Βίντεο

Εισαγωγή

Διεκδικώ τη γέννα μου

Επεισόδιο 1

Τοκετός στο σπίτι και μαιευτική βία

Ιστορικά ο φυσικός, χωρίς αχρείαστες παρεμβάσεις, τοκετός κυνηγήθηκε ανελέητα, όπως κυνηγήθηκαν και δολοφονήθηκαν βάναυσα οι επαγγελματίες που τον υποστήριζαν με γνώσεις και με τεράστια εμπειρία, οι μαίες. Παράλληλα, ο φυσικός χώρος του τοκετού, το σπίτι της επιτόκου, λοιδορήθηκε και δαιμονοποιήθηκε, ως χώρος επικίνδυνος και βρώμικος. Ας μάθουμε την αλήθεια για τον τοκετό στο σπίτι.

Τελικά τι ισχύει για τον τοκετό στο σπίτι;

Είναι ο τοκετός στο σπίτι ασφαλής; Τι λένε οι έρευνες και οι διεθνείς φορείς που είναι καθιερωμένοι στο επιστημονικό στερέωμα; Τι λένε οι οδηγίες από την ICM (Διεθνή Συνομοσπονδία Μαιών), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία για τον τοκετό στο σπίτι;

Πώς μαθαίνουν οι γυναίκες ότι έχουν την επιλογή για τον τοκετό στο σπίτι; Πώς μια γυναίκα αποκτάει πρόσβαση στην ενημέρωση γι’ αυτή την επιλογή; Πόσες γυναίκες επιλέγουν τον τοκετό στο σπίτι στατιστικά και τι δημογραφικό/ταξικό προφίλ έχουν; Συνήθως η ταξική βία χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως οι «αγράμματες και οι χωριάτισσες γεννούν ακόμη στα σπίτια τους». Ποια είναι η πραγματική εικόνα;

Γιατί το σύστημα δεν υποστηρίζει τον τοκετό στο σπίτι;

Εφόσον ο ελληνικός δημόσιος φορέας δίνει επίδομα τοκετού για τη γέννηση στο σπίτι, πώς γίνεται όλο το υπόλοιπο σύστημα να θεωρεί τον τοκετό στο σπίτι επικίνδυνο και πολύ συχνά να τρομοκρατεί, αντί να ενθαρρύνει;

Υπάρχει συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών αναφορικά με την παρακολούθηση της Γυναίκας που επιλέγει να γεννήσει στο σπίτι της; Πώς η παρουσία ή η απουσία της συνεργασίας επηρεάζει την ασφάλεια του τοκετού στο σπίτι;

Ποια είναι η εικόνα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη μαιευτική επιστήμη και πώς συμβάλει στη μαιευτική βία που προέρχεται από τις μαίες;

Ασκείται μαιευτική βία από τις μαίες στον τοκετό στο σπίτι; Τι μορφές μπορεί να πάρει; Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό; Επιπλέον, οι μαίες μας απαντούν γιατί μια γυναίκα να κάνει αυτή την επιλογή και ποιες συνθήκες να έχει υπόψη της, κυρίως με το τι να ρωτήσει τη μαιευτική ομάδα στην οποία θα απευθυνθεί, ώστε να διασφαλίσει την προστασία της επιλογής της.

Όλα τα παραπάνω θα μας βοηθήσουν να χαρτογραφήσουμε τη μαιευτική βία που ασκείται γύρω από την επιλογή του τοκετού στο σπίτι και θα μας βοηθήσουν να κάνουμε το επιπλέον βήμα στην εξέλιξη που έχουμε ανάγκη.

Τι θα μάθεις σε αυτό το βίντεο για τον τοκετό στο σπίτι:

Αναλύουμε τον τοκετό στο σπίτι σε βάθος επιστημονικό και συναισθηματικό μαζί με τις μαίες Γιάννα Βασιλάκη και Κλειώ Βαφιά. Η συζήτηση πλαισιώνεται από την εμπειρία της Μαρία Πέτρου, Δρ. Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης και Μητέρας που γέννησε στο σπίτι.

Τελικά μπορούμε να έχουμε τον τοκετό που ονειρευόμαστε;

Η διάσημη μαία Robin Lim έχει μοιραστεί μαζί μας: «Αν θέλουμε μια ειρηνική κοινωνία θα πρέπει να έχουμε ειρηνικούς τοκετούς».

Έχουμε χρέος απέναντι στην κοινωνία μας, απέναντι στα παιδιά που γεννιούνται και θα γεννηθούν, απέναντι στις γυναίκες μας που επωμίζονται το θαύμα και το βάρος της εγκυμοσύνης και του τοκετού, να δημιουργήσουμε τις ιδανικές, ασφαλείς, ικανοποιητικές και ενδυναμωτικές συνθήκες για τη γέννα.

Όλυ Πατσούρα

Όλυ Πατσούρα

Full Spectrum Doula, Βιολόγος, Ολιστική Θεραπεύτρια

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Όλυ Πατσούρα, Full Spectrum Doula, Ολιστική Θεραπεύτρια και Βιολόγο. Το όνειρό της είναι... "να δημιουργούμε μαζί έναν κόσμο αγάπης, σύνδεσης και ισορροπίας για όλους τους ανθρώπους, θεραπευμένο από τις συνέπειες του μοναχικού τραύματος".

Διαβάστε περισσότερα
Φωτεινή Μελετάκη

Φωτεινή Μελετάκη

Βοηθός Μητρότητας, Εισηγήτρια Περιγεννητικής Γιόγκα, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Πιστοποιημένη Attached at the Heart™

Καλωσορίζουμε με πολύ χαρά στην ομάδα των experts μας τη Φωτεινή Μελετάκη Βοηθό Μητρότητας. Το όνειρο της είναι να εναρμονιστεί ο Κόσμος μας ξανά με τις πραγματικές ποιότητες της θηλυκής ενέργειας – για την ίαση και την θεραπεία, της Μητέρας, του Παιδιού και κάθε συστήματος. Με εμπειριά στη περιγεννητική και μεταγεννητική yoga θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας!

Διαβάστε περισσότερα