Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Τι είναι η οριοθέτηση;                     

Τι είναι η οριοθέτηση;                     

Οι τρόποι που μπορώ να έχω την εμπειρία των ορίων μου ποικίλουν, αλλά ο πρώτος και ο πιο βασικός είναι ο χώρος που καταλαμβάνει το ίδιο μου το σώμα, το σωματικό μου όριο.

Η οριοθέτηση είναι μέχρι πού τελειώνω εγώ και να αναγνωρίζω ότι έπειτα αρχίζεις εσύ. Τα όρια είναι μια διάδραση.

Πώς μπορώ να εφαρμόσω δημιουργικά την πρακτική της οριοθέτησης;

Στέκομαι σε όρθια θέση με τα χέρια δίπλα στον κορμό και αρχίζω αργά να ανοίγω τα χέρια με κατεύθυνση από τον κορμό μέχρι το άνοιγμα των ώμων.

Κατά τη διάρκεια της κίνησης επικεντρώνομαι στην αίσθηση της εκάστοτε στιγμής. Παρατηρώ πώς αλλάζει η αίσθηση στα χέρια, τους ώμους και τον κορμό καθώς ανοίγω τα χέρια μου.

Πώς επηρεάζουν τα σωματικά όρια τη συνείδησή μας για το σώμα μας και τα ερεθίσματα που λαμβάνει;

Τα σωματικά όρια αποτελούν τη φυσική και ψυχολογική διαχωριστική γραμμή μεταξύ του εσωτερικού μας κόσμου και του εξωτερικού περιβάλλοντος. Από την πρώτη στιγμή της ζωής, τα σωματικά όρια διαμορφώνουν την αντίληψή μας για το σώμα μας και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο. Η επίδραση των σωματικών ορίων στη συνείδησή μας και την αντίληψή μας για τα ερεθίσματα είναι πολυδιάστατη και πολύπλοκη.

Τα σωματικά όρια διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το σώμα μας.

Αποτελούν την αίσθηση της φυσικής ύπαρξης μας και του περιβάλλοντος. Από την παιδική ηλικία, μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε πότε το σώμα μας αισθάνεται άνετα ή ανασφαλές, πότε είναι ευχάριστο ή ανεπιθύμητο, πότε δέχεται αγκαλιές ή απομακρύνεται. Αυτή η συνείδηση των σωματικών ορίων διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσουμε τη σχέση μας με το σώμα μας, επηρεάζοντας την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή μας.

Επιπλέον, τα σωματικά όρια διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και ανταποκρίνεται το σώμα μας σε ερεθίσματα από το περιβάλλον. Μέσα από τις σωματικές μας αισθήσεις, αναγνωρίζουμε τη θερμοκρασία, την υγρασία, την αφή, τον πόνο και άλλα ερεθίσματα. Τα σωματικά όρια ορίζουν πότε κάτι είναι απολαυστικό, πότε είναι επιβλαβές και πότε είναι απλά ανεπηρέαστο.

Γίνε μέλος σήμερα
Μαριτίνα Συμβουλίδη

Μαριτίνα Συμβουλίδη

Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαριτίνα Συμβουλίδη είναι Σωματοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια (Bodynamic therapy system) με εξειδίκευση στο σοκ και το μετατραυματικό στρες (Bodynamic Shock, Trauma & PTSD Training). Με σπουδές στο κλάδο των θετικών επιστημών και μεταπτυχιακές σπουδές στο κλάδο της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την έρευνα και εμπλουτίζει διαρκώς τα επαγγελματικά της εργαλεία όπως οι Τεχνικές Συναισθηματικής Απελευθέρωσης EFT, η Βοτανολογία, η Αρωματοθεραπεία, δίνοντας ολιστική διάσταση στην ψυχοθεραπεία. Μέσα από την αγάπη της για τον άνθρωπο και την υγιή του εξέλιξη υποστηρίζει ενήλικες, έγκυα ζευγάρια, γονείς και παιδιά, με σκοπό να δημιουργήσουν γερές βάσεις για σχέσεις βαθιάς σύνδεσης, κατανόησης και αγάπης τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τους γύρω τους.

Διαβάστε περισσότερα
Project Parenting

Project Parenting

Συντακτική ομάδα

Διαβάστε περισσότερα