Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε μέλος του Project Parenting!

Επεισόδιο 1

Τι είναι η μέθοδος Hanen και πώς βοηθά τους γονείς;

Στο συναρπαστικό ταξίδι της γονεϊκής ανατροφής, η ανάπτυξη της φωνής και της γλώσσας σε νεαρά παιδιά αποτελεί θεμελιώδη πτυχή. 

Η μέθοδος Hanen: Ενδυναμώνοντας τους Γονείς.

Η μέθοδος Hanen, μια διακεκριμένη προσέγγιση στη γονεϊκή εκπαίδευση, έχει αναδειχθεί ως αξιόπιστο εργαλείο που βοηθά τους γονείς να ενισχύσουν την επικοινωνία και την ανάπτυξη της γλώσσας των παιδιών τους σε αυτό το κρίσιμο στάδιο της ζωής τους.

Η μέθοδος Hanen είναι μια καινοτόμος προσέγγιση που έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την ενδυνάμωση των γονέων ως πρωταγωνιστές στην προώθηση της φωνητικής και γλωσσικής ανάπτυξης των παιδιών τους. Με βάση την πεποίθηση ότι κανείς δεν γνωρίζει το παιδί του καλύτερα από τους ίδιους οι γονείς, η μέθοδος Hanen παρέχει σε αυτούς τα εργαλεία και τις στρατηγικές που χρειάζονται για να στηρίξουν αποτελεσματικά την ανάπτυξη της επικοινωνίας και της γλώσσας των παιδιών τους.

Κεντρικό στοιχείο της μεθόδου Hanen είναι η ενθάρρυνση της φυσικής επικοινωνίας μέσω των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Οι γονείς καλούνται να επικοινωνούν με τα παιδιά τους με ευαισθησία και να αναγνωρίζουν τα σήματα που δίνουν. Μέσα από απλές καθημερινές στιγμές όπως η τροφή, η αλλαγή πάνας, ή στιγμή toy paixnidio;y, οι γονείς μαθαίνουν να ανταποκρίνονται με προσοχή και σεβασμό στις ανάγκες και τις προσπάθειες επικοινωνίας των παιδιών.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της μεθόδου Hanen είναι ότι προσαρμόζεται στις ατομικές ανάγκες κάθε οικογένειας.

Μέσα από προσωπικές συνεδρίες, οι εξειδικευμένοι θεραπευτές Hanen συνεργάζονται με τους γονείς για να αναγνωρίσουν τις δυνατότητες των παιδιών και να επιλέξουν τις κατάλληλες πρακτικές για την ανάπτυξη της επικοινωνίας και της γλώσσας.

Μέσα από την αξιοποίηση της μεθόδου Hanen, οι γονείς κερδίζουν την αυτοπεποίθηση να γίνουν δραστήριοι συμμετέχοντες στην ανάπτυξη των παιδιών τους. Αντί να βασίζονται μόνο σε ειδικούς, μπορούν να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη των φωνητικών και γλωσσικών δεξιοτήτων των παιδιών τους. Έτσι, η μέθοδος Hanen γίνεται ένα πολύτιμο εργαλείο για τη δημιουργία μιας πλούσιας επικοινωνίας μεταξύ γονέων και παιδιών, με θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την αυτοπεποίθηση και των δύο πλευρών.

Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ

 • Παπασωτηρίου Φωτεινή, Ταγάρα Ιωάννα: Υλικό σεμιναρίου «Εξερευνώντας τις πολλαπλές νοημοσύνες»
  Allen, L. R., & Kelly, B. B. (2015). Transforming the workforce for children birth through age 8: a unifying
  foundation. The National Academies Press.
 • Barnett, L. (2005). Keep in touch: The importance of touch in infant development. Infant Observation,
  8(2), 115–123. https://doi.org/10.1080/13698030500171530
  Bjorklund, D. F. (2021). How children invented humanity the role of development in human evolution.
  Oxford University Press.
 • Blue, C. M., & Darby, M. L. (2021). Darby’s comprehensive review of dental hygiene. Mosby.
  Brierley, J. (1993). Growth in children. Cassell.
 • Chiras, D. D. (2013). Human body systems: structure, function, and environment. Jones & Bartlett
  Learning.
Γίνε μέλος σήμερα
Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ

Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ

Οικογενειακή Σύμβουλος, Ψυχολόγος

Η Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ είναι Ψυχολόγος και Οικογενειακή Σύμβουλος, PhD και πιστοποιημένη εισηγήτρια σεμιναρίων διαχείρισης του στρες, με βάση τις αρχές της Ενσυνειδητότητας (Mindfulness-Βased Stress Reduction) και ανάπτυξης της επικοινωνίας και της κοινωνικοποίησης στα φυσικά περιβάλλοντα των παιδιών (Τhe Hanen Method). Η Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ είναι Ψυχολόγος & Οικογενειακή Σύμβουλος, PhD. Με κίνητρο την ανάγκη της να υποστηρίξεις τα παιδιά στην ανακάλυψη και την αποδοχή της πραγματικής τους φύσης, ξεκίνησε να μελετά τον εγκέφαλο, τις διεργασίες γνωστικής ανάπτυξης, τη σύνδεση νου-καρδιάς, τον γονεϊκό ρόλο και τις οικογενειακές δυναμικές. Aπό αυτήν τη σκοπιά, προσπαθεί να βρίσκεται δίπλα στον καθένα που επιθυμεί να ανακαλύψει τον πραγματικό εαυτό του και να αγκαλιάσει τη ζωή. Παράλληλα με την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και οικογένειες διδάσκει σε διαφορετικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα ψυχολογίας σε πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Κύπρου και παρέχει επιμορφωτικά σεμινάρια για γονείς και επαγγελματίες πρώτης παιδικής ηλικίας σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα
Project Parenting

Project Parenting

Συντακτική ομάδα

Διαβάστε περισσότερα