Άρχισε να παρατηρείς τον εαυτό σου, ναι εσένα, πώς στέκεσαι, πώς αναπνέεις, τι λες, πώς νιώθεις, πώς αισθάνεσαι, έτσι θα γνωριστώ καλύτερα εγώ με εμένα. Δοκίμασε την αυτοφροντίδα αυτό το καλοκαίρι.

Αυτοφροντίδα και Καλοκαίρι

 • Διάλεξε μερικά λεπτά φροντίδας, όχι του παιδιού σου, δικής σου φροντίδας με τόση αγάπη και τρυφερότητα όσο δίνεις στο παιδί σου!
 • Ευκαιρία για χάδια! Μετά από ένα ντους μην βιαστείς να βγεις από το μπάνιο, διάλεξε ένα γαλάκτωμα σώματος ή ένα λάδι και αφέσου στα χάδια σου! Άπλωσέ το στο σώμα σου, σε κάθε του σημείο και νιώσε το άγγιγμά σου πάνω στο δέρμα σου.

Αυτοφροντίδα και Θάλασσα

 • Το καλοκαίρι έχει θάλασσα, βούτα μέσα της και νιώσε το νερό που σε περιβάλλει, την πυκνότητά του, τη θερμοκρασία του. Απλώσου μέσα στο νερό της θάλασσας. Βούτα βαθιά μέσα της και βρες το συναίσθημα που θες να συναντήσεις και φέρτο μαζί σου έξω, στην επιφάνεια.
 • Ξέρω τα πόδια μας έχουν μάθει να κάνουν παρέα με παπούτσια, αλλά για λίγο άστα γυμνά να πατήσουν το έδαφος, το χώμα, την αμμουδιά, τα βράχια, να τραφούν από τη γη και να σε γειώσουν.
 • Τα μπάνια ανοίγουν την όρεξη, γι’ αυτό άκου την ανάγκη σου για τροφή εγκαίρως και επίτρεψε στον εαυτό σου να καθίσει για φάει και να μασήσει αργά την κάθε του μπουκιά.
 • Θυμάσαι τα παιδικά σου καλοκαίρια; Αν ναι τέλεια, αν όχι ευκαιρία είναι να τα ανασύρεις στη μνήμη σου και παίξε με τα παιδιά σου σαν να είσαι παιδί, στο παρόν δίχως σκέψεις, χωρίς υποχρέωση. Θα κάνεις τη στιγμή σου να ανθίσει σαν ένα μπουκέτο λουλούδια!

Επαφή με τα συναισθήματα και με το σώμα μου

 • Καλοκαίρι σημαίνει ελαφριά ρούχα, ίσως και λίγα ρούχα, κάποιες φορές μόνο ένα μαγιό, τέλεια! Κάνε αγκαλιές δέρμα με δέρμα, με το παιδί σου, με τον/τη σύντροφό σου και με τον εαυτό σου. Ντρέπεσαι να σε αγκαλιάσεις μπροστά σε άλλους; Σου έχω λύση καμουφλάζ, αγκαλιάσου με τη πετσέτα του μπάνιου, δήθεν για να στεγνώσεις και απόλαυσέ το.
 • Χαλάρωσε… Δεδομένο στο μυαλό μας αλλά καθόλου δεδομένο στη πράξη τελικά. Φταίνε τα παιδιά; Μπα όχι… Λίγα λεπτά πάντα βρίσκονται. Αυτό είναι το κόλπο για να επιτρέψεις στο σώμα σου να χαλαρώσει, πες του ότι θα συμβεί μόνο για λίγα λεπτά και βάλε ξυπνητήρι αν το θες. Για να μπορούμε κάτι να το κάνουμε «πολύ» χρειάζεται πρώτα να μάθουμε να το κάνουμε από «λίγο».
 • Το καλοκαίρι μας δεν είναι σαν όλα τα άλλα, όμως τα μάτια μας αξίζουν να βλέπουν όμορφες εικόνες και τα αυτιά μας να ακούνε όμορφους ήχους! Εκμεταλλεύσου την αφθονία της φύσης σε εικόνες και ήχους, ακολούθα τον ήλιο με τα μάτια σου όταν βασιλεύει και άκουσε το μάντρα του τζίτζικα που κάθεται δίπλα σου, είναι πραγματικά θεραπευτικό!

Αυτοφροντίδα και Καλοκαίρι

Ταξίδι µε προορισμό να έρθω σε εμένα

 • Ξύπνα τη δημιουργία μέσα από τα χέρια σου! Φτιάξε κάτι μαζί τους όπως πυργάκια στη θάλασσα ή σχέδια με πετρούλες. Δώσε χώρο στο “δημιουργώ” μέσα σου!
 • Αν ετοιμάζεις βαλίτσες για διακοπές σου εύχομαι να περάσεις καταπληκτικά! Πάρτα όλα μαζί σου, εκτός από την προσδοκία σου «να περάσεις τέλεια», τότε είναι που θα περάσεις όπως χρειάζεσαι και θα είναι τέλειαααα! Τελίτσες, τελίτσες, τελίτσες, ελπίζω να μην σου φάνηκαν πολλά. Για να έρθω σε επαφή με το σώμα μου και τα συναισθήματά μου, δηλαδή με τον εαυτό μου, το μόνο που χρειάζεται είναι να ξαναδώσω μαζί του ραντεβού, να βρεθούμε ξανά!

Αυτό το άρθρο αποτελεί απόσπασμα από το e-Book “Αυτοφροντίδα: Μαθαίνω να φροντίζω εμένα”.

Γίνε μέλος στο Project Parenting και βρες μέσα στο eBook όλα τα μυστικά για την Αυτοφροντίδα!

Μαριτίνα Συμβουλίδη

Μαριτίνα Συμβουλίδη

Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαριτίνα Συμβουλίδη είναι Σωματοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια (Bodynamic therapy system) με εξειδίκευση στο σοκ και το μετατραυματικό στρες (Bodynamic Shock, Trauma & PTSD Training). Με σπουδές στο κλάδο των θετικών επιστημών και μεταπτυχιακές σπουδές στο κλάδο της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την έρευνα και εμπλουτίζει διαρκώς τα επαγγελματικά της εργαλεία όπως οι Τεχνικές Συναισθηματικής Απελευθέρωσης EFT, η Βοτανολογία, η Αρωματοθεραπεία, δίνοντας ολιστική διάσταση στην ψυχοθεραπεία. Μέσα από την αγάπη της για τον άνθρωπο και την υγιή του εξέλιξη υποστηρίζει ενήλικες, έγκυα ζευγάρια, γονείς και παιδιά, με σκοπό να δημιουργήσουν γερές βάσεις για σχέσεις βαθιάς σύνδεσης, κατανόησης και αγάπης τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τους γύρω τους.

Διαβάστε περισσότερα