;17(7):1309–1314. doi: 10.1007/
  s10995-012-1132-6. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
 11. Cahill AG, Stamilio DM, Odibo AO, Peipert J, Stevens E, Macones GA. Racial disparity in the
  success and complications of vaginal birth after cesarean delivery. Obstet Gynecol.
  2008;111(3):654. [PubMed] [Google Scholar]
 12. Srinivas SK, Stamilio DM, Stevens EJ, Odibo AO, Peipert JF, Macones Ga. Predicting failure
  of a vaginal birth attempt after cesarean delivery. Obstet Gynecol. 2007;109(4):800–805.
  doi: 10.1097/01.AOG.0000259313.46842.71. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
 13. Hollard AL, Wing DA, Chung JH, et al. Ethnic disparity in the success of vaginal birth after
  cesarean delivery. J Matern Neonatal Med. 2006;19(8):483–487. doi: 10.1080/14767050600847809. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
 14. Metz TD, Stoddard GJ, Henry E, Jackson M, Holmgren C, Esplin S. How do good candidates
  for trial of labor after cesarean (TOLAC) who undergo elective repeat cesarean differ from
  3 1those who choose TOLAC? Am J Obstet Gynecol. 2013;208(6):458, e1–6. doi: 10.1016/j.ajog.2013.02.011. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
 15. Gilbert A, Benjamin A, Abenhaim HA. Does education level influence the decision to undergo elective repeat caesarean section among women with a previous caesarean section? JObstet Gynaecol Can. 2010;32(10):942–947. [PubMed] [Google Scholar]
 16. Pang MW, Law LW, Leung TY, Lai PY, La TK. Sociodemographic factors and pregnancy
  events associated with women who declined vaginal birth after cesarean section. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2009;143(1):24–28. doi: 10.1016/j.ejogrb.2008.10.016. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
 17. Knight HE, Gurol-Urganci I, van der Meulen JH, et al. Vaginal birth after caesarean section:
  a cohort study investigating factors associated with its uptake and success. BJOG.
  2014;121(2):183–192. doi: 10.1111/1471-0528.12508. [PubMed] [CrossRef] [GoogleScholar]
 18. Wise MR, Anderson NH, Sadler L. Ethnic disparities in repeat caesarean rates at Auckland
  Hospital. Aust New Zeal J Obstet Gynaecol. 2013;53:443–450. doi: 10.1111/ajo.12078.
  (November 2012) [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
 19. Barger MK, Dunn JT, Bearman S, DeLain M, Gates E. A survey of access to trial of labor in
  California hospitals in 2012. BMC Pregnancy Childbirth. 2013;13:83. doi:
  10.1186/1471-2393-13-83. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
 20. Leeman LM, Beagle M, Espey E, Ogburn T, Skipper B. Diminishing availability of trial of labor after cesarean delivery in New Mexico hospitals. Obstet Gynecol. 2013;122(2 Pt 1):242–247. doi: 10.1097/AOG.0b013e31829bd0a0. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
 21.  Dahlen HG, Homer CSE. “Motherbirth or childbirth”? A prospective analysis of vaginal birth
  after caesarean blogs. Midwifery. 2013;29(2):167–173. doi: 10.1016/j.midw.2011.11.007.
  [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
 22. Fenwick J, Gamble J, Hauck Y. Believing in birth – Choosing VBAC: The childbirth expecta-
  tions of a self-selected cohort of Australian women. J Clin Nurs. 2007;16(8):1561–1570. doi:
  10.1111/j.1365-2702.2006.01747.x. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
 23. Moffat M, Bell JS, Porter M, et al. Decision making about mode of delivery among pregnant
  women who have previously had a caesarean section: A qualitative study. BJOG An Int J Obstet Gynaecol. 2007;114(1):86–93. doi: 10.1111/j.1471-0528.2006.01154.x. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
 24. Konheim-Kalkstein Y, Barry MM, Galotti K. Examining influences on women’s decision to
  try labour after previous caesarean section. J Reprod Infant Psychol. 2014;32(2):137–147.
