Πίνακας περιεχομένων
- Ο θηλασμός σαν μέθοδος αντισύλληψης
- Αντισυλληπτικές μέθοδοι για τη θηλάζουσα μητέρα στην Ελλάδα
- Νέες εξελίξεις στον τομέα της αντισύλληψης
H αντισύλληψη επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους οι οποίοι έχουν διαφορετική αποτελεσματικότητα και διάφορα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Τι συμβαίνει όμως όταν η γυναίκα θηλάζει και δεν θέλει να μείνει έγκυος; Ενδείκνυνται όλες οι αντισυλληπτικές μέθοδοι γι’ αυτήν; Ποιες είναι οι επιλογές της; Ο θηλασμός την καλύπτει ή είναι μύθος;

Ο θηλασμός σαν μέθοδος αντισύλληψης
Αν θηλάζεις φυσικά και μπορείς να μείνεις έγκυος! Άλλωστε τόσες μαμάδες κάνουν τάντεμ ή ακόμα τριάντεμ (παράλληλος θηλασμός δυο ή περισσότερων παιδιών).
Ο θηλασμός ως φυσική μορφή αντισύλληψης ονομάζεται μέθοδος γαλακτικής αμηνόρροιας (LAM). Αυτή η μέθοδος θα μπορούσαμε να πούμε ότι λειτουργεί όταν:
- το βρέφος είναι μικρότερο των 6 μηνών,
- θηλάζει αποκλειστικά όλο το εικοσιτετράωρο (άρα κάνει τουλάχιστον 8 θηλασμούς μέσα στην ημέρα) και
- η μητέρα δεν έχει ακόμη κάθε μήνα την περίοδό της.
Η γαλακτική αμμηνόρροια μπορεί να είναι αποτελεσματική σε ποσοστό 98% κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών μετά τον τοκετό, αν ακολουθούνται τέλεια αυτές οι προϋποθέσεις:
- αν θηλάζεις και δίνεις όμως και συμπλήρωμα
- αν χρησιμοποιείς θήλαστρο για να φτιάξεις τράπεζα γάλακτος
- αν το μωρό αρχίσει να κοιμάται περισσότερο τη νύχτα και επομένως θηλάζει λιγότερο
- αν έχεις κάνει εισαγωγή στερεών τροφών
- αν έχεις περίοδο μετά τον τοκετό
Τότε ο θηλασμός δεν έχει επαρκή αντισυλληπτική δράση.
Για να εξασφαλίσει ο θηλασμός αντισύλληψη θα πρέπει να θηλάζετε το μωρό σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κατ’ απαίτηση.
Αντισυλληπτικές μέθοδοι για τη θηλάζουσα μητέρα στην Ελλάδα
Γενικότερα, στην Ελλάδα βρίσκουμε εύκολα τα ανδρικά προφυλακτικά, τα αντισυλληπτικά χάπια, τα mini pills, τον συνδυασμένο κολπικό δακτύλιο (Nuvaring), τα σπιράλ χαλκού και προγεστερόνης και φυσικά το χάπι της επόμενης μέρας. Άλλες μέθοδοι όπως το διαδερμικό αυτοκόλλητο ή επίθεμα, το εμφύτευμα κι οι ενέσεις είναι απούσες από τη χώρα μας. Σε ό,τι αφορά τις χειρουργικές μεθόδους, δεν είναι τόσο διαδεδομένες και συχνά είναι προσβάσιμες μόνο στον ιδιωτικό τομέα.
Αν δεν θες να μείνεις έγκυος και θηλάζεις, κάποιες από τις μεθόδους αντισύλληψης που μπορείς να ακολουθήσεις είναι το ανδρικό προφυλακτικό, το mini pill αλλά και το σπιράλ. Από τον έκτο μήνα μετά τον τοκετό, θα μπορούσες να δοκιμάσεις τα κλασικά αντισυλληπτικά με τις δυο ορμόνες (προγεστερόνη+ οιστρογόνο) ή τον κολπικό δακτύλιο, οπότε είναι λιγότερο πιθανό να επηρεάσει την παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Σε αυτή την περίπτωση συμβουλέψου το e-lactancia.org και την μαία- σύμβουλο θηλασμού σου να σε καθοδηγήσει εξατομικευμένα.

Νέες εξελίξεις στον τομέα της αντισύλληψης
Ήδη από το 2005, το 12% των ζευγαριών παγκόσμια χρησιμοποιούν μία μέθοδο ανδρικής αντισύλληψης (είτε προφυλακτικά είτε βαζεκτομή) με υψηλότερα ποσοστά στον αναπτυγμένο κόσμο. Στο μέλλον θα δούμε άμεσες εξελίξεις στον τομέα της ανδρικής αντισύλληψης με τη δημιουργία του vasalgel, ένα νέο καινοτόμο κι αναστρέψιμο αντισυλληπτικό για άντρες που εμποδίζει την απελευθέρωση του σπέρματος αλλά όχι των υγρών.
Είναι πολύ βασικό να θυμόμαστε ότι η σεξουαλική κι αναπαραγωγική μας υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα και θα πρέπει να εξατομικεύουμε την κάθε περίπτωση λαμβάνοντας υπόψιν πάντα τις διαφορετικές ανάγκες, τις επιθυμίες αλλά και το προφίλ κάθε γυναίκας ξεχωριστά.

Έρρικα Κοκκόση
Ανεξάρτητη Μαία, Εκπαιδευτικός
Η Έρρικα Κοκκόση είναι Ανεξάρτητη Μαία & Εκπαιδευτικός. Στόχος της η φροντίδα που παρέχει να προωθεί, προστατεύει και να υποστηρίζει την ανθρώπινη, αναπαραγωγική, σεξουαλική υγεία αλλά και τα δικαιώματα των γυναικών σεβόμενη την εθνική αλλά και πολιτισμική πολυμορφία. Η φροντίδα που παρέχει η μαία βασίζεται στις ηθικές αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ενώ η αγάπη, μπορεί να θεωρηθεί ως μηχανισμός που υποβοηθά την δημιουργία, ειδικότερα μακροπρόθεσμων σχέσεων αμοιβαίας αλληλοϋποστήριξης, με σκοπό την εδραίωση αισθημάτων ασφάλειας κι εμπιστοσύνης σε τόσο ευαίσθητες και κρίσιμες περιόδους όπως της εγκυμοσύνης, του τοκετού, της λοχείας, του θηλασμού. Η καθημερινότητά της ως ανεξάρτητη μαία βασίζεται στη μαιευτική τέχνη κι επιστήμη, γαλουχείται όμως από την Αγάπη.
Διαβάστε περισσότερα- World Health Organization and Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, Family Planning: A Global Handbook for Providers, 2018.
- Kantorová V, Wheldon MC, Ueffing P, Dasgupta ANZ (2020) Estimating progress towards meeting women’s contraceptive needs in 185 countries: A Bayesian hierarchical modelling study. PLoS Med 17(2):e1003026.
- Ιωάννα Αντωνιάδου-Κουμάτου και συν., επιμέλεια: Ιωάννα Αντωνιάδου-Κουμάτου, Αικατερίνη Σοφιανού, Μητρικός Θηλασμός: Οδηγός για επαγγελματίες υγείας. Αθήνα, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, 2015.