Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

VBAC τοκετός μετά από καισαρική τομή: Πώς μπορώ να το καταφέρω;

VBAC τοκετός μετά από καισαρική τομή: Πώς μπορώ να το καταφέρω;

Αν σε μία προηγούμενη εγκυμοσύνη χρειάστηκε να κάνεις καισαρική τομή, τότε θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου όλες τις επιλογές για το πώς μπορείς να γεννήσεις την επόμενη φορά. Είναι σημαντικό να έχεις όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον VBAC τοκετό.

Πότε μπορείς να κάνεις VBAC τοκετό;

Πολλές είναι οι γυναίκες που γεννούν με καισαρική και συνεχίζουν τις επόμενες γέννες με καισαρική, καθώς μέχρι πριν λίγα χρόνια για διάφορους λόγους αυτό θεωρούνταν πιο ασφαλές για τη μητέρα και το παιδί. Τα δεδομένα και οι εποχές αλλάζουν ωστόσο, και σήμερα είναι πλέον πολλές οι μητέρες που επιθυμούν να γεννήσουν φυσιολογικά μετά από καισαρική τομή.

Τι ισχύει για τον VBAC τοκετό σήμερα;

Στη σύγχρονη μαιευτική και μετά από αρκετές μελέτες διεθνώς, ολοένα και περισσότερες γυναίκες μπορούν να  προσπαθήσουν να γεννήσουν φυσιολογικά με ασφάλεια μετά από καισαρική (VBAC  / Vaginal Birth After Caesarean).

Λίγα γεγονότα για τον VBAC τοκετό…

Πιο συγκεκριμένα, περίπου 3 στις 4 γυναίκες (75% με 80%) που διανύουν μια φυσιολογική εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές θα μπορέσουν, να γεννήσουν φυσιολογικά μετά από μία καισαρική τομή. Το ποσοστό αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο σε τριτοτόκους γυναίκες που έχουν ήδη γεννήσει φυσιολογικά μια φορά, πριν ή μετά από την καισαρική τομή.

VBAC τοκετός στην Ελλάδα…

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που τα επίσημα στατιστικά των καισαρικών τομών ξεπερνούν το 56,4 %, θα πρέπει να αναζητήσετε τη σωστή ενημέρωση και να κάνετε τη σωστή προετοιμασία για να ζήσετε το τοκετό που έχετε ονειρευτεί  χωρίς φόβο.

Το πιο σημαντικό είναι για τις γυναίκες που επιθυμούν κολπικό τοκετό μετά από καισαρική δεν είναι το αν θα καταφέρουν τελικά να γεννήσουν κολπικά αλλά να ενημερωθούν σωστά για τις επιλογές τους και να προσπαθήσουν.

American College of Obstetricians and Gynecologists,   Practice Bulletin No. 184:Vaginal Birth After Previous Cesarean Delivery

American College of Obstetricians and Gynecologists, Approaches to Limit Intervention During Labor and Birth

American College of Obstetricians/Gynecologists, Society for Maternal-Fetal Medicine, Levels of Maternal Care

Community Hospital Policy, Trial of Labor and Vaginal Birth after a Previous Cesarean

For more information about this consensus hospital policy contact Dr. Tami Michele Chief of Obstetrical Services at Spectrum Health Gerber Memorial, a community hospital in Fremont, Michigan, at TJMichele@aol.com

British Columbia Women’s Hospital, Cesarean Task Force Report and Panel Statement

British Columbia Women’s Hospital, Power To Push Campaign

California Maternal Quality Care Collaborative, Toolkit to Support Vaginal Birth and Reduce Primary Cesareans.

California Maternal Quality Care Collaborative, My Birth Matters Educational Campaign

Childbirth Connection, VBAC

HealthLinkBC, Pregnancy: Should I Try Vaginal Birth After a Past C-Section (VBAC)?

Northern New England Perinatal Quality Improvement Network, Vermont/New Hampshire VBAC Project

Royal College of Obstetricians and Gynaecologist, Birth After Previous Cesarean

BC Women’s Hospital, the VBAC Bundle Project

Society of Obstetricians and Gyneacologists of Canada, Guidelines for Vaginal Birth After Previous Caeserean Birth

Γίνε μέλος σήμερα!
Έλλη Καστρίκα

Έλλη Καστρίκα

Μαία, Οne to one care specialist

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την μαία Έλλη Καστρίκα. Από το 2014 εφαρμόζει το μοντέλο φροντίδας one to one care στην αίθουσα τοκετού, με κύριο γνώμονα την ολιστική προσέγγιση στον τοκετό. Eίναι εξωτερική συνεργάτης του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας. Η Έλλη, έχει μια ενεργή παρουσία στο χώρο της μαιευτικής έχοντας συμμετοχή σε συνέδρια και σεμινάρια για θέματα θηλασμού, προετοιμασίας της γονεικότητας. Είναι πιστοποιημένη επαγγελματίας για βρεφικό μασάζ. Η ίδια έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Βιολογία της Αναπαραγωγής. Παράλληλα έχει κοινωνική δράση αφού είναι εθελοντής στον οργανισμό HOPEGENESIS Την συναντάμε να ξεκινά ένα καινούργιο κύκλο σπουδών σαν Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας. Στόχος να προωθήσει μοντέλα μαιευτικής φροντίδας με ολιστική προσέγγιση προς τους μελλοντικούς γονείς.

Διαβάστε περισσότερα