  doi: 10.1080/02646838.2013.875133. [CrossRef] [Google Scholar]
 25. Shorten A, Shorten B, Kennedy HP. Complexities of choice after prior cesarean: A narrative
  analysis. Birth. 2014;41(2):178–184. doi: 10.1111/birt.12082. [PubMed] [CrossRef] [Google
  Scholar]
 26. Eden KB, Hashima JN, Osterweil P, Nygren P, Guise JM. Childbirth preferences after cesarean birth: A review of the evidence. Birth. 2004;31(1):49–60. doi: 10.1111/j.0730-7659.2004.0274.x. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
 27. Fenwick J, Gamble J, Hauck Y. Reframing birth: A consequence of cesarean section. J Adv
  Nurs. 2006;56(2):121–130. doi: 10.1111/j.1365-2648.2006.03991_1.x. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]3 2
 28. Meddings F, Phipps FM, Haith-Cooper M, Haigh J. Vaginal birth after caesarean section
  (VBAC): Exploring women’s perceptions. J Clin Nurs. 2007;16(1):160–167. doi: 10.1111/j.1365-2702.2005.01496.x. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
 29. Lau T, Wong S, Li C. A Study of Patients’ Acceptance Toward Vaginal Birth After Cesarean
  Section. Aust New Zeal J Obstet Gynaecol. 1996;36(2):155–158. [PubMed] [Google Scholar]
 30. Konheim-Kalkstein YL, Kirk CP, Berish K, Galotti KM. Owning the birth experience: what
  factors influence women’s vaginal birth after caesarean decision? J Reprod Infant Psychol.
  2017;35(4):410–422. doi: 10.1080/02646838.2017.1320365. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
 31. Scaffidi RM, Posmontier B, Bloch JR, Wittmann-Price R. The Relationship Between Personal Knowledge and Decision Self-Efficacy in Choosing Trial of Labor After Cesarean. J Midwifery Womens Health. 2014;59(3):246–253. doi: 10.1111/jmwh.12173. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
 32. Ridley RT, Davis Pa, Bright JH, Sinclair D. What influences a woman to choose vaginal birth
  after cesarean? J Obstet Gynecol Neonatal Nurs. 2002;31(6):665–672. doi:10.1177/0884217502239212. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
 33. Bernstein SN, Matalon-Grazi S, Rosenn BM. Trial of labor versus repeat cesarean: are pa-
  tients making an informed decision? Am J Obstet Gynecol. 2012;207(3):204, e1–6. doi:
  10.1016/j.ajog.2012.06.057. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
 34. Attanasio LB, Hardeman RR, Kozhimannil KB, Kjerulff KH. Prenatal attitudes toward vaginal
  delivery and actual delivery mode: Variation by race/ethnicity and socioeconomic status.
  Birth. 2017;44(4):306–213. doi: 10.1111/birt.12305. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
 35. Clark EAS, Silver RM. Long-term maternal morbidity associated with repeat cesarean delivery. Am J Obstet Gynecol. 2011;205(6 SUPPL):S2–S10. doi: 10.1016/j.ajog.2011.09.028. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
 36. Grobman WA, Lai Y, Landon MB, Spong CY. Development of a Nomogram for Prediction of
  Vaginal Birth After Cesarean Delivery. Obstet Gynecol. 2007;109(4):806–812. [PubMed] [Google Scholar]
 37. Hsieh H-F, Shannon SE. Three approaches to qualitative content analysis. Qual Health Res.
  2005;15(9):1277–1288. doi: 10.1177/1049732305276687. [PubMed] [CrossRef] [GoogleScholar]
 38.  Schreier M. Qualitative Content Analysis in Practice. Los Angeles: SAGE; 2012. [GoogleScholar]
 39. Landis JR, Koch GG. The Measurement of Observer Agreement for Categorical Data. Biometrics. 1977;33(1):159–174. [PubMed] [Google Scholar]
 40.  Bryant AS, Worjoloh A, Caughey AB, Washington AE. Racial/ethnic disparities in obstetric
  outcomes and care: prevalence and determinants. Am J Obstet Gynecol. 2010;202(4):335–343. [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]
 41. Kjerulff KH, Velott DL, Zhu J, et al. Mode of first delivery and women’s intentions for subsequent childbearing: findings from the First Baby Study. Paediatr Perinat Epidemiol.2013;27(1):62–71. doi: 10.1111/ppe.12014. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef][Google Scholar]