Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Τι ζωγραφίζουν τα παιδιά και γιατί;

Πόσες φορές έχουμε κοιτάξει μία παιδική ζωγραφιά και της έχουμε δώσει τον απαραίτητο χρόνο παρατήρησης; Έχουμε μπει στη διαδικασία να σκεφτούμε πίσω από τα προφανή ακόμα και αν όλα στην ζωγραφιά φαίνονται ιδανικά; Να αναρωτηθούμε τι ζωγραφίζουν τα παιδιά και γιατί;

Τι έχεις παρατηρήσει ότι ζωγραφίζουν τα παιδιά;

Καρδούλες, αστεράκια, φράχτες, υπερβολικά χαρακτηριστικά προσώπου ή απουσία τους, μεγάλα χέρια, κοφτερά δόντια, ανθρωπάκια, μέγεθος, θέση και τόσο άλλα χαρακτηριστικά που μας οδηγούν στην καλύτερη κατανόηση της «ιστορίας» που έχει αποτυπώσει το παιδί στο χαρτί.

Τι σημαίνει αυτό που ζωγραφίζουν τα παιδιά, για τα ίδια;

Η ζωγραφική για τα παιδιά έχει ευεργετικές ιδιότητες καθώς είναι ένας τρόπος εκμάθησης των όσων βιώνουν και εκτόνωσης των όσων δεν καταφέρνουν να αποκωδικοποιήσουν. 

Τι σημαίνει για εμάς αυτό που ζωγραφίζουν τα παιδιά;

Η ανάλυση του παιδικού ιχνογραφήματος για εμάς είναι ακόμα ένα εργαλείο που έχει τη δυνατότητα να μας βοηθήσει να παρατηρήσουμε και να ανακαλύψουμε τα σημάδια εκείνα που θα μας οδηγήσουν σε μία σκέψη παραπάνω.

Ποια χαρακτηριστικά χρειάζεται να παρατηρήσουμε σε αυτό που ζωγραφίζουν τα παιδιά;

Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά στο ιχνογραφικό αποτύπωμα των παιδιών που μπορούμε να εντοπίσουμε και να μας υποψιάσουν για ορισμένες καταστάσεις. Μπορεί επίσης να γίνει η αφορμή για να διαπιστώσουμε ότι μία κατάσταση εξελίσσεται ομαλά ή υπάρχουν δυσκολίες ως προς την αποδοχή και την διαχείριση της από τα παιδιά.

Η Μαρία Τσουκάπα Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας με εκπαίδευση στην Ανάλυση παιδικού ιχνογραφήματος εξηγεί το θέμα της ανάλυσης της παιδικής ζωγραφιάς ως εργαλείο για πρώιμη παρέμβαση και ποια είναι τα πιθανά χαρακτηριστικά που μπορούμε να εντοπίσουμε στις ζωγραφιές των παιδιών.

Τι ζωγραφίζουν τα παιδιά και γιατί;

Τι θα ακούσεις σε αυτό το βίντεο:

 • Γιατί είναι η ανάλυση του παιδικού ιχνογραφήματος είναι σημαντική.
 • Πότε και αν χρειάζεται να ανησυχούμε με κάποια ζωγραφιά.
 • Ποια είναι τα ιχνογραφικά χαρακτηριστικά που μας κατευθύνουν προς:
  • Άγχος/επιθετικότητα
  • Σχολικός εκφοβισμός
  • Παιδική κατάθλιψη
  • Φάσμα του αυτισμού
  • Σεξουαλική κακοποίηση

Κάθε στίγμα, μουτζούρα, σχέδιο που αφήνουν τα παιδιά πάνω στο χαρτί συνθέτουν μία ιστορία.

Η ιστορία αυτή είναι τα βιώματα τους, τα συναισθήματα τους, η ίδια τους η ύπαρξη.

Γίνε μέλος σήμερα
Μαρία Τσουκάπα

Μαρία Τσουκάπα

Ανάλυση Παιδικού Ιχνογραφήματος, Βρεφονηπιοκόμος, Εκπαιδεύτρια α΄ βοηθειών

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Μαρία Τσουκάπα Βρεφονηπιοκόμο με εκπαίδευση στην Ανάλυση Παιδικού Ιχνογραφήματος και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια α΄ βοηθειών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC). Με πολυετή εμπειρία στις σχολικές αίθουσες ανακαλύπτει τις αλήθειες των παιδιών μέσα από καινοτόμες προσεγγίσεις όπως αυτή της ανάλυσης της παιδικής ζωγραφιάς. Της δίνει τεράστια χαρά να εκπαιδεύει ανθρώπους στις α΄ βοήθειες και με αυτό τον τρόπο να συμβάλλει στην δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Είναι μεγάλη μας χαρά που την έχουμε στην ομάδα μας και θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας!

Διαβάστε περισσότερα