Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε Μέλος στο Project Parenting!

Επεισόδιο 1

Το παιδί μου γεννήθηκε με αυτισμό; Αναγνώρισε τα συμπτώματα των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών

Ο αυτισμός είναι μία αναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ελλείμματα στην κοινωνική αλληλεπίδραση, στη λεκτική και στη μη – λεκτική επικοινωνία που συνοδεύονται από επαναλαμβανόμενες στερεοτυπικές συμπεριφορές. Δεν είναι μία διαταραχή της εποχής μας, αλλά πρόκειται για μία διαταραχή, η οποία μελετήθηκε και τις οποίες οι διαστάσεις και η σοβαρότητα ανακαλύφθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, φαίνεται από αναφορές πως υπήρχε πάντοτε. Μπορείς να καταλάβεις αν το παιδί γεννήθηκε με αυτισμό σε πρώιμο επίπεδο;

Τι είναι το φάσμα;

Ο όρος “φάσμα” υποδηλώνει την ετερογένεια με την οποία εκδηλώνονται τα ελλείμματα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άτομο με αυτισμό είναι διαφορετικό, ο αυτισμός είναι κάτι περισσότερο από μία παρατηρήσιμη συμπεριφορά, είναι ένας άλλος τρόπος σκέψης και εμπειρίες του κόσμου. Κάποια άτομα δεν αναπτύσσουν λόγο ή μπορεί να λένε κάποιες μεμονωμένες λέξεις και φράσεις, κάποια άλλα άτομα αναπτύσσουν μη λειτουργικό λόγο με πολλές ιδιορρυθμίες ενώ κάποια άτομα αναπτύσσουν λειτουργικό λόγο με δυσκολία όμως στην κατανόηση του μεταφορικού λόγου. Επιπλέον το νοητικό επίπεδο των ατόμων με αυτισμό μπορεί να κυμανθεί από τη βαριά νοητική αναπηρία μέχρι τα ανώτερα επίπεδα της νοημοσύνης.

Πώς μπορείς να καταλάβεις αν το παιδί γεννήθηκε με αυτισμό;

Συχνά οι πρώτες ενδείξεις του αυτισμού διακρίνονται νωρίς στη βρεφική ηλικία. Τα βρέφη τυπικής ανάπτυξης… 

 • στους 2 μήνες προτιμούν να κοιτάζουν τα μάτια
 • στους 4 μήνες χαμογελούν όταν οι γονείς τους χαμογελάνε
 • στους 8 έως 10 μήνες ανταποκρίνονται στο όνομά τους
 • στους 9 μήνες αλληλεπιδρούν σε χαμόγελα – σε νοήματα και ήχους
 • στους 10 μήνες κατανοούν όταν κάποιος του δείχνει κοντινά αντικείμενα
 • στους 13 με 18 μήνες δείχνουν ένα αντικείμενο που τους ενδιαφέρει. 

Τι γίνεται όμως με τα βρέφη και τα παιδιά που γεννιούνται με αυτισμό;

Το ερώτημα είναι: 

 • Ο αυτισμός σε τι ηλικία μπορεί να διαγνωστεί έγκυρα; 
 • Ο αυτισμός είναι παρών από τη γέννηση;
 • Υπάρχει πραγματική αύξηση του αριθμού των παιδιών με αυτισμό;
 • Πότε μπορούν να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα του αυτισμού;
 • Ποιοι επιστήμονες μπορούν να αξιολογήσουν αξιόπιστα όλους τους άξονες των παιδιών; 
 • Ποιος είναι ο βασικός στόχος- άξονας παρέμβασης των παιδιών με αυτισμό; 

Τι σημαίνει εάν το παιδί μου έχει γεννηθεί με αυτισμό;

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πώς ο  αυτισμός “δέχεται” αλλαγές στο ίδιο το άτομο και στις οικογένειές του. Οι ειδικοί δουλεύουμε το άτομο με αυτισμό αλλά και την οικογένειά του. Είμαστε συνοδοιπόροι με κύριο και βασικό στόχο τη βελτίωση της ζωής του ατόμου με αυτισμό.

Είναι τα πρώτα μας γενέθλια & γιορτάζουμε μαζί! Επιπλέον -35% έκπτωση στην ετήσια συνδρομή με τον κωδικό "Birthday"!
Αναστασία Γρηγοράκη

Αναστασία Γρηγοράκη

Λογοθεραπεύτρια – Ειδική Παιδαγωγός Med Special Education

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των συνεργατών μας την Αναστασία Γρηγοράκη, Λογοθεραπεύτρια – Ειδική Παιδαγωγό, Med Special Education. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πολυετής επαγγελματικής της πορείας έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων που αφορούν τη χορήγηση διαγνωστικών δοκιμασιών και την εφαρμογή προγραμμάτων αποκατάστασης θεραπείας, αποκτώντας εξειδικευμένες γνώσεις σε ένα ευρύ φάσμα διαταραχών. Εκτός από θεραπεύτρια είναι και διεπιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Αγωγής & Εκπαίδευσης Παιδιού & Εφήβου «Πέτρα-Μολύβι-Ψαλίδι-Χαρτί» που ίδρυσε. Το όραμα της πήρε σάρκα και οστά το 2021 σε μια δύσκολη εποχή για την ανθρωπότητα. Ο χώρος αυτός είναι ζεστός με αγάπη, γνώση, εμπειρίες και σεβασμό για το παιδί και την οικογένεια του.

Διαβάστε περισσότερα
Κέντρο Αγωγής & Εκπαίδευσης Παιδιού & Εφήβου «Πέτρα-Μολύβι-Ψαλίδι-Χαρτί»

Σε συνεργασία με:

Κέντρο Αγωγής & Εκπαίδευσης Παιδιού & Εφήβου «Πέτρα-Μολύβι-Ψαλίδι-Χαρτί»

Καλωσορίζουμε με πολύ χαρά στην ομάδα μας το «Πέτρα- Μολύβι – Ψαλίδι – Χαρτί» όπου ιδρύθηκε στον Άγιο Νικόλαο το 2021, από τη Λογοθεραπεύτρια – Ειδική Παιδαγωγό Αναστασία Γρηγοράκη. Βασικός στόχος του είναι η έγκαιρη πρόληψη, αξιολόγηση, διάγνωση και παρέμβαση ενός αποτελεσματικού διεπιστημονικού θεραπευτικού σχεδιασμού για τα παιδιά και τους εφήβους που χρήζουν την βοήθεια των ειδικών του. Το «Πέτρα- Μολύβι – Ψαλίδι – Χαρτί», ως μια σύγχρονη θεραπευτική δομή και με γνώμονα τις ανάγκες του κάθε παιδιού που εξυπηρετείται από την διεπιστημονική ομάδα, καταφέρνει να απαντάει στις ανάγκες των οικογενειών αλλά και στις απαιτήσεις της σχολικής κοινότητας στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό βασιζόμενοι πάντα στις ανάγκες του κάθε παιδιού. Είναι μεγάλη μας χαρά που το Κέντρο Αγωγής & Εκπαίδευσης Παιδιού & Εφήβου «Πέτρα- Μολύβι – Ψαλίδι – Χαρτί» θα είναι μαζί μας και θα γράψει για εμάς.

Διαβάστε περισσότερα