Πίνακας περιεχομένων

Αυτό το άρθρο προσφέρει ενημέρωση στους μελλοντικούς γονείς και την υγεία, την ασφάλεια και την πρόληψη της οικογένειας τους δίνοντας γενικού τύπου πληροφορίες αλλά και πιο εξειδικευμένες και θα απαντήσει σε συχνές ερωτήσεις σχετικά με την εγκυμοσύνη, με την βοήθεια  των βλαστικών κυττάρων.  

Πώς επηρεάζει η ιατρική ακτινοβολία το έμβρυο;

Καλό είναι να αποφεύγεται η άσκοπη έκθεση της εγκύου σε ακτινοβολίες, αλλά μερικές φορές αυτό κρίνεται απαραίτητο. Στη διάρκεια της κύησης, ο περιορισμός της ακτινοβολίας μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους όπως τον περιορισμό των λήψεων, την μείωση του χρόνου ακτινοσκόπησης, κατάλληλη επιλογή προβολών κτλ. Γενικώς, όσο μεγαλύτερο είναι το έμβρυο τόσο λιγότερη είναι η επίπτωση της ακτινοβολίας σε αυτό.

Τι πρέπει να κάνω για να μην ανοίξει το δέρμα μου μετά την εγκυμοσύνη;

Ίσως να είναι μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά εγκυμοσύνη. Αρχικά, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσληψη βάρους στην εγκυμοσύνη. Η συχνή μέτρηση του βάρους, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση είναι τα πρώτα βήματα για την πρόληψη των ραγάδων και της χαλάρωσης. Σε δεύτερο χρόνο, από το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης η φροντίδα του δέρματος με ειδικές κρέμες ή έλαια μια με δύο φορές τη μέρα είναι αποτελεσματικό μέτρο για τη διατήρηση της ελαστικότητας.

Είναι φυσιολογικό που δεν φαίνομαι έγκυος;

Η μήτρα μεγαλώνει σταδιακά σε όλη τη διάρκεια της κύησης. Περίπου την 12η με 16η εβδομάδα αρχίζει να φαίνεται το φούσκωμα στην κοιλιά, χωρίς όμως αυτό να είναι σίγουρο, καθώς εξαρτάται και από το σωματότυπο της κάθε γυναίκας.

10 Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την εγκυμοσύνη!

Επιτρέπεται το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Τι πρέπει να αποφεύγω;

Για την σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της κύησης καλό θα ήταν το ζευγάρι να συμβουλευτεί τον γιατρό του, ο οποίος σε συνάρτηση με το ιστορικό θα είναι σε θέση να συμβουλέψει κατάλληλα σχετικά με το θέμα. Σε μία κύηση που εξελίσσεται φυσιολογικά μετά το πέρας του πρώτου τριμήνου επιτρέπεται η σεξουαλική επαφή σε βαθμό που να αισθάνεται η γυναίκα και ο σύντροφος της άνετα.

Επηρεάζει η ακτινοβολία του κινητού την ανάπτυξη του εμβρύου; Αν ζω κοντά σε κεραίες κινδυνεύω περισσότερο;

Η παραπάνω ερώτηση είναι μία από τις ερωτήσεις σχετικά εγκυμοσύνη που δεχόμαστε ως ειδικοί. Η έγκυος θα πρέπει να αποφεύγει την έκθεση σε οποιαδήποτε ακτινοβολία. Το κινητό θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και θα πρέπει να αποφεύγεται η πολύωρη παραμονή της μπροστά στον υπολογιστή, tablet κτλ.


Τι σημαίνει αν δω αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Σε κάθε περίπτωση αιμορραγίας θα πρέπει να ειδοποιηθεί άμεσα ο θεράπων ιατρός. Το χρώμα του αίματος, η ποσότητα και το στάδιο της εγκυμοσύνης είναι παράγοντες που μπορεί να βοηθήσουν τη διάγνωση στην κάθε περίπτωση. Γενικά, μπορεί να συνδέεται με αποβολή, έκτοπη κύηση, προδρομικό πλακούντα, αποκόλληση πλακούντα, τραυματισμό από σεξουαλική επαφή, έναρξη τοκετού κτλ, ανάλογα με το τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

10 Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την εγκυμοσύνη!


Μπορώ να σηκώνω το μεγαλύτερο παιδάκι μου αν είμαι έγκυος;

Σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καλό θα ήταν να αποφεύγεται η άρση βάρους. Τους πρώτους μήνες θα πρέπει έτσι και αλλιώς η έγκυος να είναι πολύ προσεκτική και αργότερα το επιπρόσθετο βάρος θα καταπονήσει την ήδη βεβαρημένη μέση προκαλώντας έντονους πόνους. Επιπλέον μπορεί να δημιουργήσει ζαλάδες και λιποθυμικές τάσεις. Γενικά, σε μια εγκυμοσύνη χαμηλού κινδύνου με την σύμφωνη γνώμη του ιατρού αυτό μπορεί να επιτραπεί.

