Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε μέλος του Project Parenting!

Επεισόδιο 1

Τι είναι η θετική διαπαιδαγώγηση και ποια είναι η σημασία της;

Τι είναι η θετική διαπαιδαγώγηση και ποια είναι η σημασία της;

Σε αυτή τη σύγχρονη εποχή, η ανατροφή των παιδιών αντιμετωπίζεται με μια νέα οπτική, που βασίζεται στην αγάπη, τον σεβασμό και την αναγνώριση των θετικών στοιχείων. Αυτή η προσέγγιση, που αποκαλείται θετική διαπαιδαγώγηση, έχει επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε και καθοδηγούμε τα παιδιά μας.

Σημαντικό σημεία της προσέγγισης είναι ο συναισθηματικός δεσμός, ο οποίος αναδεικνύει τη σημασία της στενής σχέσης μεταξύ γονέα και παιδιού.

Από τη στιγμή της γέννησης, προωθείται ένα περιβάλλον αγάπης και ασφάλειας, που ενισχύει το δέσιμο μεταξύ γονέα και παιδιού. Αυτή η συναισθηματική σύνδεση δημιουργεί τη βάση για την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης του παιδιού, προάγοντας έτσι τη θετική ανάπτυξη.

Θετική διαπαιδαγώγηση

Η θετική διαπαιδαγώγηση μας δίνει τα στοιχεία για την ισορροπία που βασίζεται στο συναισθηματικό δεσμό και τη σύνδεση με το γονέα.

Ο κάθε ένας επικοινωνεί τα δικά του όρια και τα όρια έχουν νόημα όταν προσφέρουν ισορροπία μέσα στις κοινωνικές ομάδες που βρισκόμαστε. Για το παιδί η πρώτη αυτή βαθμίδα είναι η στενή του οικογένεια, εκεί θα δει και βιώσει τη συμβίωση, την αλληλεπίδραση την ασφάλεια, την χαρά του να ανήκεις κάπου.

Ταυτόχρονα, η θετική διαπαιδαγώγηση αντλεί έμπνευση από την ενίσχυση της θετικής συμπεριφοράς και των επιθυμητών ενεργειών. 

Αντί να επικεντρώνεται στην τιμωρία για την αρνητική συμπεριφορά, η προσέγγιση αυτή επικεντρώνεται στην ενίσχυση και ανταμοιβή των προσπαθειών και των επιτευγμάτων του παιδιού. Με αγάπη και ανοιχτή επικοινωνία, τα παιδιά αναγνωρίζουν τις αξίες και τους κανόνες που βασίζονται στον σεβασμό και την αυθεντικότητα.

Μέσω της αφιέρωσης χρόνου και προσοχής στις ανάγκες του παιδιού, δημιουργείται ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την ευαισθησία και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του.

Στον πυρήνα της θετικής διαπαιδαγώγησης βρίσκεται η πίστη ότι τα παιδιά αναπτύσσονται καλύτερα σε ένα περιβάλλον αγάπης και σεβασμού.

Αυτή η προσέγγιση δεν διαμορφώνει μόνο τη θετική ανάπτυξη των παιδιών, αλλά δημιουργεί και μια σφαιρική και εμπλουτισμένη σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού, βασισμένη στην εμπιστοσύνη και τη συνεργασία.

Αφροδίτη Κονδύλη

Isabelle Filiozat(1999)Στην καρδιά των συναισθημάτων του παιδιού (Βασιλική Κοκκίνου μετ.) Ν. Χαλκηδόνα Ενάλιος

-Naomi Aldort.(2005) Αναθρέφοντας τα παιδιά μας αναθρέφουμε τον εαυτό μας(ΜαΪα Παπαγιανόπουλου μετ.) Αθήνα. Αλκυών

-Shefali Tsabary(2010). The conscious parent. London . Hoddler & Stoughton

Γίνε μέλος σήμερα
Αφροδίτη Κονδύλη

Αφροδίτη Κονδύλη

PCI Parent Coach, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Σύμβουλος Θηλασμού

Η Αφροδίτη Κονδύλη είναι Parent Coach, Εκπαιδεύτρια γονέων και Σύμβουλος θηλασμού. Έχει ιδρύσει τον Κύκλο, ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών , θηλασμού και οικογενειών και το Parent Coach Lab. To όραμά της είναι οι γονείς να έχουν την υποστήριξη και την πληροφόρηση που χρειάζονται, την ευκαιρία να ανακαλύψουν το δικό τους μοναδικό μονοπάτι στην πορεία της γονεϊκότητας τους...

Διαβάστε περισσότερα
Project Parenting

Project Parenting

Συντακτική ομάδα

Διαβάστε περισσότερα
Κύκλος

Σε συνεργασία με:

Κύκλος

Ο Κύκλος ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών και των οικογενειών τους. Λειτουργεί από το 2015, στηρίζοντας τη γυναίκα ολιστικά, στην περιγεννητική περίοδο, στη γονεϊκότητα αλλά και σε κάθε άλλη στιγμή που το έχει ανάγκη. Μάθε περισσότερα για τον Κύκλο στην πλατφόρμα μας!

Διαβάστε περισσότερα