Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε μέλος του Project Parenting!

Επεισόδιο 1

Τα παιδιά είναι ανώριμα

Μπορεί να έχεις ακούσει πολλές φορές ότι τα παιδιά είναι ανώριμα. Αλλά ας εξερευνήσουμε μια διαφορετική προοπτική.

Στην πραγματικότητα, τα παιδιά είναι φυσικά προικισμένα με ικανότητες που συχνά υποτιμούνται. Μέσα από το φιλοσοφικό πλαίσιο της θετικής διαπαιδαγώγησης, μπορούμε να ανακαλύψουμε πώς τα παιδιά αναπτύσσουν την ενδυνάμωση, την αυτοεκτίμηση και την ικανότητα να διαχειρίζονται τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις.

Το “attachment parenting“, μια φιλοσοφία που τονίζει τη σημασία του δεσμού μεταξύ γονέων και παιδιών, υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη της εμπιστοσύνης και του δεσμού μεταξύ αυτών των δύο είναι θεμελιώδους σημασίας για την ψυχολογική και συναισθηματική ευημερία του παιδιού. 

Αντί να θεωρούμε την ανάγκη του παιδιού για κοντινότητα ως ανωριμότητα, μπορούμε να την αντιληφθούμε ως ένδειξη της φυσικής του ανάγκης για αγάπη και ασφάλεια.

Μέσω του “positive parenting”, εστιάζουμε στην ενίσχυση των θετικών στοιχείων του παιδιού, αντί να επικεντρωνόμαστε στα αρνητικά. Σε αυτή την προσέγγιση, δίνουμε έμφαση στην επικοινωνία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Αντί να θεωρούμε την παιδική συμπεριφορά ως έκφραση ανωριμότητας, μπορούμε να την εξετάσουμε ως μια ευκαιρία για μάθηση και ανάπτυξη.

Κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης και τις δικές του ξεχωριστές δυνατότητες.

Στην ουσία, το να είσαι ανώριμος δεν είναι αρνητικό. Αντιθέτως, είναι ένα σύμβολο της εξέλιξης και της ανάπτυξης. Έτσι, είναι προτιμότερο να αντιμετωπίσουμε την προσπάθεια των παιδιών να ανακαλύψουν τον κόσμο και να μάθουν νέα πράγματα με θετικό τρόπο.

Αντί να τα βλέπουμε ως ανώριμα, ας εστιάσουμε στο να τα καθοδηγούμε για να αναπτύξουν το δυναμικό τους και να γίνουν ευαισθητοποιημένοι, αυτόνομοι και συναισθηματικά έξυπνοι ενήλικες.

Στην ουσία, τα παιδιά δεν είναι ανώριμα. Είναι μια αμέτρητη πηγή αγάπης, δυναμικότητας και εκπλήξεων.

Καθώς αναπτύσσονται με τη σωστή καθοδήγηση και στήριξη, μπορούν να αναδείξουν το βάθος της νοημοσύνης και της σοφίας που κρύβεται μέσα τους. 

Άλλωστε, η πραγματική ανωριμότητα είναι να μην αναγνωρίζουμε το ανεκτίμητο δώρο που μας προσφέρουν τα παιδιά με την αθώα αυθεντικότητά τους.

https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/parents/states.html

https://www.asha.org/public/speech/early-intervention/

https://www.researchgate.net/publication/291814792_Early_intervention

https://www.researchgate.net/publication/332778242_Autism_Spectrum_Disorder_ASD_Symptoms_Causes_Diagnosis_Intervention_and_Counseling_Needs_of_the_Families_in_Jordan

Διαταραχές Κοινωνικής Επικοινωνίας στις Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές – Το μοντέλο των κύκλων. Εισηγητής: Ιωάννης Βογινδρούκας – λογοπεδικός, PhD

Γίνε μέλος σήμερα
Φωτεινή Μελετάκη

Φωτεινή Μελετάκη

Βοηθός Μητρότητας, Εισηγήτρια Περιγεννητικής Γιόγκα, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Πιστοποιημένη Attached at the Heart™

Καλωσορίζουμε με πολύ χαρά στην ομάδα των experts μας τη Φωτεινή Μελετάκη Βοηθό Μητρότητας. Το όνειρο της είναι να εναρμονιστεί ο Κόσμος μας ξανά με τις πραγματικές ποιότητες της θηλυκής ενέργειας – για την ίαση και την θεραπεία, της Μητέρας, του Παιδιού και κάθε συστήματος. Με εμπειριά στη περιγεννητική και μεταγεννητική yoga θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας!

Διαβάστε περισσότερα
Project Parenting

Project Parenting

Συντακτική ομάδα

Διαβάστε περισσότερα