Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε μέλος του Project Parenting!

Επεισόδιο 1

Τι αλλαγές θα παρατηρήσω στο παιδί κατά τη διάρκεια του αποθηλασμού;

Κατά τη διάρκεια του αποθηλασμού, η ανάπτυξη του παιδιού μπορεί να συνοδεύεται από μια σειρά αλλαγών που αντικατοπτρίζουν την προσαρμογή σε αυτήν τη νέα φάση. Ο αποθηλασμός αποτελεί μια φυσιολογική εξέλιξη, αλλά παρόλα αυτά μπορεί να προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις και αλλαγές στο παιδί.

Αλλαγές στη διατροφή.

Σε πρώτη φάση, μια από τις κυριότερες αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσεις είναι στις διατροφικές συνήθειες του παιδιού. Καθώς το θηλασμός δεν θα αποτελεί πλέον τον κύριο τρόπο τροφοδοσίας, το παιδί σου ενδέχεται να εκδηλώσει περιέργεια για νέες γεύσεις και τρόφιμα. Αυτή η μετάβαση μπορεί να είναι σταδιακή και προσαρμοστική για το παιδί, αλλά είναι σημαντικό να παρατηρείς τις αντιδράσεις του και να προσφέρεις ποικιλία υγιεινών τροφίμων.

Αλλαγές στον ύπνο.

Επιπλέον, ο αποθηλασμός μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο του παιδιού. Ο θηλασμός συχνά συνδέεται με την αναζήτηση άνεσης και ασφάλειας, και όταν αυτό αλλάζει, το παιδί ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον ύπνου. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο να χαλαρώσει και να επιτύχει την ίδια βαθιά και αναζωογονητική κατάσταση ύπνου που είχε στο παρελθόν με το θηλασμό.

Αλλαγές στη συμπεριφορά.

Εκτός από τις διατροφικές και ύπνου αλλαγές, είναι πιθανό να παρατηρήσεις και μερικές συμπεριφορικές αλλαγές στο παιδί σου. Κάποια παιδιά μπορεί να εκδηλώσουν ανάμεικτα συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένης της ανησυχίας και της μειωμένης αυτοπεποίθησης, καθώς προσαρμόζονται στη νέα κατάσταση. Είναι σημαντικό να παραμείνεις ανοιχτή στα συναισθήματα του παιδιού σου και να του προσφέρεις την απαραίτητη στήριξη.

Τέλος, ο αποθηλασμός μπορεί να σηματοδοτήσει ένα στάδιο νέας ανεξαρτησίας και αυτοανακάλυψης για το παιδί σου. Καθώς μαθαίνει να εξαρτάται λιγότερο από τη μητέρα του για τη διατροφή, ενδέχεται να εκδηλώσει νέα ενδιαφέροντα και να ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να είσαι προσεκτική και ανοικτή στις μεταβατικές αυτές φάσεις, και να προσφέρεις την αγάπη, την υποστήριξη και την κατανόηση που το παιδί σου χρειάζεται τόσο πολύ, καθώς προχωρά σε αυτό το νέο κεφάλαιο της ζωής του.

Αφροδίτη Κονδύλη

  • Davis, A., Coleman, C., & Kramer, R. (2021). Parenting styles and types: Breastfeeding attitudes in a large sample of mothers. Midwifery103, 103142. 
  • Tharner, A., Luijk, M. P., Raat, H., Ijzendoorn, M. H., Bakermans-Kranenburg, M. J., Moll, H. A., Jaddoe, V. W., Hofman, A., Verhulst, F. C., & Tiemeier, H. (2012). Breastfeeding and its relation to maternal sensitivity and infant attachment. Journal of developmental and behavioral pediatrics : JDBP33(5), 396–404. 
  • Gibbs, B. G., Forste, R., & Lybbert, E. (2018). Breastfeeding, Parenting, and Infant Attachment Behaviors. Maternal and child health journal22(4), 579–588.
  • Britton, J. R., Britton, H. L., & Gronwaldt, V. (2006). Breastfeeding, sensitivity, and attachment. Pediatrics118(5), e1436–e1443. 
  • Dettwyler K. A. (2004). When to wean: biological versus cultural perspectives. Clinical obstetrics and gynecology47(3), 712–723. 
Γίνε μέλος σήμερα
Αφροδίτη Κονδύλη

Αφροδίτη Κονδύλη

PCI Parent Coach, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Σύμβουλος Θηλασμού

Η Αφροδίτη Κονδύλη είναι Parent Coach, Εκπαιδεύτρια γονέων και Σύμβουλος θηλασμού. Έχει ιδρύσει τον Κύκλο, ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών , θηλασμού και οικογενειών και το Parent Coach Lab. To όραμά της είναι οι γονείς να έχουν την υποστήριξη και την πληροφόρηση που χρειάζονται, την ευκαιρία να ανακαλύψουν το δικό τους μοναδικό μονοπάτι στην πορεία της γονεϊκότητας τους...

Διαβάστε περισσότερα
Project Parenting

Project Parenting

Συντακτική ομάδα

Διαβάστε περισσότερα
Κύκλος

Σε συνεργασία με:

Κύκλος

Ο Κύκλος ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών και των οικογενειών τους. Λειτουργεί από το 2015, στηρίζοντας τη γυναίκα ολιστικά, στην περιγεννητική περίοδο, στη γονεϊκότητα αλλά και σε κάθε άλλη στιγμή που το έχει ανάγκη. Μάθε περισσότερα για τον Κύκλο στην πλατφόρμα μας!

Διαβάστε περισσότερα