Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε μέλος του Project Parenting!

Επεισόδιο 1

Το καρεκλάκι της σκέψης

Εσύ ξέρεις τι είναι το “Καρεκλάκι της Σκέψης”;

“Καρεκλάκι της σκέψης” ονομάζουμε μια πρακτική διαχείρισης των δύσκολων συμπεριφορών ενός παιδιού, η οποία δεν συμβαδίζει με τις εξελικτικές, παιδαγωγικές μεθόδους της εποχής μας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκφραση “καρεκλάκι της σκέψης” είναι μια μεταφορική έκφραση και δεν αναφέρεται σε κάποιο συγκεκριμένο φυσικό αντικείμενο. Απλά περιγράφει την έννοια της σκέψης και της εσωτερικής ανάλυσης που λαμβάνει χώρα στο μυαλό μας. Ως “καρεκλάκι” ορίζουμε κάθε χώρο, στον οποίο θα απομακρύνουμε μόνο του ένα παιδί που έκανε μια συμπεριφορά δύσκολη, προκλητική, επικίνδυνη, εκτός ορίων και θα του πούμε “να σκεφτεί τι έκανε”, προσδοκώντας, πως το παιδί θα καταλάβει τι μας ενόχλησε και δεν θα το επαναλάβει. Αντίστοιχη πρακτική είναι και το Time Out, όπου απομακρύνουμε το παιδί μόνο του να “ηρεμήσει” και “να σκεφτεί” τι έκανε.

Γιατί η μέθοδος “Καρεκλάκι της σκέψης¨είναι μη αποτελεσματική;

Η ικανότητα ενός παιδιού να ανακαλεί στη μνήμη του τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν ξεκινάει μετά την ηλικία των 3 ετών. Ως τότε, ο Ιππόκαμπος, το σημείο του εγκεφάλου υπεύθυνο για τη μνήμη του, απλά αποθηκεύει γεγονότα, μα δεν τα ανακαλεί στον Προμετωπιαίο Λοβό για να τα επεξεργαστεί! Αυτό σημαίνει, πως τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρειάζονται έναν ενήλικα που θα ξαναναδιηγηθεί τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν. Μιλώντας ξανά στο παιδί για το τι έγινε, μπορείς να βοηθήσεις το παιδί να συνδέσει τα γεγονότα με το πως το παιδί ένιωσε (Συναίσθημα), πως αντέδρασε (Συμπεριφορά) και τι (Συνέπειες) είχε η Συμπεριφορά αυτή. 

Η Χαρά Κουκουράκη, που μας μιλά για το “καρεκλάκι της σκέψης” είναι Ψυχοπαιδαγωγός – Ειδικός Θεραπευτικού Παιχνιδιού Συμβουλευτική και Εκπαίδευση Γονέων/ Εκπαιδευόμενη Ψυχολόγος & Οικογενειακή Συστημική Θεραπεύτρια. Όνειρό της είναι να μεγαλώνουν παιδιά υγιή, συναισθηματικά και ψυχικά, με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, με ενσυναίσθηση, που χαμογελούν, και απολαμβάνουν τη ζωή. Οι Ενήλικες να απολαμβάνουν τον Γονεϊκό τους Ρόλο και κάθε μοναδική εμπειρία που αυτός τους προσφέρει. Να συνταξιδεύουν και να εξελίσσονται μέσα από τα παιδιά τους.

Γίνε μέλος σήμερα
Χαρά Κουκουράκη

Χαρά Κουκουράκη

Παιγνιοθεραπεύτρια, Παιδοψυχολόγος, Ψυχολόγος

Η Χαρά Κουκουράκη, είναι Ψυχοπαιδαγωγός – Ειδικός Θεραπευτικού Παιχνιδιού Συμβουλευτική και Εκπαίδευση Γονέων/ Εκπαιδευόμενη Ψυχολόγος & Οικογενειακή Συστημική Θεραπεύτρια. Όνειρό της είναι να μεγαλώνουν παιδιά υγιή, συναισθηματικά και ψυχικά, με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, με ενσυναίσθηση, που χαμογελούν, και απολαμβάνουν τη ζωή. Οι Ενήλικες να απολαμβάνουν τον Γονεϊκό τους Ρόλο και κάθε μοναδική εμπειρία που αυτός τους προσφέρει. Να συνταξιδεύουν και να εξελίσσονται μέσα από τα παιδιά τους. Ένας κόσμος, που το βάρος της ταμπέλας του Τέλειου Γονέα και Ανθρώπου δε θα υπάρχει, παρά μόνο Αρκετά Καλοί Γονείς να μεγαλώνουν υπέροχα, ευσυνείδητα, με αυτοπεποίθηση παιδιά και αρκετά καλοί Άνθρωποι να πιστεύουν στο νόημα της ύπαρξής τους και στην προσωπική τους αξία.

Διαβάστε περισσότερα
Project Parenting

Project Parenting

Συντακτική ομάδα

Διαβάστε περισσότερα