Βίντεο

Επεισόδιο 1

«Τα πρώτα δέκα χρόνια είναι δύσκολα»

Τι εννοεί όποιος/α λέει σε κάποιον γονιό ότι «τα δέκα πρώτα χρόνια είναι τα δύσκολα»;

Όποιος/α ακούσεις να σου λέει αυτό το στερεότυπο ως απάντηση στην επικοινωνία κάποιας δυσκολίας που αντιμετωπίζεις στη γονεϊκότητά σου, εννοεί πως:

  • Όλοι οι γονείς αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες, και συνεπώς δεν θα έπρεπε να σε εκπλήσσουν ή να νιώθεις ανέτοιμος/η να τις αντιμετωπίσεις.
  • Οι πραγματικές δυσκολίες της γονεϊκότητας περιορίζονται σε αυτές που αφορούν τη βρεφική, νηπιακή και παιδική ηλικία, όπου τα παιδιά χρειάζονται περισσότερη επίβλεψη, φροντίδα και φυσική παρουσία. Οπότε, υπονοείται πως το να είσαι γονιός ενός μεγαλύτερου παιδιού, εφήβου ή και ενήλικα είναι «εύκολο».

Γιατί μπορεί να ακούσεις αυτό το στερεότυπο;

Η έκφραση αυτού του στερεοτύπου συνήθως πραγματοποιείται με μεγάλη άνεση και με στόχο να βγάλει, όποιον/α σε ακούει να μιλάς για κάποια πρόκληση της γονεϊκότητάς σου, από την δύσκολη θέση του να σε κατανοήσει και να μοιραστεί το συναίσθημά σου. Δυστυχώς, είναι ένα στερεότυπο που μπορεί να συναντήσεις οποτεδήποτε κατά τη γονεϊκοτητά σου και για οποιονδήποτε λόγο.

Με αυτό το στερεότυπο λοιπόν, γίνεται μια προσπάθεια να αφαιρεθεί ένταση και σημασία από αυτό που βιώνεις και να πειστείς και εσύ ότι δεν είναι σημαντικό.

Τι θα μάθει όποιος/α παρακολουθήσει αυτό το βίντεο;

Μέσα από αυτό το βίντεο θα βρεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να αποδομήσεις αυτό το πολύ γενικό στερεότυπο.

Για όλα αυτά μας μιλά η Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ, Οικογενειακή Σύμβουλος και Ψυχολόγος. Το όνειρό της είναι να παρέχει υποστήριξη σε οποιονδήποτε αποζητά να απελευθερωθεί από τους περιορισμούς του και να αναγνωρίσει και να εναρμονιστεί με τον πραγματικό του εαυτό.

Λίγα λόγια για την εταιρεία

Η ORCHESTRA είναι Γαλλική εταιρία παιδικών ενδυμάτων η οποία ιδρύθηκε το 1995. Το 2004 ή «ROX A.E.», «έφερε» τα Orchestra στην Ελλάδα και είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπός της.
Τα καταστήματα της ORCHESTRA προσφέρουν μια ολοκληρωμένη γκάμα προϊόντων στον τομέα της βρεφανάπτυξης, αποτελούμενη από ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ και καλλυντικά μέσα από ισχυρές συνεργασίες με τα μεγαλύτερα brands βρεφανάπτυξης με έμφαση στην ποιότητα και την
αισθητική!


Ανακαλύψτε περισσότερα για την φιλοσοφία και τις ανάγκες που μπορεί να σας καλύψει στο site της εταιρείας!

Bigner, J.J. & Gerhardt, C. (2021). Σχέσεις γονέα-παιδιού: Εισαγωγή στη γονικότητα. Πεδίο

Markham, L. (2014) Calm parents, Happy Kids: The Secrets of Stress-Free Parenting. Vermilion.

Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ

Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ

Οικογενειακή Σύμβουλος, Ψυχολόγος

Η Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ είναι Ψυχολόγος και Οικογενειακή Σύμβουλος, PhD και πιστοποιημένη εισηγήτρια σεμιναρίων διαχείρισης του στρες, με βάση τις αρχές της Ενσυνειδητότητας (Mindfulness-Βased Stress Reduction) και ανάπτυξης της επικοινωνίας και της κοινωνικοποίησης στα φυσικά περιβάλλοντα των παιδιών (Τhe Hanen Method). Η Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ είναι Ψυχολόγος & Οικογενειακή Σύμβουλος, PhD. Με κίνητρο την ανάγκη της να υποστηρίξεις τα παιδιά στην ανακάλυψη και την αποδοχή της πραγματικής τους φύσης, ξεκίνησε να μελετά τον εγκέφαλο, τις διεργασίες γνωστικής ανάπτυξης, τη σύνδεση νου-καρδιάς, τον γονεϊκό ρόλο και τις οικογενειακές δυναμικές. Aπό αυτήν τη σκοπιά, προσπαθεί να βρίσκεται δίπλα στον καθένα που επιθυμεί να ανακαλύψει τον πραγματικό εαυτό του και να αγκαλιάσει τη ζωή. Παράλληλα με την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και οικογένειες διδάσκει σε διαφορετικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα ψυχολογίας σε πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Κύπρου και παρέχει επιμορφωτικά σεμινάρια για γονείς και επαγγελματίες πρώτης παιδικής ηλικίας σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα