Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Το παιδί μου μαθαίνει να μιλάει! Πώς μπορώ να το βοηθήσω;

Το παιδί μου μαθαίνει να μιλάει!

Οι περισσότεροι γονείς θεωρούν ότι ο ιδανικός τρόπος για να ενισχύσουν τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού τους είναι να το ρωτούν για τα πάντα γύρω του. Αν πάλι το παιδί εμφανίζει καθυστέρηση ή δυσκολίες στη γλωσσική του ανάπτυξη, η λύση στο «πρόβλημα» περνάει σχεδόν αποκλειστικά από τα χέρια ενός λογοπεδικού. Μοιάζουμε λοιπόν να ξεχνάμε ότι, όπως και εμείς όταν μαθαίνουμε μια ξένη γλώσσα, ο αποτελεσματικότερος τρόπος να κατακτήσουν τα παιδιά τη γλώσσα είναι να εκτίθενται όσο το δυνατό περισσότερο σε ένα πλούσιο γλωσσικό περιβάλλον και να έχουν ευκαιρίες ευχάριστης αλληλεπίδρασης.

Τα πρώτα, και πιο κρίσιμα για τη γλωσσική ανάπτυξη, χρόνια της ζωής του παιδιού, αυτό το περιβάλλον είναι το σπίτι και οι αλληλεπιδράσεις είναι συνήθως με τα μέλη της οικογένειάς του, και κυρίως με τους γονείς. Μάλιστα, επιβεβαιώνεται συνεχώς από νέες έρευνες ότι ο συναισθηματικός δεσμός παιδιού-γονιού αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο για επικοινωνία για τα παιδιά.

Το παιδί μου μαθαίνει να μιλάει!

Στο βίντεο συζητάμε με την Δρ. Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ, ψυχολόγο και οικογενειακή σύμβουλο σχετικά με το πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις επικοινωνιακές ευκαιρίες με το παιδί μας που μας προσφέρονται καθημερινά απλόχερα, ώστε να ενισχύσουμε με φυσικό και αβίαστο τρόπο τη γλώσσα και το ενδιαφέρον του για αλληλεπίδραση και κοινωνικοποίηση.

Συζητάμε για το:

  • Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά μιας θετικής αλληλεπίδρασης παιδιού-γονιού και γιατί είναι τόσο σημαντική για τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού σου;
  • Πώς μπορείς να αναγνωρίσεις και να προσαρμοστείς στο επικοινωνιακό στυλ του παιδιού σου;
  • Τι πρέπει να αλλάξεις στην αλληλεπίδρασή σου με το παιδί σου για να του προσφέρεις το γλωσσικό και επικοινωνιακό περιβάλλον που χρειάζεται κάθε στιγμή; 

  • Berko Gleason, J., & Bernstein Ratner, N. (2017). The Development of Language (9th Edition), Eds. Pearson; New York: NY: 2017.
  • Friedmann, N., & Rusou, D. (2015). Critical period for first language: the crucial role of language input during the first year of life. Current Opinion in Neurobiology. 35, 27-34.
  • Tamis-LeMonda C.S., Bornstein, M.H., & Baumwell, L. (2001). Maternal responsiveness and children’s achievement of language milestones. Child Development, 72, 748–767. 
  • Weitzman, E. (2017). It Takes Two To Talk: A Practical Guide For Parents of Children With Language Delays. The Hanen Center
Γίνε μέλος σήμερα!
Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ

Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ

Οικογενειακή Σύμβουλος, Ψυχολόγος

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ, Ψυχολόγο Ψυχοπαιδαγωγική και Οικογενειακή Σύμβουλο, PhD και πιστοποιημένη εισηγήτρια σεμιναρίων διαχείρισης του στρες, με βάση τις αρχές της Ενσυνειδητότητας (Mindfulness-Βased Stress Reduction) και ανάπτυξης της επικοινωνίας και της κοινωνικοποίησης στα φυσικά περιβάλλοντα των παιδιών (Τhe Hanen Method). Η Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ είναι Ψυχολόγος & Οικογενειακή Σύμβουλος, PhD. Με κίνητρο την ανάγκη της να υποστηρίξεις τα παιδιά στην ανακάλυψη και την αποδοχή της πραγματικής τους φύσης, ξεκίνησε να μελετά τον εγκέφαλο, τις διεργασίες γνωστικής ανάπτυξης, τη σύνδεση νου-καρδιάς, τον γονεϊκό ρόλο και τις οικογενειακές δυναμικές. Aπό αυτήν τη σκοπιά, προσπαθεί να βρίσκεται δίπλα στον καθένα που επιθυμεί να ανακαλύψει τον πραγματικό εαυτό του και να αγκαλιάσει τη ζωή. Παράλληλα με την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και οικογένειες διδάσκει σε διαφορετικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα ψυχολογίας σε πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Κύπρου και παρέχει επιμορφωτικά σεμινάρια για γονείς και επαγγελματίες πρώτης παιδικής ηλικίας σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα