Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε μέλος του Project Parenting

Επεισόδιο 1

Τι είναι ο περίφημος "Συναισθηματικός Δεσμός" και πώς θα χτίσεις το δεσμό που θέλεις με το παιδί σου;

Δημιουργία δεσμού

Ο συγκεκριμένος όρος αναφέρεται στην συγκινησιακή επένδυση που κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους. Είναι μια διαδικασία που διαμορφώνεται και αναπτύσσεται μέσα από τις επαναλαμβανόμενες εμπειρίες που έχουν νόημα και συναισθηματική αξία. 

Προσκόλληση

Όταν ερχόμαστε στην ζωή, χρειάζεται να προσκολληθούμε στους βασικούς φροντιστές μας για να επιβιώσουμε. Σαν παιδί εξαρτώμαι απόλυτα από τους σημαντικούς ενήλικες για να καλυφτούν ανάγκες όπως η τροφή και οτιδήποτε συσχετίζεται με την υγεία και την ασφάλεια μου, την σωματική αλλά και την συναισθηματική.

Είδη συναισθηματικού δεσµού 

Τα πρώτα χρόνια είναι από τα πιο καθοριστικά της ζωής μας γιατί χτίζουμε ένα «εσωτερικό μοντέλο εργασίας», δηλαδή έναν “χάρτη” για τον κόσμο που λειτουργεί σαν οδηγός για τη ζωή στην ενηλικίωση.

Όταν μαθαίνω ότι κάποιος ανταποκρίνεται στις ανάγκες μου, τότε αναπτύσσω αναπαραστατικά μοντέλα που με κάνουν να κατανοώ πως είμαι ασφαλής και άξιο αγάπης. Μεγαλώνοντας λοιπόν, αυτά είμαι σε θέση να προσφέρω και αυτά προσδοκώ στη ζωή και από τις σχέσεις μου με τους άλλους.

Ωστόσο, στην γενιά μας είναι αρκετά συνηθισμένο, κατά την πρώιμη παιδική ηλικία, ο πρώτος δεσμός να μην μας παρείχε ασφάλεια και να μην μπορέσαμε να εδραιώσουμε μέσα μας αυτή την ηρεμία και την υγιής προσκόλληση με τον εαυτό μας και με τους άλλους. Είναι, όμως, βασικό μας προνόμιο, στο σήμερα να γνωρίζουμε περισσότερα για την ανατροφή και την ανάπτυξη του παιδιού μέσα από τις νευροεπιστήμες και αυτό μπορεί να λειτουργήσει επανορθωτικά προς όλες τις κατευθύνσεις.

Την Τρίτη 10/10, στις 10.00 μ.μ. η Μαρίνα Αρπλιά, ιδρύτρια του Project Parenting https://www.projectparenting.gr/, θα συζητήσει live στη σελίδα μας στο Facebook https://www.facebook.com/projectparentingplatform με την Φωτεινή Μελετάκη,  Βοηθό Μητρότητας, Εκπαιδεύτρια Γονέων – Πιστοποιημένη Attached at the Heart™και  Εισηγήτρια Περιγεννητικής Γιόγκα και την Μαριτίνα Συμβουλίδη, Σωματοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια (Bodynamic therapy system) με εξειδίκευση στο σοκ και το μετατραυματικό στρες (Bodynamic Shock, Trauma & PTSD Training).

Γιατί είναι σημαντικός ο συναισθηματικός δεσμός;

Ο συναισθηματικός δεσμός δεν επηρεάζει μόνο το «τώρα» του παιδιού, αλλά και τον τρόπο που θα συνεχίσει να συσχετίζεται μεγαλώνοντας.  Ωστόσο σήμερα τα παιδιά δεν παίζουν μόνο στο πάρκο της γειτονιάς, τα παιδιά μας δεν ζουν στον κόσμο που μεγαλώσαμε εμείς, εκείνος ο κόσμος έχει αλλάξει και η κλίμακα των αλλαγών είναι τεράστια. 

Επομένως επιβάλλεται να οικοδομήσουμε μία γερή σχέση και να κρατήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας μας ανοιχτούς. Ο ισχυρός δεσμός ανάμεσα στο γονέα και το παιδί παίζει καταλυτικό ρόλο ώστε το παιδί να βλέπει τον γονέα σαν τον φυσικό του σύμβουλο.

Τι θα μάθεις από αυτό το βίντεο:

  • Τι σημαίνει να έχω συναισθηματικό δεσμό και σύνδεση με το παιδί μου.
  • Ποια είδη συναισθηματικών δεσμών υπάρχουν.
  • Γιατί είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένας ασφαλής συναισθηματικός δεσμός μεταξύ γονέα και παιδιού.
  • Πώς αναγνωρίζω το δεσμό που έχω ήδη με το παιδί μου.
  • Αν γίνεται να αλλάξει ο συναισθηματικός δεσμός που υπάρχει ήδη.

Ένας Μοναδικός Δεσμός, Kennel, T. , Klaus, Marshall , Klaus, Phyllis

Δεσμοί καρδιάς – Barbara Nicholson, Lysa Parker Ο John Bowlby και η θεωρία του δεσμού – Holmes, Jeremy

Ο συναισθηματικός εγκέφαλος – Ορέστης Γιωτάκος

Sears, Bill; Sears, Martha (2001). The Attachment Parenting Book: A Commonsense Guide to Understanding and Nurturing Your Baby

Aldort, Naomi (2006). Raising Our Children, Raising Ourselves: Transforming parent-child relationships from reaction and struggle to freedom, power and joy. 

Shiakou, M. (2011). Representations of Attachment Patterns in the Family Drawings of Maltreated and Non-maltreated Children:
https://www.researchgate.net/publication/233739621_Shiakou_M_2011_Representations_of_attachment_patterns_in_the_family_drawings_of_maltreated_and_non-maltreated_children_Child_Abuse_Review_213_203-218

Γίνε μέλος σήμερα
Φωτεινή Μελετάκη

Φωτεινή Μελετάκη

Βοηθός Μητρότητας, Εισηγήτρια Περιγεννητικής Γιόγκα, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Πιστοποιημένη Attached at the Heart™

Καλωσορίζουμε με πολύ χαρά στην ομάδα των experts μας τη Φωτεινή Μελετάκη Βοηθό Μητρότητας. Το όνειρο της είναι να εναρμονιστεί ο Κόσμος μας ξανά με τις πραγματικές ποιότητες της θηλυκής ενέργειας – για την ίαση και την θεραπεία, της Μητέρας, του Παιδιού και κάθε συστήματος. Με εμπειριά στη περιγεννητική και μεταγεννητική yoga θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας!

Διαβάστε περισσότερα
Μαριτίνα Συμβουλίδη

Μαριτίνα Συμβουλίδη

Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαριτίνα Συμβουλίδη είναι Σωματοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια (Bodynamic therapy system) με εξειδίκευση στο σοκ και το μετατραυματικό στρες (Bodynamic Shock, Trauma & PTSD Training). Με σπουδές στο κλάδο των θετικών επιστημών και μεταπτυχιακές σπουδές στο κλάδο της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την έρευνα και εμπλουτίζει διαρκώς τα επαγγελματικά της εργαλεία όπως οι Τεχνικές Συναισθηματικής Απελευθέρωσης EFT, η Βοτανολογία, η Αρωματοθεραπεία, δίνοντας ολιστική διάσταση στην ψυχοθεραπεία. Μέσα από την αγάπη της για τον άνθρωπο και την υγιή του εξέλιξη υποστηρίζει ενήλικες, έγκυα ζευγάρια, γονείς και παιδιά, με σκοπό να δημιουργήσουν γερές βάσεις για σχέσεις βαθιάς σύνδεσης, κατανόησης και αγάπης τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τους γύρω τους.

Διαβάστε περισσότερα