Είναι φυσιολογικό να εκκρίνεται γάλα από το στήθος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Είναι μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά εγκυμοσύνη. Στο τέλος του 4ου μήνα της εγκυμοσύνης (μπορεί και λόγο νωρίτερα), κάποιες γυναίκες αν πιέσουν τη θηλή τους βγάζουν ένα κιτρινωπό υγρό που λέγεται πρωτόγαλα. Το πρωτόγαλα παράγεται από τους μαστούς μέχρι και 24 ώρες μετά τον τοκετό και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού. Η παραγωγή του σταματάει όταν αρχίζει να κατεβαίνει το κανονικό γάλα από τους μαστούς της λεχώνας.


Πόσα κιλά είναι φυσιολογικό να πάρω μέσα στους 9 μήνες;

Τα κιλά της εγκυμοσύνης καθορίζονται βάσει και του σωματικού βάρους που είχε η γυναίκα πριν από αυτή. Για ελλιποβαρείς γυναίκες (BMI<19) συνιστάται πρόσθετο βάρος από 12 έως 18 κιλά. Για γυναίκες με κανονικό βάρος (ΒΜΙ 19-25) συνιστάται να πάρει από 11 έως 16 κιλά. Για υπέρβαρες γυναίκες (ΒΜΙ>26) συνιστάται πρόσθετο βάρος από 7 έως 12 κιλά. Το σωστό χρονοδιάγραμμα αύξησης του βάρους κατά την εγκυμοσύνη ορίζει σε γενικές γραμμές τα εξής: 1-2 κιλά στο 1ο τρίμηνο της κύησης και στη συνέχεια, 0,5 κιλά τη βδομάδα.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ποιότητα της διατροφής, καθώς η ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να αυξήσει υπερβολικά το βάρος και να προκαλέσει προβλήματα υγείας στην έγκυο (αρτηριακή πίεση, προεκλαμψία, διαβήτη κύησης).

Τι είναι τα βλαστοκύτταρα

Είναι αρχέγονα κύτταρα που έχουν την ικανότητα να διαφοροποιούνται σε όλους τους τύπους κυττάρων ενός οργανισμού. Οι διαφορετικοί τύποι κυττάρων μέσα στο σώμα προέρχονται όλα από τα βλαστικά κύτταρα – «βλαστάνουν» από αυτά – έτσι πήραν και το όνομά τους. Τα μοναδικά τους χαρακτηριστικά είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο τα βλαστικά κύτταρα θεωρούνται μία από τις σημαντικότερες αποκαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών, ιδιαίτερα για τον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής και μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία πολλών ασθενειών. Όταν μεταμοσχευθούν στο σώμα ενός ασθενούς, τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να επισκευάσουν ή να αντικαταστήσουν κατεστραμμένα ή άρρωστα κύτταρα, βελτιώνοντας έτσι την υγεία του ασθενούς και, σε πολλές περιπτώσεις, σώζοντας τη ζωή του.

Αν έπρεπε να συνοψίσουμε την αξία των βλαστικών κυττάρων σε μία λέξη, αυτή θα ήταν «η δυναμική» και αυτό γιατί τα βλαστικά κύτταρα κατέχουν εξαιρετικές δυνατότητες και μία απεριόριστη δυναμική – δεν είναι μόνο τα δομικά στοιχεία των οργάνων και ιστών μας, του αίματος και του ανοσοποιητικού μας συστήματος, έχουν επίσης την ικανότητα να εξελιχθούν σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα.

Τα βλαστικά κύτταρα συνοπτικά

 • Είναι κύτταρα στην πιο αρχική τους μορφή (αρχέγονα)
 • Δεν έχουν συγκεκριμένο ρόλο ή λειτουργία (εξειδίκευση)
 • Μπορούν να αυτοανανεώνονται ή να διαφοροποιούνται σε άλλους τύπους κυττάρων
 • Ανάλογα με το περιβάλλον, μετατρέπονται στο είδος των κυττάρων που χρειάζεται π.χ. αν βρεθούν στην καρδιά θα γίνουν καρδιακός ιστός

Βλαστοκύτταρα υπάρχουν:

 • στο έμβρυο καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
 • στο αίμα και τον ιστό του ομφάλιου λώρου κατά τη γέννηση
 • σε συγκεκριμένους ιστούς των ενηλίκων, όπως ο μυελός των οστών, το λίπος και ο οδοντικός πολφός

Από My Cells / Πρότυπα Εργαστήρια Βιοτεχνολογίας ΕΠΕ και την Τζένη Συκιώτη, Health Manager. info@mycells.gr

 • https://www.eetoa.gr
 • https://www.mycells.gr 
 • 1. Jonathan S.Berek, ‘Novak’s Gynecology’, 13th edition
 • 2. Hoffman B., Schorge J., Schaeffer J., Williams Gynecology. McGraw Hill, 3rd edition,2016 “
 • 3. Κρεατσάς Γεώργιος, Σύγχρονη γυναικολογία και μαιευτική, Ιατρικές Εκδόσεις Π. Χ. Πασχαλίδης (2009)
 • 4. Cunningham, F. G., & Williams, J. W. ‘Williams obstetrics’. New York: McGraw-Hill Medical, 2010
 • 5. Studd, J., Tan, S. L., & Chervenak, F. A. “Progress in obstetrics and gynaecology”, Edinburgh: Elsevier/Churchill Livingstone, 2008